Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Like-farming

  Je ziet een like en win actie voorbij komen op Facebook. Wauw, je kan een auto winnen! Je besluit mee te doen. Een paar dagen later zie je je eigen naam op het scherm: yes! Je bent de winnaar van een gloednieuwe Fiat 500. Je stuurt een privébericht met je gegevens en dan blijft het stil. Tot je het volgende bericht onder ogen krijgt.

  ‘En jij dacht dat je deze auto echt kon winnen? Nou vergeet het maar. Wij zijn gewoon oplichters die jou in sprookjes doen geloven. Wij zijn nl LIKEFARMERS en verzamelen gewoon zoveel mogelijk LIKES om je dan in een later stadium te bestoken met allerlei flutshit.’

  Dit overkwam Monique. Ze voelt zich bedonderd en baalt als een stekker. Maar wat zijn like-farmers eigenlijk?

  LikeCheck

  Like-farmers zijn mensen die zoveel mogelijk likes op social media kanalen verzamelen om er geld mee te verdienen. Likes kunnen namelijk verkocht worden en zijn dus geld waard. Er zijn twee type likes: die van echte, actieve social media gebruikers en likes afkomstig van inactieve nepprofielen. Dit zijn blauwe duimpjes die te koop zijn bij zogenaamde like-farms.

  De meeste van deze bedrijven zijn gevestigd in Azië. In Bangladesh bevindt zich maar liefst 40% van de like-farms. Het zijn bedrijven waarin honderden werknemers de hele dag nepprofielen aanmaken om likes te genereren die verkocht kunnen worden. Een werknemer verdient ongeveer 1 dollar voor 1000 likes. Deze worden vervolgens voor veel meer geld doorverkocht. Voor 1000 blauwe duimpjes uit het buitenland betaal je ongeveer 12 dollar. Hoe meer je er hebt, hoe populairder en betrouwbaarder je pagina overkomt. Heel vaak wordt alleen gekeken naar het aantal likes, niet naar waar ze vandaan komen.

  Er zijn sites waarmee je kan checken of de likes van een pagina uit het buitenland komen of niet. Bekijk hier een voorbeeld van zo’n website.

  Nederlandse likes

  Aangezien de buitenlandse likes steeds meer beginnen op te vallen, worden er nu steeds vaker ‘echte, Nederlandse likes’ aangeboden. Deze likes zouden afkomstig zijn van bestaande, actieve social media gebruikers en dus goed voor je bedrijf. Het is nu veel moeilijker om te zien of je als bedrijf likes gekocht hebt of niet en deze echte gebruikers zouden ook potentiele klanten kunnen zijn. Opgelicht?! maakte een Facebook-pagina aan voor een niet bestaande sieradenwinkel en kocht 100 van die ‘echte’ en ‘Nederlandse’ likes. Maar wat blijkt: stuk voor stuk zijn de blauwe duimpjes afkomstig van buitenlandse profielen. Ook de ruim 50 recensies die we aanschaften blijken allemaal van niet-Nederlandse pagina’s te komen.

  Checken nepprofielen

  Je kan checken of een profiel echt is. Allereerst hebben de meeste van deze pagina’s alles openbaar staan en het valt dan direct op dat er maar 1 of 2 berichten per jaar worden geplaatst. Daarnaast is het handig om de profielfoto te controleren via Google-afbeeldingen. Als het profiel nep is kom je de foto op heel veel verschillende plekken tegen. Je kan checken of een foto meerdere keren gebruikt is door naar Google te gaan en te klikken op het fototoestel in de zoek-balk. Upload je foto of plaats de URL van je foto en druk op het vergrootglas.

  Onderzoek

  De aanbieders die wel echte Nederlandse likes aanleveren hebben deze veelal niet op een heel nette manier verkregen. Emiliano de Christofaro is professor aan de Universiteit van London en heeft onderzoek gedaan naar like-farming. “Like-farmers lokken de consument uit om iets te liken. Bijvoorbeeld door een like&win actie of dat je een filmpje moet liken voor je deze kan bekijken. Als je een blauw duimpje gegeven hebt, wordt er achter jouw like een andere URL gezet waardoor je ineens een heel andere pagina leuk vindt dan je dacht. Het gevaarlijke van deze vorm van fraude is dat je met je like ook toestemming geeft voor het plaatsen van mall- en spyware waarmee je account heel makkelijk gehackt kan worden of je een vervelend virus op je computer krijgt.”

  Wil je weten of jij in het verleden wel eens mee gedaan hebt met dit soort like&win acties? Kijk dan eens in je ‘vind-ik-leuks’ of er ook pagina’s tussen staan die niet bekend voorkomen. Op deze pagina’s kan je vervolgens het blauwe duimpje terugtrekken.

  Legaal of illegaal?

  Als je denkt dat deze neplikes alleen te koop zijn via de zwarte markt, dan heb je het mis. Een simpele zoekopdracht geeft duizenden resultaten. De verschillende aanbieders zeggen dat het aanbieden van neplikes en recensies legaal is, maar jurist Kors Monster van ICT recht weet dat het anders in elkaar zit: “Niet alleen het aanbieden van neplikes is verboden, ook het kopen van likes met als doel je beter voordoen dan je bent, is niet toegestaan. Je misleidt de consument door je betrouwbaarder voor te doen dan het geval is. Dit mag niet. Het aantal blauwe duimpjes en positieve recensies op een site geeft de consument het zetje dat ze nodig hebben om iets te kopen. Als de desbetreffende pagina dus vooral neplikes en onechte recensies heeft, dan is de consument misleidt en dat mag niet.”

  Facebook

  Facebook verbiedt zowel like&win acties, als de verkoop van neplikes. Dit is de reacties van Facebook op ons onderwerp:

  “Neplikes en nepaccounts zijn slecht voor Facebook en voor de mensen en bedrijven op Facebook en daarom hebben we een dedicated full-time team van 'abuse-fighters' die zich richt op het tegenhouden van dit soort activiteit en het voortdurend verbeteren van onze beveiliging. We hebben een combinatie van automatische en handmatige systemen gebouwd om verdachte activiteiten op te sporen – dit opsporen gebeurt op verschillende momenten van interactie op Facebook – we blokkeren accounts die gebruikt worden voor nep of frauduleuze acties, en verwijderen de slechte/neplikes en nepaccounts. We nemen ook actie tegen de mensen die achter deze activiteit zitten en we proberen ze op te sporen. De realiteit leert echter dat dit een voortdurende juridische en technische uitdaging is, omdat het een groot aantal rechtsgebieden (m.a.w. landen) doorkruist.

  We verwerken miljarden likes per dag: dankzij die acties en beveiliging slagen we erin om frauduleuze activiteiten tot een minimum te beperken, het gaat slechts om een fractie van het totaal. Oplichters hebben meestal een financieel motief om onze beveiliging te omzeilen. We zijn altijd bezig met het identificeren van nieuwe patronen en we tweaken onze systemen om dit een stap voor te blijven. Het voornaamste doel is om het misbruik minder winstgevend te maken, zodat de oplichters wellicht opzoek gaan naar een iets constructievere dagbesteding.

  Het is belangrijk om te benadrukken dat we zeer gemotiveerd zijn om deze activiteiten fanatiek tegen te gaan, omdat we weten dat mensen graag alleen met ‘echte mensen’ op Facebook contact willen hebben en dat bedrijven gebruik maken van Facebook om echte zakelijke resultaten te behalen. Neplikes/interacties werken dit tegen, dus we zijn voortdurend bezig om frauduleuze activiteiten op te sporen en te verwijderen.”

  Tips voor een veilig gebruik van het social media kanaal:

  • Kijk uit voor pagina's die iets aanbieden wat eigenlijk te mooi is om waar te zijn.
  • Controleer bij twijfel of de pagina is geverifieerd.
  • Als er bij een like&win-actie pagina geen contactgegevens vermeld staan, dan weet je dat het om een malafide pagina gaat.
  • Als een pagina veel likes heeft, check dan of deze uit het buitenland komen of niet. Google de bedrijfsnaam vervolgens om te zien of er klachten zijn en of het bedrijf wel ingeschreven is bij de Kamer van Koophandel.
  • Laat nooit je gegevens achter bij een bedrijf waar je iets kan winnen. Deze kunnen voor heel vervelende doeleinden gebruikt worden.
  • Wees voorzichtig als je nieuwe apps of games installeert. Soms gebruiken oplichters kwaadwillende apps of games om toegang te krijgen tot je Facebookaccount.

  Reageer

  Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

  cloud-comments Reageer op het forum
 • Ook interessant