Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Liefdesoplichter Niels D. veroordeeld: ervaringsdeskundige wil stichting voor gedupeerden

  Liefdesoplichter Niels D. veroordeeld: ervaringsdeskundige wil stichting voor gedupeerden

  Liefdesoplichter Niels D. is deze zomer veroordeeld tot vier jaar celstraf, waarvan twee jaar voorwaardelijk. Ook legde de rechtbank een proeftijd van drie jaar op. Hij gaat de cel in omdat hij zich bij verschillende vrouwen voordeed onder een valse identiteit, kanker veinsde en verschillende dames grote sommen geld afhandig maakte. Bij een van de vrouwen plunderde hij niet alleen haar rekening, maar boekte hij zelfs het spaargeld van haar kinderen over naar zichzelf.

  Niels D. was in het voorjaar van 2018 reeds te zien in Opgelicht?! Hij had toen een huis gekocht, maar liet vervolgens niets meer weten aan de eigenaren, die nota bene met spoed voor hem waren verhuisd. Daarnaast had hij een auto ontvreemd met een vals betaalbewijs, die uiteindelijk met behulp van sociale media werd teruggevonden. Niels stelde zich onder verschillende namen voor en had een prachtig bij elkaar gefantaseerd curriculum vitae, waarop hij de indruk wekte dat hij bij bekende merken als BALR werkzaam zou zijn.

  Toen Opgelicht?! hem confronteerde, vertelde Niels dat hij met een aantal van de slachtoffers contact op zou nemen en het zou oplossen. Ook gaf hij aan dat hij hulp nodig had.

  Psychologische hulp

  Tijdens het proces is Niels ook psychologisch onderzocht. Hij kreeg geen TBS, maar zal wel ambulante zorg ontvangen. Zijn slachtoffers laten aan Opgelicht?! weten dat zij bang zijn dat Niels na zijn vrijlating opnieuw vrouwen zal inpalmen en financieel uitkleden. Niels is overigens in hoger beroep gegaan tegen zijn straf.

  Uitzonderlijke veroordeling

  Dat Niels D. is veroordeeld is uitzonderlijk. Daar kan Alexandra Stein over meepraten. Zij was in 2017 al te zien in Opgelicht?!, omdat zij voor tonnen werd opgelicht door haar vriend Onno. Ze bleek ook niet zijn enige relatie te zijn op dat moment. Ook de andere dames leenden grote geldsommen aan de man die hun hart had veroverd. Alexandra betaalt nog jaren voor de financiële schade die zij door Onno opliep. Hij is nooit veroordeeld.

  Stichting om krachten te bundelen

  Alexandra wil een stichting oprichten voor lotgenoten. Achterliggende gedachte is liefdesoplichting volgens haar te vaak wordt afgedaan als een civiele zaak: je maakt tenslotte zelf geld over, er wordt slecht gekeken naar de omstandigheden waaronder dit is gedaan. Het blijkt moeilijk om je geld terug te krijgen en dit soort oplichters worden nog te weinig strafrechtelijk vervolgd. Alexandra wil de krachten bundelen om dit onderwerp op agenda te krijgen en ervoor zorgen dat liefdesoplichters vervolgd worden. Het moet bijvoorbeeld niet meer voorkomen dat mensen worden weggestuurd als zij aangifte willen doen van liefdesfraude.

  Wil je in contact komen met Alexandra Stein? Mail dan naar fraudeindeliefde[at]gmail[punt]com (vervang 'at' door @ en 'punt' door '.')

 • Ook interessant