Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Liefdesfraudeur Johan S. is een meesteroplichter die vrouwen financieel ruïneert

  In de vele jaren dat Opgelicht?! bestaat, komen er tal van oplichters voorbij die al jarenlang onderwerp van onderzoek zijn. Het is stil als ze in de cel zitten, maar je weet dat het niet lang zal duren voordat de eerste klachten weer binnenstromen als ze weer op vrije voeten zijn. Zo ook met Johan S. Sinds hij in 2004 voor de eerste keer in ons programma zat, komt zijn naam met grote regelmaat in meldingen voorbij.

  S. wisselt net zo vaak van naam als van woonplaats. Hij weet echter consequent een spoor van financiële ellende achter te laten door heel Nederland. Door zijn werkwijze valt hij steeds door de mand, ongeacht de namen die hij nu weer verzonnen heeft.

  Patrick van Beek en Chris Penders

  Medio december 2019 krijgt de redactie meldingen binnen over ene 'Patrick van Beek' en ene 'Chris Penders'. Hier is iets opvallends aan de hand: beide meldingen vertonen namelijk opmerkelijk veel overeenkomsten met elkaar.

  Zo leren dames hem via datingsite Badoo kennen. Het klikt al snel tussen de dames en hun date. Hij vertelt dat hij lid is van het arrestatieteam, en tijdens een van zijn acties is hij zijn voortanden kwijtgeraakt. Hij is heel innemend voor de dames. Hij kookt voor ze, hij verklaart ze de liefde, en trekt binnen de kortste keren bij de dames in.

  Als hij voor zijn werk een auto nodig heeft, vraagt hij de vrouwen om mee te gaan naar een autobedrijf om een auto te gaan huren. Als het echter op registratie en betalen aankomt, is de man geheel toevallig zijn rijbewijs en pinpas vergeten. Of zijn geliefde de auto even op haar naam wil zetten, is de logische vervolgvraag. Uiteraard mogen zij ook gebruik maken van de auto, zo royaal is hij wel.

  Weten hoe je voorkomt dat je slachtoffer wordt van datingfraude? Lees meer via onderstaande link.

  Hoe voorkom ik online datingfraude?

  Huwelijk en huizenjacht

  Patrick en Chris vragen hun nieuwe vriendin nog diezelfde week ten huwelijk. Als een prins op het witte paard schakelt hij een weddingplanner en trouwambtenaar in. Tijdens de besprekingen laat hij al snel doorschemeren dat geld geen enkele rol speelt: het moet immers een huwelijk worden waar elke vrouw van droomt.

  Zo moeten er Rolls Royces, een Lamborghini en Tesla’s geregeld worden. Ook moeten er bekende artiesten op het feest komen optreden en wordt de avond afgesloten met een grootse vuurwerkshow.
  Beide vrouwen gaan met hun kersverse liefde ook op huizenjacht. Er wordt een prachtige woning aangekocht, zonder voorbehoud van financiering. Hij heeft immers eerder een grote erfenis van zijn ouders gehad. Kortom: iedereen gaat een geweldig leven tegemoet.

  Pinpas gestolen, geld opgenomen

  De vrouw die Chris Penders leerde kennen, kocht samen met hem een woning. Ze tekenden beiden het koopcontract. Als de makelaar de vrouw opbelt waar het ID-bewijs van haar partner blijft, worden de eerste twijfels door de makelaar geuit. Wie is de man met wie ze de kapitale woning koopt en aan wie ze haar jawoord gaat geven eigenlijk precies?

  Als de vrouw op onderzoek uitgaat, ontdekt ze dat ze haar pinpas mist, en dat er geld van haar rekening is opgenomen. Ze belt haar toekomstige man op, en vraagt hem waarom hij haar geld heeft gepind. Dat is
  voor hem reden te vertrekken. Hij neemt de huurauto mee, maar ook haar laptop en een paar duizend euro. De schade kan nog verder oplopen als de huiseigenaren de 10% boete van de koopprijs op haar willen verhalen.

  Badoo

  Via Badoo leert Chris dan zijn nieuwe liefde kennen. Exact dezelfde verhalen, maar een andere naam: Patrick van Beek. Ook met deze vrouw loopt hij hard van stapel. Binnen een paar dagen zit hier een trouwambtenaar aan de keukentafel een op alle mogelijk denkbare manieren groots huwelijk voor te bereiden. Geld speelt daarbij wederom geen enkele rol van betekenis.

  Dat hij uiteindelijk zo voortvarend is met zijn trouwplannen, nekt hem uiteindelijk. De trouwambtenaar is zo verbaasd over de grootse plannen van het huwelijk, zeker in combinatie met de woning waar ze komt, dat ze ernstig begint te twijfelen aan de geloofwaardigheid van Patrick. Op de terugweg herinnert ze zich een verhaal dat ze eerder op Facebook heeft gelezen in een chatgroep van wedding professionals. Thuisgekomen gaat ze op zoek naar dat bericht.

  Daar leest ze van een collega-trouwambtenaar exact hetzelfde verhaal, maar dan heet de bruidegom in kwestie Chris Penders. Ze neemt contact op met deze trouwambtenaar en dan gaat het balletje rollen. Ze hoort dat Chris er met een auto vandoor is gegaan. Als ze contact opnemen met de politie, blijkt er al onderzoek gedaan te worden naar de huurauto. Die treffen ze later inderdaad bij de woning van zijn nieuwe liefde aan. Chris, alias Patrick wordt aangehouden.

  Meesteroplichter Johan S.

  De verhalen over Chris en Patrick in combinatie met zijn foto komen bij de redactie zó bekend voor dat we al snel weten dat we opnieuw met de meesteroplichter himself te maken hebben. Zijn echte naam: Johan S. Een man die we al zeker 15 jaar meerdere malen in Opgelicht?! hebben gehad. Een man die ook al vele malen heeft vastgezeten wegens oplichting. Een man die, als hij weer vrij is, vrijwel gelijk weer nieuwe slachtoffers maakt. Op dit moment zit hij opnieuw in voorarrest vanwege de nieuwe aangiften die weer tegen hem gedaan zijn.

  S. drogeerde een vrouw en sloot haar op

  S. heeft begin 2019 ook al de nodige slachtoffers gemaakt. Via een oproep op Facebook komt hij met een vrouw in contact. Ze heeft problemen met haar auto, en vraagt via social media om hulp. S. reageert erop. Al snel bloeit er van zijn kant iets op en hij vraagt haar ten huwelijk.

  De bruiloft zal binnen zes weken na hun eerste ontmoeting plaatsvinden. Voor die datum neemt hij haar echter mee naar een onbekende bestemming, en daar gaat het gruwelijk mis. Hij drogeert haar en sluit haar op in de woning als hij weg gaat. Ook haar eigen woning trekt hij leeg. Ze heeft zelf geen enkele zeggenschap meer: S. bepaalt wat er gebeurt.

  Haar kinderen grijpen in. Via het GPS-systeem in de auto waarmee ze vertrokken zijn, kunnen ze haar verblijfplaats achterhalen. S. wordt aangehouden. De vrouw is in de paar weken dat S. in haar leven was voor het leven getekend.

  Slot en grendel

  De politie heeft alle aangiften op dit moment in onderzoek. Johan S. zit in voorarrest. Met onze reportage willen we vrouwen waarschuwen niet in de mooie verhalen van S., of hoe hij zich dan ook noemt, te trappen. Deze meesteroplichter stopt alleen als hij veilig achter slot en grendel in de gevangenis zit.

 • Ook interessant