Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Let op! Zo herken je een misleidende domeinnaam

  Het is donderdag en de middag loopt tegen zijn eind. Ineens komt per mail een verzoek binnen of de volgende dag nog drie laptops gehuurd kunnen worden die nodig zijn tijdens een beurs. Het bedrijf heeft voldoende laptops om te leveren en last-minute boekingen zijn niet zeldzaam. De aanvrager heeft de laptops nodig voor een beurs in de RAI. Uit de mail blijkt dat de man werkzaam is voor een grote Belgische organisatie die zich bezighoudt met betalingsverkeer: Swift. Dat moet goed zijn. Probleemloos krijg je alle benodigde bedrijfsdetails gemaild. 

  De volgende dag stuur je een koerier naar de RAI. Tien minuten voor de koerier aankomt dient hij even te bellen zodat de huurder naar buiten kan komen. Aangekomen bij de RAI komt de klant, keurig in pak, je tegemoet. Hij ondertekend het contract en neemt de laptops in ontvangst.

  Na het weekend worden de laptops niet direct geretourneerd. Waarschijnlijk heeft de huurder ze een dag langer nodig. Toch maar even bellen. Het nummer is uitgeschakeld. Ook de andere mobiele nummers die je had gekregen blijken niet ingeschakeld. Vreemd.

  Dan maar even een mailtje. De volgende dag nog geen reactie. Dan maar contact opnemen met Swift. Daar blijken ze van niks te weten. Ze hebben helemaal geen laptops gehuurd. Wanneer je de correspondentie nakijkt blijkt dat het logo en alle details ‘geleend’ zijn van Swift, behalve het emailadres. De oplichters hebben namelijk het domein swift-mail.com geclaimd en daarmee de mails verstuurd. Hoewel het lijkt alsof dit een mailadres is van het Belgische bedrijf, heeft het bedrijf er dus niets mee te maken.

  Waar het om gaat in deze zaak is de suggestie die gewekt met de domeinnamen. Je denkt namelijk te maken te hebben met een bonafide partij, maar dat is niet het geval. Zo lijkt bijvoorbeeld [email protected] een echt mailadres, maar dit verwijst naar de website www.mail-abnamro.nl en niet naar de bank. Ook [email protected] lijkt een e-mailadres van iemand die voor ING werkt en zich bezighoudt met particuliere klanten, maar niets is minder waar. Dit e-mailadres hoort bij het hoofddomein particulieren.nl en dat heeft niets met ING te maken. Belangrijk is om goed te kijken wat het hoofddomein is. Dat is het woord dat voor de extensie staat (dus voor .com of .nl). Wordt gebruik gemaakt van een streepje, dan is dat één woord.

  Twijfel je toch nog over een mailadres? Neem dan contact op met het bedrijf, bel bijvoorbeeld de receptie en vraag naar het juiste mailadres.

 • Ook interessant