Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Kozijnenhandelaar Patrick R. laat zijn klanten in de kou staan

  Hij levert niet, hij levert te laat, hij levert verkeerd en hij levert prutswerk. Kort samengevat zijn dat de klachten over Patrick R., handelaar in kunststof kozijnen. En het is nooit zijn schuld.

  Bij de redactie van Opgelicht?! duurt het even voor we diverse meldingen kunnen linken aan dezelfde persoon, Patrick R. Hij maakt namelijk in een kort tijdsbestek gebruik van veel verschillende handelsnamen. Zo gebruikt hij onder andere PR-Kozijnen, PR Woningverbetering, Project Windows en 4yourwindows.

  Al snel spreken we maar liefst twintig gedupeerde klanten die allemaal aangeven de dupe te zijn van dezelfde man. Sommigen zijn al jaren bezig om hun bestelde kozijnen ook daadwerkelijk correct geplaatst te krijgen. 

  Gladde verkooppraatjes

  Patrick R. hengelt zijn klanten binnen via gelikt uitziende folders, websites en pagina's op sociale media. Hij belooft niet alleen een gratis informatiegesprek, maar begint direct over flinke kortingen die al direct oplopen van zo'n twintig procent tot veertig procent van de totaalprijs.

  Tijdens het eerste gesprek wordt er een berekening gemaakt van de kosten. Ook wordt een offerte getekend waar het afgesproken bedrag in genoemd staat. De prijzen zijn geloofwaardig: weinig reden om aan te nemen dat het mis gaat. Toch?

  Vertrouwen wekken met leugens 

  Kopers moeten vervolgens een aanbetaling doen of het gehele bedrag op voorhand overmaken. Patrick vertelt zijn klanten dat hij een speciale depotrekening heeft omdat er in het verleden wat problemen zijn geweest met slecht betalende klanten. Klanten kunnen hier het geld op storten en Patrick kan daar pas bij als de levering naar volledige tevredenheid geplaatst is en de klant een bon heeft getekend bij oplevering. Klanten krijgen deze afspraak zelfs zwart op wit. 

  Betalingsbewijs

  In werkelijkheid staat deze depotrekening gewoon op naam van een bedrijf van Patrick R. Navraag bij de betreffende bank leert ons dat een rekening zoals Patrick die omschrijft niet binnen hun dienstverlening valt. Ook komen we er later achter dat Patrick gewoon geld kan overmaken vanaf deze rekening en ook via internetbankieren in de rekening kan. Hij heeft er zelf dus volledig toegang toe: een handtekening van een tevreden klant is hiervoor absoluut niet vereist. 

  Schulden lopen op, beloftes blijken niets waard

  Na betaling wordt er een officiële inmeetafspraak gepland, maar na het inmeten blijft het stil. Minimaal zeven partijen wachten nog op hun volledige bestelling. Zij hebben samen ruim 63.000 euro gestort op de zogenaamde depotrekening. Eén van hen wacht al vanaf eind 2017 op kozijnen.

  In juli 2019 heeft Patrick beloofd het geld terug te storten, maar dat is nooit gebeurd. Ook de andere gedupeerden hebben talloze voorbeelden van beloftes van Patrick of 'zijn medewerkers' die vervolgens niet nagekomen worden. Afspraken worden op het laatste moment afgezegd, nieuwe afspraken worden nooit concreet gemaakt, de levering van de fabriek blijkt fouten te bevatten, en zo gaat er van alles mis.

  Als er dan in bepaalde gevallen wel een levering komt, blijken de kozijnen met regelmaat helemaal niet te passen. Dit zou aan een onkundige inmeter liggen of aan de fabriek die verkeerde maten heeft geleverd, zo luiden de excuses. In sommige gevallen gaan de monteurs wel over tot plaatsing, met enorme gevolgen: tochtgaten, kunstof kozijnen die in verrot hout worden geplaatst, schimmel door vochtschade etc. Er wordt beloofd alles zo snel mogelijk op te lossen, maar ook deze belofte wordt niet nagekomen. 

  Kozijn geplaatst in rot hout

  Een confrontatie met #BOOS leidt niet tot verbetering

  In januari 2019 is al te zien geweest hoe Patrick door Tim Hofman in zijn YouTube-serie #BOOS wordt aangesproken op zijn handelen. Daar belooft R. de klacht van de gedupeerde op te lossen 'in de derde week van januari'.

  Je verwacht het niet, maar ook de afspraak van de derde week van januari werd afgezegd. Dit keer in verband met het overlijden van een familielid van de monteur. Een nieuwe afspraak werd niet direct ingepland en de gedupeerde heeft de zaak uit handen gegeven aan de rechtsbijstand.

  Inmiddels blijkt dat er na die uitzending gewoon nieuwe gedupeerden bij zijn gekomen. Minimaal vijf consumenten hebben na die uitzending een overeenkomst gesloten met Patrick R. en deden forse aanbetalingen. Zijn wachten echter nog steeds op hun bestelling. 

  R. reageert met verbijstering op klachten Opgelicht?!

  Als wij Patrick R. mailen met een uitnodiging voor een interviewafspraak in verband met de uitkomsten van ons onderzoek, krijgen we een uitgebreide reactie terug. Hij is veel geld verloren door een groot bedrag te hebben betaald aan een inmiddels failliete dakkapellenfabrikant, hij heeft afspraken moeten afzeggen 'met smoezen' omdat monteurs zich niet aan afspraken houden en 'vervolgens heb je dan zoveel smoezen verzonnen dat de klant er niet meer intrapt. Dan krijg je dit soort dingen krijgt en willen klanten hun geld terug'. Dankzij een geldschieter kan hij nu schulden afbetalen. 

  Vele lange telefoongesprekken volgen waarin Patrick R. woest reageert op onze aantijgingen. Niets is zijn schuld, hij kan alles weerleggen. Als we vragen hem bewijzen op te sturen, zien we inderdaad dat hij diverse mensen aan het terugbetalen is en dat hij zo'n tien dossiers heeft lopen bij verschillende incassobureaus en (gerechts)deurwaarders. Dit zijn echter allemaal personen die zich niet bij ons gemeld hebben, dus die klachten staan nog open. Hij kan niet aantonen dat hij een bedrag van 50.000 euro in de failliete fabriek heeft gestopt, en ook bewijs dat de klus bij de gedupeerde uit #BOOS is opgelost, levert hij niet.

  Mysterieuze geldschieter

  Patrick R. beseft wel dat er dingen niet helemaal goed lopen. 'We steken dan ook wel de hand in eigen boezem, we hadden misschien dingen beter en anders aan moeten aanpakken ook. Maar wij werken daar echt nu hard aan om het op te lossen.' 

  De oplossing komt via investeerder 'Benno de Jonge', die een fors bedrag heeft toegezegd om schulden af te betalen. Die naam komt ons bekend voor. Meerdere mails aan gedupeerden worden ondertekend met 'B. de Jong', 'Benno de Jonge' of 'Benno de Jongen'. Ook in WhatsApp-gesprekken met Patrick komt zijn naam voorbij. Wij willen hem graag spreken om deze belofte te verifiëren. Patrick R. zegt toe zijn telefoonnummer aan ons te sturen, maar na meerdere verzoeken hebben we dit nog steeds niet ontvangen. 

  Toegegeven: Patrick R. heeft ook naar tevredenheid kozijnen geplaatst bij klanten. Maar wees voorzichtig als u met hem in zee gaat, betaal niet aan en meet zijn kozijnen eerst op voor hij ze in uw gevel plaatst.

 • Ook interessant