Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Kopen via Neckermann.com tijdelijk uitgeschakeld na inmenging Opgelicht?!

  Kopen via Neckermann.com tijdelijk uitgeschakeld na inmenging Opgelicht?!

  De Nederlandse webshop Neckermann.com, eigendom van de broers Ronald en Joop Steenbergen, komt al twee jaar negatief in de publiciteit. Klanten zijn namelijk niet te spreken over de diensten van de webwinkel. Spullen worden niet geleverd of geld wordt niet terugbetaald, terwijl dit wel beloofd is. ​​​​​​Hoe gaat het er tegenwoordig eigenlijk mee?

  In 2017 kaartte Radar Radio de problemen al eens aan en in 2019 volgden Kassa en het Algemeen Dagblad. Steeds werden de klachten, weliswaar na inmenging, wel opgelost. Een structurele verbetering wordt echter niet doorgevoerd, want nieuwe klachten blijven komen.

  Hoe Neckermann.com in handen komt van Steenbergen

  Neckermann is natuurlijk een bekende naam. Tientallen jaren geleden begon het als een postorderbedrijf dat via de catalogus hun producten aan de man bracht. Het groeide uit tot een miljoenenbusiness. In 2012 ging de Duitse tak van het bedrijf echter failliet, waardoor er ook in Nederland problemen ontstonden. Een investeringsmaatschappij nam Neckermann BV over en breidde het postorderbedrijf uit met een webshop, die op naam kwam van een aparte BV genaamd Neckermann.com. Nog geen anderhalf jaar later blijkt de reddingspoging niet genoeg en gaan beide bedrijven in 2014 alsnog failliet. De schuldenlast die ze achterlaten bedraagt enkele miljoenen. De investeerder weet wel de naam Neckermann.com veilig te stellen, en zo maakt de webshop een soort doorstart.

  In januari 2016 gaat de investeerder een samenwerking aan met Readen Retail BV, op dat moment in handen van een beursgenoteerd Amerikaanse holding op naam van Ronald Steenbergen. Steenbergen, zoon van de oprichter van Kwantum Hallen, wil het groots aanpakken en wil de webshop uitbreiden met fysieke winkels, waarvoor hij de BV Neckermann.com Retail opricht. Dat lukt ook, maar nog binnen het jaar moeten de winkels weer op slot en gaat het bedrijf failliet. De online winkel draait intussen door.

  Broers Steenbergen zijn verdachten in witwasonderzoek FIOD

  Helemaal goed gaat dit echter niet. In 2017 blijven diverse leveringen uit en klanten krijgen geen contact met de klantenservice. Maar achter de schermen lijkt er meer aan de hand. De samenwerkingspartner van Steenbergen eist bij de rechtbank een onderzoek naar de financiële administratie en dat wordt ook toegewezen. Nog voor het onderzoek echt van start kan gaan, valt de FIOD binnen bij diverse panden gelinkt aan de webshop en worden de broers Steenbergen opgepakt in het kader van een lopend onderzoek naar het witwassen van vijf miljoen euro. Hun partner en tevens investeerder stapt uit het bedrijf. Zo komt Neckermann.com volledig in handen van het bedrijf van Ronald Steenbergen.

  Wie zijn Joop en Ronald Steenbergen?

  Als zonen van Kwantum Hallen-oprichter Joop Steenbergen zit ondernemen bij hen in het bloed. Ze werden samen met hun twee andere broers door hun vader naar China gestuurd om de fijne kneepjes van het handelsvak te leren. 'Want daar gebeurt dat nog echt. Hier is het verdwenen', zegt Joop sr. in 2015 in een interview van Elsevier Weekblad. Via onder meer het moederbedrijf Readen Holding Corporation (gevestigd in de Amerikaanse staat Nevada), Readen Investment Limited uit Hongkong en Readen Trust&Investment Limited uit Dubai trekken ze aan de touwtjes van talloze bedrijven. Zo raken ze betrokken bij landgoed Altembrouck in België, waar ze eigenaar zijn van een kudde Wagyu-runderen. Ook besturen ze glasvezelbedrijf Nedfiber en hebben ze een groothandel in telecomproducten. Alsof dat nog niet genoeg is, beginnen ze ook nog een platenlabel.

  Zowel bij landgoed Altembrouck als bij Nedfiber verlopen de zaken niet bepaald vlekkeloos. Onenigheid leidt tot diverse rechtszaken. Altembrouck is inmiddels overgenomen en Nedfiber gaat failliet. De curator is een zaak begonnen wegens verdenking van paulianeus handelen bestuurdersaansprakelijkheid. De zaak loopt nog in hoger beroep. De broers hebben zich inmiddels gericht op de webwinkel Neckermann.com.

  Structurele oplossing leveringsproblemen blijft uit

  In het najaar van 2018 stromen nieuwe klachten van ontevreden klanten binnen bij consumentenprogramma’s. Zowel Radar als Kassa gaan in januari 2019 opnieuw naar het bedrijf in Naarden om verhaal te halen. Nu ligt het probleem bij de uitbesteding van de klantenservice aan een callcenter, is het excuus. Joop belooft Radar dat alles voor februari wordt opgelost en datzelfde hoort Kassa van broer Ronald. Net als in 2017 worden ook nu zo goed als alle klachten afgehandeld.

  In februari zouden er nog ‘enkele tientallen klachten’ open staan, maar Ronald Steenbergen geeft aan bezig te zijn met een grote inhaalslag. Die inhaalslag voorkomt niet dat in augustus het Algemeen Dagblad bericht over 'Klachtenregen over webshop Neckermann'. Dit keer zouden leveranciers oorzaak zijn van de problemen, maar ook nu zouden deze binnen een paar weken zijn verholpen. Bij Opgelicht?! staan in september alsnog klachten open. Waarom laat de webwinkel het telkens zo ver komen?

  Opgelicht?! wil graag antwoord op die vraag en schrijft de directie van Neckermann.com aan. Navraag wijst uit dat het moederbedrijf inmiddels op naam staat van David Lee Kok Wai, woonachtig in Hongkong. De overname in mei 2019 ging gepaard met een kapitaalinjectie van honderdduizenden euro’s, maar begin augustus bleef een betaling uit. Het uitblijven van deze betaling zou ook oorzaak zijn van de problemen. Neckermann.com vertelt aan Opgelicht?! dat ze op het moment nog zeshonderd orders hebben die nog geleverd en/of gecrediteerd dienen te worden en dat ze er alles aan doen om dit zo snel mogelijk op te lossen. Ze besluiten tot die tijd tijdelijk geen nieuwe orders aan te nemen.

  Op de vraag waarom ze die beslissing nu pas nemen, en niet in augustus nadat alle problemen door het AD zijn aangekaart, komt geen antwoord. Wie op dit moment de kar trekt van de webshop is onduidelijk. CEO Lee Kok Wai zou begin september zijn overleden en er wordt met zijn nabestaanden gekeken naar de toekomst van het bedrijf. Ronald Steenbergen staat ons wel te woord in het kantoorpand in Naarden, maar geeft aan niets meer met de bedrijfsvoering te maken te hebben.

  Bron: Radar / Kassa

 • Ook interessant