Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Klachtenregen over zieke en te jonge honden en puppies leidt naar Belgische dierenarts

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  Wie een nieuwe hond gaat kopen, is vaak al in de wolken voordat 'ie de viervoeter überhaupt al gezien heeft. Dat geldt ook voor veel kopers van puppies van een omstreden Brabantse hondenhandelaar. Het papierwerk ziet er goed uit: je krijgt garantie, kunt terecht bij de vaste dierenarts én de hond is helemaal nagekeken voor verkoop. Maar wat voor hond koop eigenlijk je als je niet blind kunt vertrouwen op de dierenarts?

  Het overkwam Marian en haar vriend. Zij kochten in 2020 een hondje in Brabant. Hoewel ze het er ter plekke niet plezierig vonden verlopen met veel verschillende nesten en ontbrekende moederhonden, gingen ze – verliefd op de pup – tóch over tot koop. Toen pas zagen zij dat er een Hongaars paspoort met de pup meekwam. Eenmaal thuis ging de gezondheid van hun nieuwe viervoeter achteruit, de hond werd steeds zieker.

  Besmettelijke ziekte

  Tijdens een check bij hun eigen dierenarts kregen ze geen goed nieuws te horen. De hond zou de besmettelijke ziekte 'parvo' hebben. En dat is niet alles: volgens de dierenarts was de hond ook weken jonger dan het paspoort vermeldde.

  Het hondje was echter vlak voor de controle nog gecheckt en afgestempeld door dierenartspraktijk Mirta in Esbeek, van dierenarts Jantina Bruurs. De handelaar wilde dat Marian de hond meenam naar België, waar Jantina Bruurs daadwerkelijk gevestigd is met haar praktijk. Dat wilde Marian niet en zij koos voor een intensieve behandeling in Nederland.

  Een goede keus, volgens de dierenarts die het hondje behandelde. Deze was heel duidelijk: 'Bij de dierenarts in België hanteren ze de schep.'

  Melkgebit moet nog doorkomen

  Wie wel met zijn hondje in België terechtkwam, is Patrick. Ook hij kocht bij de Brabantse hondenhandelaar een kleine viervoeter van zo'n vier maanden oud, ook van Hongaarse komaf.

  Deze hond werd op weg naar huis al ernstig ziek. Patrick maakt foto's en video's van de zieke hond, ook van het melkgebitje. Dat blijkt nog door te moeten komen, iets wat normaal gesproken al weken door is op die leeftijd.

  De handelaar regelt contact met Jantina voor hem en de hond wordt daar opgenomen. Wel moet Patrick het paspoort inleveren. In de twee dagen die volgen krijgt Patrick updates en zelfs filmpjes: het gaat goed.

  Maar de dag erna blijkt het hondje ineens dood. Het hondje krijgt hij niet terug, alleen een korte verklaring dat de hond overleden is. Die verklaring gebruikt hij om geld terug te krijgen bij de fokker. Een diagnose van wat de hond mankeerde of fataal werd, krijgt Patrick nooit te horen.

  Klachtenregen

  Patrick en Marian zijn niet de enigen die te maken krijgen met honden met gezondheidsklachten en waar de hond in werkelijkheid jonger is dan het paspoort vermeldt. Bij stichting House of Animals regent het al jaren klachten over de honden van de Brabantse hondenhandelaar waar Jantina Bruurs de vaste dierenarts is.

  Zij doen onderzoek en komen er via een wob-verzoek achter dat in ruim tweeënhalf jaar er bijna driehonderd meldingen zijn gemaakt over de honden van de handelaar. Deze meldingen gaan grotendeels over dat honden ziektes onder de leden hebben en jonger zijn dan het paspoort aangeeft.

  Er zit zelfs een paspoort bij van een reu, die in de praktijk toch echt een teef blijkt te zijn. Dat doet House of Animals twijfelen of de dieren wel daadwerkelijk bekeken worden als ze zijn geïmporteerd.

  Dierenartspraktijk voor de post

  Opgelicht?! ziet tientallen paspoorten in van honden die bij de handelaar in Brabant zijn gekocht. Al deze paspoorten zijn afgestempeld door dezelfde partij: Dierenartspraktijk Mirta van Jantina Bruurs.

  Als Opgelicht?! langsgaat in Esbeek waar praktijk Mirta zou zitten, is die onvindbaar. Op het betreffende adres krijgen we te horen dat er ook geen praktijk gevestigd is: het adres wordt gebruikt om medicijnen te bestellen. Een opvallende constructie.

  In België heeft Bruurs wél een eigen praktijk, De Arend. Hier ontvangt zij kopers van zieke honden nadat ze door de handelaar zijn doorgestuurd. Maar het is door de verschillende namen die gebruikt worden niet alle kopers duidelijk dat de dierenarts naar wie ze worden doorgestuurd, ook de dierenarts is die een paar dagen eerder hun hondje afstempelde in het paspoort.

  Uitgeleverd aan Nederland

  Jantina Bruurs is vaker in opspraak. In 2017 wordt ze uitgeleverd aan Nederland. Ze wordt verdacht van betrokkenheid bij illegale hondenhandel. Daarvoor wordt ze niet veroordeeld, maar dat gebeurt vorig jaar wel in België.

  Daarin gaat het niet om haar samenwerking met de eerder genoemde Brabantse hondenhandelaar. De klachten over Bruurs gaan verder dan honden die daar worden gekocht. Zo spreekt Opgelicht?! ook met een Limburger die in België nieuw hondje koopt. De hond wordt meegegeven met een Nederlands paspoort, uitgegeven door Jantina Bruurs.

  En ook dat is gek, want ook al staat zij geregistreerd in het Nederlandse dierenartsenregister, het is verboden Nederlandse dierenpaspoorten uit te geven buiten de landsgrenzen.

  Klacht in behandeling bij Veterinair Tuchtcollege

  House of Animals heeft inmiddels een klacht ingediend bij het Veterinair Tuchtcollege. Deze klacht gaat onder meer over het onjuist invullen van hondenpaspoorten en het meewerken aan malafide hondenhandel. Het Tuchtcollege heeft de klacht in behandeling genomen. 

  Opgelicht?! neemt contact op Jantina Bruurs en nodigt haar uit voor een interview. Daarop laat ze weten te druk te zijn, maar dat we vragen mogen mailen. Dat doen we samen met opnieuw een uitnodiging, maar op onze vragen komt geen antwoord.

  Dus besluiten we af te reizen naar haar praktijk in België. Daar blijkt ze niet gecharmeerd te zijn van ons bezoek. Op inhoudelijke vragen geeft ze geen antwoord. Wel laat ze weten dat Opgelicht?! haar verhaal niet gaat vertellen zoals zij het wil en dat we het terrein af moeten.

  Als we even later terugkeren met een visitekaartje waar ze om vroeg, is de dierenarts gevlogen en vraagt een collega of we willen vertrekken.

 • Ook interessant