Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Kilometertellerfraude verder aangepakt

  Vanaf nu is er speciale uitleesapparatuur beschikbaar op de keuringsstations, waarmee de RDW in verschillende ‘computers’ van de auto’s kan kijken om zo de werkelijke kilometerstand naar boven te halen. Dit blijkt hard nodig. Na de uitzending meldden tientallen mensen zich bij Opgelicht?! die ook importauto’s hadden gekocht en twijfelde over de tellerstand.

  Bekijk hier de uitzending van Opgelicht?! uit december:

  Kilometerfraude komt nog steeds voor

  In december liet Opgelicht?! zien dat fraude met tellerstanden van importauto’s nog steeds aan de orde van de dag is. Nu is er goed nieuws, het RDW gaat met een nieuwe aanpak tellerfraude bij importauto’s te lijf.

  Wij trokken de kilometerstanden na en constateerden inderdaad een hoop onlogische standen. Het is niet alleen vervelend omdat je er achter komt dat je te veel betaald hebt voor de auto, het is ook nog eens gevaarlijk. Auto's hebben op tijd onderhoud nodig. Een defect aan een onderdeel als de distributieriem kan ernstige gevolgen hebben als het aankomt op een ongeluk.

  Zweedse Journalist maakt ook reportage over tellerfraude

  Dat ziet ook Zweedse journalist Per Hermanrud. Hij maakt naar aanleiding van de uitzending van Opgelicht?! een reportage over tellerfraude in Zweden, daar is het nog niet verboden. Zijn onderzoek deed in Zweden veel stof opwaaien. Inmiddels is duidelijk dat de Zweedse keuringsstations hun werkwijze aanpassen. De regering is druk bezig om naar Nederlands voorbeeld de wet aan te passen waardoor terugdraaien van kilometertellers ook daar illegaal wordt.

  De garage die aan de lopende band Volvo’s verkocht met teruggedraaide standen heeft na de uitzending van Opgelicht?! haar verantwoordelijkheid genomen. Gedupeerden die zich bij ons hebben gemeld zijn door de garage tegemoet gekomen; een deel ging akkoord met een financiële vergoeding en een aantal heeft de foute auto kunnen inruilen tegen een ‘goede’ Volvo.

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant