Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Kamerverhuuroplichting

  De kamernood is met name in de randstad nog steeds ongekend hoog. Voor studenten is het bijna onmogelijk om voor een fatsoenlijke prijs een kamer te vinden en de gemiddelde starter kan geen betaalbaar appartement vinden. Waar schaarste is, duiken oplichters helaas vaak op.

  Zo ondervonden Mike en Maarten in Den Haag ook. Via Kamernet vonden zij een appartement dat precies aansloot bij hun wensen. De locatie was prima, de prijsverhouding interessant en het was op korte termijn te betrekken. Kort nadat ze hun interesse kenbaar maakten, ontvingen ze een uitnodiging om de woning te komen bekijken. Aangekomen bij het appartement ontmoetten ze een heel vriendelijke vrouw die een rondleiding gaf en vertelde dat ze het appartement had geërfd van haar ouders. Ze was vooral opzoek naar betrouwbare huurders, ze was er niet op uit om per se een hoge huur te ontvangen. Ze zou zelfs nog de wasmachine vervangen.    

  Mike en Maarten waren uiteraard erg enthousiast. De vreugde werd nog groter toen ze hoorden dat de vriendelijke verhuurster hen had uitgekozen als de nieuwe huurders. De volgende dag ontmoetten ze de vrouw weer. Ze tekenden het contract, betaalden een maand huur en de borg (samen 1200 euro) en ontvingen de sleutels. 

  Twee dagen later zouden de mannen het appartement kunnen betrekken. Aangekomen bij het appartement bleek dat ze slachtoffer waren geworden van een listige oplichtster. De vriendelijke verhuurster had het appartement aan meerdere huurders verhuurd. Allen stonden met een setje sleutels voor de deur, maar niemand kon de woning daadwerkelijk betrekken. De woning stond helemaal niet te huur. De oplichtster had de woning slechts voor drie dagen gehuurd van een short-rental organisatie en gedurende die dagen bezichtigingen georganiseerd. Opbrengst? Minimaal zes keer 1200 euro.

  En daar bleef het niet bij. Een weekend later meldden Sanne en Marco zich in Amsterdam bij een appartement dat zij zouden betrekken. De twee studenten vonden echter een teleurstellend briefje op de deur: “je bent opgelicht”. Ook zij waren niet de enigen die slachtoffer waren geworden van een slimme oplichtingstruc. Wederom was de oplichtster verdwenen met het geld en bleven de huurders met een bosje sleutels teleurgesteld achter, niet wetend met wie ze nou precies zaken hadden gedaan. Het Kamernet-account was verdwenen, het telefoonnummer niet meer bereikbaar en de naam waarschijnlijk vals.

  De vriendelijke vrouw bleek helemaal niet zo vriendelijk.

  Half oktober laat politie Haaglanden weten de vrouw te hebben gearresteerd in Den Haag.

  Tips bij het huren van een kamer/woning via internet:

  • Zorg dat je altijd weet met wie je zaken doet.
  • Betaal nooit de huur contant vooruit.
  • Helaas zijn woningen in de randstad duur, als de prijs aan de lage kant is, wees op je hoede. Kamers en appartementen in en nabij het centrum, zijn simpelweg niet goedkoop.
  • Informeer bij twijfel bij de buren van de woning. Kennen zij de verhuurder?
  • Zoek op Google wat er bekend is over de woning. Wellicht vind je namen van eigenaars of vind je dat het appartement ook aangeboden wordt voor short-rental.
  • Raadpleeg eventueel het Kadaster om te kijken wie de werkelijke eigenaar is van een woning.

  Reageer

  Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

  cloud-comments Reageer op het forum
 • Ook interessant