Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Kaartenhuis leasemaatschappij Car Driver Deals ingestort: Miljoenenschade, duizenden gedupeerden en een spoorloze directie

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  De belofte van Car Driver Deals liegt er niet om: 'Onbezorgd all-in autorijden'. Maar afgelopen juni stortte het kaartenhuis toch echt in. Onder deze handelsnaam verkocht het bedrijf Atvangarde van Jan en Geert Golsteijn uit het Limburgse Maasbracht sinds 2018 ruim tweeduizend mobiliteitspakketten met op het eerste gezicht gunstige voorwaarden. Klanten kunnen een nieuwe auto rijden met een hoog aantal vrije kilometers voor een scherpe prijs. Het enige nadeel voor de klant? De volle mep moest vooraf voor de gehele looptijd worden voldaan. Met grote schade tot gevolg.

  Maar ook als je het totaalbedrag niet volledig kunt voldoen, is er een oplossing. Hebben klanten geen gevulde spaarrekening? Dan helpt Car Driver Deals graag met een financiering. En dat pakt voor velen ongunstig uit, zo blijkt. Want vanaf juni dit jaar worden de auto's van klanten ineens ingevorderd door de bedrijven die de auto’s hebben verhuurd aan Car Driver Deals. Hoe kan dat?

  Car Driver Deals blijkt helemaal niet de eigenaar te zijn van de voertuigen, en meerdere verhuurmaatschappijen zijn niet betaald. Mede-directeur Geert Golsteijn spreekt van een uniek mobiliteitsconcept. Maar het is met name de schade voor de klanten – geschat op zo'n 14 miljoen euro – die we als uniek kunnen bestempelen.

  Eén gedupeerde van het bedrijf is verslaggever bij de Volkskrant. Op 22 november 2021 verscheen in die krant een uitgebreide reportage over de val van Car Driver Deals.

  In korte tijd veel meldingen over Car Driver Deals

  In de zomer ontvangt Opgelicht?! in korte tijd veel meldingen van CDD-klanten die hun vooruitbetaalde auto onverwacht moeten inleveren.

  In de meeste gevallen krijgen mensen een brief van een verhuurbedrijf, maar verschillende mensen melden ons dat ze te maken krijgen met bizarre situaties: zo worden auto's met daarin persoonlijke spullen worden onaangekondigd weggesleept en mensen worden door de politie van de weg gehaald omdat hun auto als gestolen gesignaleerd blijkt te staan. 

  Auto kwijt, maar de maandelijkse aflossing gaat gewoon door

  Opgelicht?! spreekt met gedupeerden die een financiering aan zijn gegaan voor meerdere jaren, maar al na een paar maanden hun auto kwijtraakten. De maandelijkse aflossing van de financiering moet echter nog wél gewoon betaald worden. Geld weg, auto weg.

  Voor gedupeerde Badr zijn de druiven extra zuur: eind mei sluit hij nog een mobiliteitspakket af en maakt vervolgens al zijn spaargeld over, een bedrag van negenduizend euro. De auto komt echter nooit, en het geld verdwijnt. Het doek voor Car Driver Deals is dan namelijk gevallen. 

  Opmerkelijk is dat sommige klanten ons vertellen dat ze in het dashboardkastje van hun CDD-auto al de documenten hadden gevonden van de eigenlijke verhuurder. Documenten met daarop vooral het opvallende detail dat de prijs die Atvangarde BV maandelijks voor de auto betaalde soms een stuk hoger is dan de prijs die de klant gemiddeld per maand betaalt. En dat is vreemd.

  Hieronder overigens een reclamefilmpje van begin dit jaar, met een ronkend bijschrift: 'Bij Car Driver Deals gaat u voor mobiliteit. U kiest zelf de klasse uit waarbinnen u wilt gaan rijden en u heeft de optie om, binnen de gekozen klassen, een auto als voorkeur op te geven. Car Driver Deals probeert de auto van uw voorkeur te leveren maar wij garanderen u altijd mobiliteit binnen de door u gekozen klasse of hoger.'

  De mogelijkheid om te reageren, is echter uitgeschakeld.

  110.000 euro geïnvesteerd in vennootschap: daar komt abrupt een einde aan

  Opgelicht?! spreekt verder verschillende mensen die persoonlijk geld geïnvesteerd hebben in een vennootschap van de Golsteijns. Zo vertrouwt Vivianne een bedrag van in totaal 110.000 euro toe aan Jan Golsteijn, met wie ze een vriendschappelijke band onderhoudt.

  Voor haar investering krijgt ze weliswaar maandelijks een goed rendement, maar ook daar komt deze zomer abrupt een einde aan. Contact krijgen met Jan blijkt onmogelijk.

  'Duizend klanten hebben een gezamenlijke schadepost van zeven miljoen euro'

  Advocaat Olivier van Hardenbroek vertegenwoordigt bijna duizend gedupeerde klanten, bij elkaar al goed voor een schade van zo’n zeven miljoen euro. Hij volgt de zaak vanaf het begin en concludeert inmiddels dat sprake moet zijn van oplichting.

  Waar in eerste instantie gedacht wordt dat Car Driver Deals een eigen wagenpark zou hebben dat verkocht kan worden, blijkt echter dat het bedrijf zelf helemaal geen auto's bezit. Er blijkt dus helemaal geen kapitaal te zijn.

  Wel zou de curator een lege goudrekening hebben gevonden, net als aanwijzingen dat cryptomunten zijn gekocht. Geld blijkt amper te vinden en de in totaal zo'n tweeduizend gedupeerde klanten kunnen – zoals het er nu voorstaat – waarschijnlijk fluiten naar hun geld. De hoofdrolspelers Jan en Geert Golsteijn zijn ondertussen in geen velden of wegen te bekennen.

  'Boekhouding is onjuist en onvolledig', gebroederd Golsteijn persoonlijk failliet verklaard

  Curator Broekmans – die het faillissement van Atvangarde afhandelt – laat ons weten dat de boekhouding van het bedrijf onjuist en onvolledig is. Directeuren Jan en Geert Golsteijn zijn inmiddels ook persoonlijk failliet verklaard, net als zes andere vennootschappen van de broers.

  Ook de curator is niet optimistisch over een uitkering voor de gedupeerden: 'Het is twijfelachtig of het in het faillissement van Atvangarde B.V. tot een uitkering zal komen.'

  'FIOD zou de zaak serieus bekijken'

  Hoewel het Openbaar Ministerie de zaak vooral als een civiele aangelegenheid beschouwt, gloort er volgens Van Hardenbroek toch nog enige hoop aan de horizon. Volgens de advocaat zou de FIOD de zaak inmiddels wel degelijk serieus bekijken.

  Wanneer dit leidt tot een strafrechtelijke vervolging voor faillissementsfraude en/of oplichting, kunnen gedupeerden in de toekomst mogelijk toch nog in aanmerking komen voor een schadevergoeding.

  Schriftelijke verklaring van Geert Golsteijn

  Onderstaande verklaring ontving Opgelicht?! in augustus van directeur Geert Golsteijn.

  Verklaring Geert Golsteijn

  We begrijpen heel goed de teleurstelling en het verdriet van verlies bij onze klanten, investeerders en medewerkers. Het autoconcept is echter nooit opgezet met als doel mensen op te lichten, integendeel, we waren op weg naar een betaalbaar en flexibel mobiliteitsabonnement.

   

  Het enkele feit dat veel leveranciers, banken en financiers met faam en naam, die in de automotive-wereld actief zijn, deelnamen en betrokken waren bij ons unieke mobiliteitsconcept moge daarvan getuige zijn. Deze marktpartijen nemen niet zomaar deel maar oriënteren zich vooraf goed met wie ze samenwerken en waar ze aan deelnemen en doen dat op basis van inzage en kennisneming van goed onderbouwde ondernemingsplannen.

   

  We werden verrast door de subjectieve, zonder wederhoor, en suggestieve berichtgeving van de media en het onverantwoorde gedrag van sommige leveranciers bij het innemen van de voertuigen bij onze klanten met een mobiliteitspakket en dat juist in een belangrijke overgangsfase van het bedrijf waarbij herfinanciering en herstructurering aan de orde was.

   

  De lawine van negatieve reacties en bedreigingen die toen niet alleen op Car Driver Deals maar ook op de gehele organisatie afkwamen valt met geen pen te beschrijven. De veiligheid van onze medewerkers en van onszelf was in het geding en heeft ons doen besluiten om alle bedrijven stil te leggen waardoor de chaos en het verlies alleen maar groter werd.

   

  We hebben alle klanten geadviseerd juridisch advies in te winnen of en in hoeverre de leverancier van hun auto, die deel uitmaakte van het mobiliteitspakket waarvoor zij een overeenkomst zijn aangegaan met Car Driver Deals, gehouden is om te blijven doorleveren en hebben klanten geadviseerd om onder bezwaar te tekenen bij het innemen van hun voertuig.

   

  Namens de directie

  Geert Golsteijn

 • Ook interessant