Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Jort Kelder reageert op vonnis in de zaak De Mol tegen Facebook

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  John de Mol heeft een belangrijke slag gewonnen in de strijd tegen Facebook inzake misleidende bitcoin-advertenties: de techgigant moet maatregelen nemen tegen dergelijke content en moet De Mol bovendien informatie verstrekken over de adverteerders. Maar hij is niet de enige bekende Nederlander die ongevraagd te maken kreeg met deze frauduleuze advertenties waarin grote winsten worden beloofd..

  In de uitzending spreken we kort met Jort Kelder, wiens naam en foto's eveneens werden misbruikt in dergelijke misleidende advertenties op Facebook. Kelder heeft vanmiddag laten weten dat hij een bodemprocedure aanspant tegen Facebook.

  Over de bodemprocedure zegt Matthijs Kaaks, de advocaat van Jort Kelder, tegen de NOS dat 'we willen vaststellen dat partijen als Facebook en Google hier onrechtmatig handelen en aansprakelijk zijn, ook voor de schade van mensen die door advertenties zijn misleid'.

  Voorbeelden van misleidende advertenties met Jort Kelder

  Is dat ook het oordeel van de rechter, dan maakt dat de weg vrij voor gedupeerden om een schadevergoeding te eisen én om een claim in te dienen wegens het gebruiken van namen en portretten. De procedure moet nog voor het einde van dit kalenderjaar zijn ingediend, al is op dit moment nog niet duidelijk of andere BN'ers zich bij de zaak aansluiten.

  Facebook heeft nog niet gereageerd op eventuele gevolgen van de uitspraak van gister en op de zojuist aangekondigde bodemprocedure. Ook een woordvoerder van Google vond het op dit moment nog te vroeg om daar iets over te zeggen.

  Het volledige nieuwsbericht van dinsdag 11 november valt hier terug te lezen. Opgelicht?! sprak kort met Jort Kelder.

  Ben jij hiermee van de ellende af?

  'Dat is niet gezegd, want Facebook heeft alleen van John verloren, dat is een zaak alleen van burger naar burger. Ik moet dan weer apart naar de rechter. Tenzij Facebook doet wat ze kunnen doen, namelijk een filter erop zetten zodat ik gevrijwaard blijf van deze ellende.'

  Facebook is een grote partij, een dwangsom van 10.000 euro per dag, daar lachen ze om. Als ze zich hier niets van aantrekken, wat dan?

  'Ze willen eigenlijk wachten tot iedereen zich kapot procedeert tegen ze. Iedereen met een aparte claim, tot aan de Hoge Raad. De oekaze vanuit Californië is naar mijn stellige mening niets meer dan "procederen totdat je erbij neervalt". Ik geloof dat Facebook een miljard of vier apart heeft gezet voor juridische procedures, dus die kunnen nog wel even doorgaan.'

  Als Facebook de advertenties van het net haalt, gaan jullie dan schadevergoeding vragen?

  'Dat denk ik wel. De reputatieschade is gedaan, ik word er dagelijks op aangesproken. Heel veel mensen die gelukkig lezen en snappen dat wij er niet vrijwillig aan mee hebben gedaan. Maar nog steeds vind ik dat schade berokkend is. Dat is niet van tafel.'

 • Ook interessant