Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Jort Kelder pakt Google en Facebook aan vanwege nepadvertenties

  arrow-right-circle Bekijk complete uitzending

  De presentator richtte stichting Vladimir op, genoemd naar een bekend staatshoofd, en gaat achter Google en Facebook aan. Via beide bedrijven worden nepadvertenties met zijn beeltenis geplaatst. Het is Kelder niet om het geld te doen, hij wil een principe-uitspraak. Dat zou het voor andere gedupeerden makkelijker moeten maken om schadeloosstelling te kunnen aanvragen.

  Advocaat Marius Hupkes kwam na de uitzending van Opgelicht?! in contact met een grote groep gedupeerden van 'handelsplatformen'. Zij kregen te horen dat ze met investeringen grote winsten konden behalen, maar werden onvoldoende bewust gemaakt van de enorme risico’s die ze namen. Investous, sponsor van PSV, verloor een dag na onze uitzending het sponsorcontract met de voetbalclub.

  Hupkes heeft namens verschillende gedupeerden beslag gelegd op de rekeningen van Investous, in totaal voor meer dan een miljoen euro. Ook is hij bezig met rechtszaken tegen vergelijkbare bedrijfjes. Die zullen in Nederland plaatsvinden. De schade van de gedupeerden die zich bij Hupkes meldden is inmiddels opgelopen naar meer dan twee miljoen euro. 

  Opgelicht?! sprak met gedupeerden van Investous. Het bedrag dat zij kwijtraakten, loopt op tot 800.000 euro per gedupeerde. Uit audiofragmenten die in ons bezit zijn blijkt dat Investous sommige gedupeerden die grote bedragen zijn kwijtgeraakt opnieuw hebben benaderd. Ditmaal om samen het geld ‘terug te verdienen’, een zogenaamd recoveryprogramma. Ook dan wordt om een inleg van tienduizenden euro’s gevraagd. 

 • Ook interessant