Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Jonathan Oudekerk van Trademark Office zet dubieuze handel in domeinnamen voort

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  Opgelicht?! heeft in het verleden regelmatig aandacht besteed aan Trademark Office, een bedrijf van Jonathan Oudekerk dat onder valse voorwendselen véél te dure domeinnamen verkoopt aan kleine ondernemers. Ondanks het faillissement van Trademark Office, dat in januari 2020 werd uitgesproken, worden 'klanten' van het bedrijf echter opnieuw benaderd. Aan Trademark Benelux moeten ze zogenaamd de jaarlijkse verlengingskosten betalen voor het behouden van hun domeinnaam, die Trademark Office hen eerder voor véél te hoge bedragen had aangesmeerd. Hoe kan dat? Opgelicht?! gaat op zoek naar eigenaar Jonathan Oudekerk.

  Hoe zat het ook alweer? Trademark Office benaderde ondernemers met verzonnen verhalen over dat een derde partij op het punt stond om een domeinnaam die vrijwel identiek is aan de jouwe te kopen. Op basis van het niet-bestaande 'eerste registratierecht' konden deze ondernemers de verzonnen aankoop nog op het allerlaatste moment 'tegenhouden', zo werd het verhaal gebracht. Allemaal verzinsels om jou een waardeloze domeinnaam aan te smeren voor absurd hoge bedragen, daar komt het kort samengevat op neer.

  Leugens, intimidatie en agressieve benaderingen werden daarbij niet geschuwd, zo constateerden wij na het spreken van een tiental gedupeerden. Trademark Office is echter failliet verklaard, maar hoe zit het dan met de looptijd van de onder valse voorwendselen afgesloten contracten? En wat is precies de rol van Trademark Benelux?

  Trademark Benelux

  De factuur met de verlengingskosten komt dus van het bedrijf Trademark Benelux, en dat is een eenmanszaak van Groninger Jonathan Oudekerk. Maar niet alleen deze overeenkomst in handelsnaam valt op. Ook het logo is nagenoeg hetzelfde.

  Opgelicht?! spreekt meerdere gedupeerden die verbaasd reageren op de ontvangen factuur van Trademark Benelux. Hoezo moeten ze verlengingskosten betalen? De overeenkomst die ze eerder sloten met Trademark Office, zou tien jaar geldig zijn, is het verhaal.

  Trademark Benelux benadert ondernemers onrechtmatig

  Na alle ophef in de media over Trademark Office over de vele verloren rechtszaken en het uitgesproken faillissement weten de meeste ondernemers inmiddels wel dat hun overeenkomst met het bedrijf tot stand is gekomen onder valse voorwendselen. Ze laten zich dus niet zomaar voor een tweede keer piepelen. Als ze bezwaar maken tegen de ontvangen factuur van Trademark Benelux, wordt er met weinig tegensputteren een creditfactuur geschreven en lijkt de zaak afgedaan. Maar niet voor Opgelicht?!

  Trademark Benelux beweert het klantenbestand plus alle overeenkomsten van Trademark Office overgenomen te hebben. De klanten zijn hier niet van op de hoogte en ook de curator van het faillissement vindt tot op heden in de administratie niets terug dat lijkt op een overnameovereenkomst. Zomaar klanten van een ander bedrijf aanschrijven alsof ze een overeenkomst met jou hebben, in de hoop dat zij de facturen klakkeloos betalen, ruikt naar oplichting. 

  Jonathan Oudekerk betrokken bij dozijn bedrijven rondom domeinnaamhandel

  De bestuurder van deze dubieuze eenmanszaak, Jonathan Oudekerk, lijkt een spil in een web van bedrijven die allemaal te linken zijn aan handel in domeinnamen of 'intellectueel eigendomsrecht'. Hij was ook degene die personeel voor zijn callcenters grote provisies en personeelsfeesten met strippers, drank en drugs voorhield.

  In plaats van een succesvol imperium te bestieren, kampt Oudekerk nu met een reputatie als wanbetaler en dubieus zakenman. Meerdere verhuurders van panden waar bedrijven van Oudekerk zaten, moeten nog tienduizenden euro's huur krijgen. Maar ook (oud-)personeel vordert nog duizenden euro's loon en ook de Belastingdienst wacht nog op achterstallige betalingen.

  Alleen al binnen het faillissement van Trademark Office wordt ruim 800.000 euro gevorderd door schuldeisers.

  Oudekerk kan zich niet langer verschuilen

  Of hij het faillissement aan zag komen of dat hij wilde vluchten voor zijn schuldeisers, dat weten we niet. Maar het is wel erg opvallend dat Jonathan Oudekerk stopt als bestuurder van Trademark Office vlak voor het kaartenhuis in elkaar zakt. Niet voor het eerst stapt Jonathan op papier uit het bedrijf en neemt een kennis de zaak op naam.

  Toch wil de curator hem graag spreken. Uit de administratie blijkt dat er dubieuze boekingen zijn gedaan naar privérekeningen van de oude bestuurder, die de nieuwe eigenaar niet kan verklaren. 

  Wij willen ook graag antwoorden in verband met zijn betrokkenheid bij onder andere het versturen van de onterechte facturen uit naam van Trademark Benelux. We nodigen Jonathan Oudekerk uit voor een gesprek, maar daar krijgen we geen reactie op. Uiteindelijk besluiten we hem op te zoeken.

  We gaan talloze adressen langs die hij gebruikt heeft voor zijn handel, maar vinden aanvankelijk geen spoor van activiteit. Trademark Benelux zou handelen vanaf de Vismarkt in Groningen. Daar zien we opvallend veel beweging voor een bedrijf zonder personeel in dienst..

  Mensen lopen in en uit. Ook Jonathan lijkt aan het werk te zijn. Als we hem buiten benaderen, wil hij onze vragen niet beantwoorden en vertrekt hij met zijn staart tussen de benen weer naar binnen. De man die eerder tegenover Dagblad van het Noorden verklaarde 'Tuurlijk, het is harde verkoop. Maar ik kan mezelf in de spiegel aankijken', zwijgt nu in alle toonaarden. 
   

 • Ook interessant