Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Is Tom van der Vijver het brein achter grootschalige oplichting door malafide hoveniers via Werkspot?

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  Dagelijks komen tientallen fraudemeldingen bij onze redactie binnen. We kunnen ze helaas niet allemaal in behandeling nemen. Maar toen we afgelopen zomer aan de slag gingen met twee meldingen over hoveniers die niet op kwamen dagen, konden we vooraf niet vermoeden dat we daarmee grootschalige oplichting via bemiddelingsplatform Werkspot zouden blootleggen. Na maanden onderzoek kregen we de vermeende oplichter Tom van der Vijver in beeld.

  Hans en Stephan zochten in het voorjaar van 2020 een hovenier die hun tuin onder handen kon nemen. Ze plaatsten een oproep op bemiddelingsplatform Werkspot om zo in contact te komen met een geschikte klusjesman. Beide heren krijgen een reactie van HS Combinatie uit Woerden, waar we op 15 december vorig jaar een item over maakten. 

  Wegens de opgelegde coronamaatregelen komt het bedrijf niet langs om de tuinen te bekijken en het werk te bespreken, maar wordt er per mail en telefoon onderhandeld over de werkzaamheden en de prijs. De hovenier komt gedreven, enthousiast en kundig over. Op basis van de wensen en de foto's van de tuin komt hij met een scherpe offerte. De tegels voor de tuin kan hij tegen gunstige tarieven inkopen bij de fabriek.

  Aanbetaling doen op een Duits rekeningnummer

  Na akkoord op de offerte vraagt eigenaar Michael of de materialen aanbetaald kunnen worden. Na betaling zal hij gelijk de materialen bestellen en is een afspraak op korte termijn mogelijk. De rekening waar het geld naar overgemaakt moet worden, blijkt een Duits rekeningnummer te zijn. Zowel Hans als Stephan hebben zo hun twijfels en vragen of het wel klopt dat hun aanbetaling naar een buitenlandse rekening overgemaakt moet worden.

  Michael vertelt dat hij dit bewust heeft gedaan, omdat hij de materialen afneemt van een Duitse leverancier, en dan is betalen via een Duits rekeningnummer makkelijker. En zo overtuigt hij zijn klanten het benodigde bedrag over te maken. De hovenier vertelt meer opdrachten te hebben, dus in juni kan hij starten met de tuin.

  In de mailwisseling vraagt hij aan Hans en Stephan of ze hun tuinen vrij willen maken van obstakels zodat zijn mensen die ochtend gelijk kunnen starten, en  bedankt hij zijn klanten voor het vertrouwen in zijn bedrijf en ziet uit naar een fijne samenwerking.

  29.326 euro schade

  Beide mannen kijken uit naar de dag dat de vakman gaat beginnen in hun tuinen. Op 15 juni 2020 is Stephan aan de beurt. De aanbetaalde materialen worden niet bezorgd, en ook hovenier Michael laat zich niet zien. Stephan probeert de vakman telefonisch te pakken te krijgen, maar krijgt gelijk de Lebara-voicemail.

  Stephan gaat op onderzoek uit, en vindt via Facebook een persoon die dezelfde naam draagt als de eigenaar van het bedrijf. Hij probeert contact te leggen, en krijgt van deze persoon te horen dat hij misbruikt is als stroman en geen klus heeft aangenomen bij Stephan. Stephan beseft dat hij opgelicht is, en dient een klacht in bij Werkspot.

  Een dag later zit Hans te wachten tot de vakman bij hem komt. Ook daar verschijnt geen hovenier. Hans stuurt per mail een ingebrekestelling naar HS Combinatie en plaatst een negatieve review op Werkspot. Binnen no-time melden zich anderen die ook dachten dat hovenier Michael hun tuin zou opknappen. In totaal zijn zestien huiseigenaren een opdracht aangegaan met HS Combinatie en maakten met elkaar ruim 29.326 euro over.

  Hans en Stephan verzamelen alle bewijzen van de slachtoffers en raden iedereen aan aangifte te doen. Velen krijgen echter binnen een paar weken een brief van de politie waarin gemeld wordt dat er geen onderzoek gedaan zal worden. De groep verenigt zich en schrijven een brief naar het Ministerie van Justitie om hun zaken kenbaar te maken en te vragen alsnog een onderzoek in te stellen. Een antwoord op de brief hebben ze nog niet gehad. 

  Klanten doelbewust opgelicht

  Opgelicht?! onderzoekt de zaak en na het bekijken van alle stukken die de gedupeerden ons overleggen, is al snel duidelijk dat hier een fraudeur doelbewust bezig is geweest zo veel mogelijk geld te innen. Van de zestien gedupeerden hebben maar liefst tien mensen hetzelfde factuurnummer.

  Ook zal de jonge, net gestarte ondernemer op dezelfde dag en tijd bij maar liefst zes klanten starten met het opknappen van hun tuinen. De fraude springt er aan alle kanten uit. Een aantal klanten krijgt een mail waarin de werkzaamheden uitgesteld worden wegens trieste omstandigheden die die nacht plaats zouden hebben gevonden. Het opvallende is echter dat deze mail door Michael op verschillende data naar verschillende klanten wordt gestuurd. Daarmee heeft hij waarschijnlijk getracht tijd te rekken zodat hij langer door kon gaan met frauderen. 

  Eigenaar zegt stroman te zijn

  HS Combinatie staat volgens de Kamer van Koophandel op naam van de 28-jarige Michael uit Woerden. We gaan langs bij het vestigingsadres van het bedrijf. Dat is tevens zijn woonadres. Als we hem confronteren met de zestien klanten die dachten door zijn bedrijf hun tuin op te laten knappen, zegt Michael dat hij er niks mee te maken heeft. Hij heeft geen idee wat er is gebeurd, spreek van identiteitsfraude.

  Als we verder vragen, vertelt hij dat hij in geldproblemen terecht is gekomen en door ene Ronald is gevraagd een bedrijf te openen en zo wat geld te verdienen. In eerste instantie zegt hij geweigerd te hebben, maar later toch overstag is gegaan om zo uit de problemen te komen. Nu komt mogelijk het besef dat hij zich hierdoor verder in de nesten heeft gewerkt. Er is zestien keer aangifte tegen hem gedaan, en mensen eisen hun geld terug bij de eigenaar van het bedrijf.

  Tweede fraudezaak met tuinen door PUL Hoveniers en Infra kent een opvallend identieke werkwijze

  Tijdens ons onderzoek komt er bij de redactie een mail binnen van Jana die een hovenier van PUL Hoveniers en Infra inschakelde via Werkspot, maar met een oplichter te maken bleek te hebben, zo toonden we in onze uitzending van 29 december 2020. De ervaring van Jana komt sterk overeen met die van de mensen die in zee gingen met HS Combinatie.

  Als we bij Jana haar stukken opvragen, zien we in een oogopslag dat achter beide bedrijven dezelfde malafide hovenier zit. De werkwijze is identiek, alleen HS Combinatie en PUL Hoveniers en Infra staan op naam van andere jonge mannen.

  We duiken ook in deze zaak. Maar liefst 21 mensen gingen in zee met tweede hoveniersbedrijf. Ook hier werd gevraagd om een aanbetaling voor materialen over te maken. Het geld werd echter niet bijgeschreven op een rekening die op naam stond van PUL Hoveniers en Infra, maar moest overgemaakt worden op een rekening die op naam stond van Multi Service Gelderland, dat volgens eigenaar Patrick het transportbedrijf van de materialen zou zijn. 

  34.000 euro schade

  De klanten omschrijven ook hier de hovenier als een meedenkende en aardige jongeman die zin had om de tuinen van zijn klanten mooi te maken. De werkzaamheden zullen vanaf begin oktober gaan plaatsvinden. Niemand heeft twijfels dat het wel eens anders kan lopen. Door deze 21 klanten wordt in een totaal een bedrag van 34.000 euro overgemaakt.

  Maar er komt ook hier op de afgesproken data geen vakman opdagen. Een aantal klanten krijgt op verschillende data een mail waarin eigenaar Patrick schrijft dat er corona is vastgesteld bij twee werknemers. Eén van hen ligt inmiddels op de intensive care, en de ander zit thuis in quarantaine. De werkzaamheden zullen in ieder geval met tien dagen opgeschort worden.

  Patrick kan tijdens de tweede coronagolf rekenen op medewerking en vertrouwen van zijn klanten. Als een aantal klanten begin oktober geen contact krijgt met Patrick over de startdatum, uiten ze hun twijfels bij Werkspot. Daar gaan de alarmbellen af. Gelijk stuurt het bedrijf een waarschuwing naar de andere klanten die via het platform contact hadden met PUL Hoveniers en Infra. De tuinman blijkt een oplichter te zijn, en zou geld geïnd hebben zonder de intentie te hebben gehad om de tuinen daadwerkelijk aan te leggen.

  Eigenaar ook katvanger?

  Opgelicht?! gaat langs bij de 19-jarige Patrick die Pul Hoveniers en Infra op 1 juli vorig jaar in liet schrijven bij de Kamer van Koophandel. Zijn vestigingsadres is tevens zijn woonadres. Zijn vader doet open en als we uitleggen dat zijn zoon een bedrijf op naam heeft waarmee inmiddels voor tienduizenden euro's is gefraudeerd, zegt hij dat zijn zoon niet meer daar woont, en dat men maar aangifte moet doen.

  Eén van de gedupeerde klanten krijgt Patrick op zijn privénummer nog wel te spreken. De jonge eigenaar vertelt dat hij er niks mee te maken heeft en dat iemand op zijn naam fraudeert en dat hij er ook geïrriteerd van wordt. 

  Aangifte is er tegen de eigenaar van PUL Hoveniers en Infra zeker gedaan. Onderzoek van de politie zal moeten uitwijzen welke rol Patrick in het verhaal heeft. De onderneming staat ten tijde van de uitzending echter nog steeds ingeschreven in het Handelsregister.

  Eigenaresse van het bedrijf dat de aanbetalingen inde beschuldigt ex-vriend

  De aanbetalingen van de meeste klanten worden bijgeschreven op de rekening van Multi Service Gelderland. Dit bedrijf staat op naam van de 24-jarige Stacey. Als we haar na een zoektocht treffen, wijst ze direct in de richting van haar ex-vriend Tom. Hij heeft haar in november 2019 gevraagd een bedrijf te starten, zodat ze daar samen mee konden ondernemen.

  Ook opent ze op zijn verzoek een zakelijke rekening bij de ING. Als de relatie tussen die twee in de zomer van 2020 stopt, wordt volgens haar haar bedrijf gebruikt door Tom om geld te innen.  Op 29 september wordt ze zowel zakelijk als persoonlijk failliet verklaard. Stacey vertelt echter tegen onze redactie dat de curator haar helpt. Dat hij inziet dat zij de boel niet heeft opgelicht, en helpt haar de schuldeisers van zich af te houden.

  Als we in verband met ons onderzoek de curator spreken, horen we dat hij haar tot op de dag van vandaag nog niet inhoudelijk te spreken heeft kunnen krijgen. Stacey komt meer meer onwaarheden en we spreken haar daarop aan. Gerichte bewijzen dat haar ex-vriend Tom het brein is achter deze fraude kan ze niet overleggen. 

  Werkspot start een intern onderzoek

  We zoeken contact met Werkspot om beide fraudezaken daar kenbaar te maken en om te voorkomen dat meer mensen opgelicht worden. Werkspot start intern een onderzoek en ontdekt dat de fraudeur achter HS Combinatie en PUL Hoveniers en Infra valse reviews op de site plaatst om zo als betrouwbaar over te komen bij potentiële klanten.

  Ze dichten het lek in hun systeem en voeren een aantal extra controles in bij nieuwe inschrijvingen om deze fraude zo niet meer mogelijk te maken. Uit coulance vergoedt het platform de betaalde bedragen aan de 38 slachtoffers, een grote geste vanuit Werkspot. 

  Nóg een malafide bedrijf te linken aan fraude

  Tijdens de afronding van ons onderzoek mailt Kimberly naar onze redactie. Ze zegt ook in de oplichtingspraktijken van Tom van der Vijver te zijn getrapt. Ze had vier jaar een relatie met hem en tijdens deze relatie vraagt Tom haar een bedrijf te openen zodat ze vanuit dat bedrijf haar geld kon verdienen.

  Ze laat zich door hem adviseren en stapt in oktober 2018 de Kamer van Koophandel binnen om het bedrijf KMV Verhuur- en Aannemersbedrijf daadwerkelijk in te schrijven. Tom heeft op dat moment ook een eigen bedrijf, Loon- en Verhuurbedrijf Noord-Holland. Hij verhuurt zichzelf als loonwerker en verhuurt materialen zoals kraantjes.

  Hij trekt in bij Kimberly. Wat zijn vriendin dan niet weet is dat daags na haar inschrijving het bedrijf van Tom failliet verklaard wordt, anderhalf jaar na de start. 

  Eigenaresse wijst ook richting ex-vriend

  Kimberly heeft inmiddels twee bedrijven op haar naam, een eenmanszaak en een BV. Die BV opent ze omdat ze van de eenmanszaak af wil en omdat Tom haar vertelt dat hij alleen een BV over kan nemen. De werkzaamheden van de eenmanszaak zullen overgeheveld worden naar de BV zodat hij die probleemloos kan overnemen. Ze vertrouwt haar vriend volledig en volgt zijn advies.

  Als de relatie in de zomer van 2019 stuk loopt, heeft ze beide bedrijven nog steeds op haar naam. Dat Tom daar misbruik van maakt, wordt Kimberly duidelijk als ze in het najaar geconfronteerd wordt met boze klanten die bij haar verhaal komen halen. Klanten die dachten via Werkspot een hovenier in de arm te hebben genomen, maar bedrogen uitkwamen.

  De betalingen werden overgemaakt naar haar rekening. Wegens de aangiften worden de rekeningen van Kimberly geblokkeerd. Het onderzoek naar deze fraude is nog steeds gaande. 

  Eén fraudeur achter drie malafide hoveniersbedrijven

  In onze systemen zoeken we naar klachten over KMV en komen zo met kijkers in contact die opgelicht werden. Als we hun correspondentie opvragen, blijkt al snel dat hier inderdaad ook dezelfde persoon achter zit.
  In alle mails, facturen die geschreven werden uit naam van KMV, HS Combinatie en PUL Hoveniers en Infra zien we dezelfde lay-out, dezelfde taalfouten en dezelfde zinnen.

  Hierdoor kunnen we zonder twijfel zeggen dat alle jonge mensen die deze bedrijven op naam hebben voor het karretje gespannen werden van één en dezelfde oplichter. 

  Coulance Werkspot

  Werkspot heeft besloten om óók de gedupeerde klanten van KMV - die eveneens via Werkspot met het bedrijf in zee gingen - schadeloos te stellen. De dertien door KMV benadeelde klanten krijgen hun aanbetalingen teruggestort.

  Fraudeur Tom van der Vijver verschuilt zich achter vriendinnen en katvangers

  Zowel Stacey als Kimberly wijzen afzonderlijk van elkaar in de richting van Tom van der Vijver. We doen onderzoek en gaan zijn gangen na. Hij weet zich goed te verbergen. Zonder vaste woon- of verblijfplaats zoekt hij zijn toevlucht bij vriendinnen of hotels.

  Zijn oplichtingspraktijken kan 'ie online vanaf zijn laptop of telefoon uitvoeren. Vanaf november 2019 kunnen we vier bedrijven aan hem linken. Het gaat hier dan om KMV Transport, KMV Verhuur- en Aannemersbedrijf, HS Combinatie én PUL Hoveniers en Infra.

  KMV transport en KMV Verhuur- en Aannemersbedrijf staan ingeschreven op hetzelfde adres als waar Tom eerder zelf een bedrijf heeft gehad. Dat bedrijf gaat na anderhalf jaar failliet. Voor de bedrijfjes waarmee mensen werden opgelicht, gebruikt hij zijn vriendinnen als dekmantel en ronselt hij jonge jongens om bedrijven voor hem in te schrijven.

  Doelbewuste oplichting

  Tom lijkt nooit van plan te zijn geweest om daadwerkelijk te leveren. Dat blijkt uit het feit dat veel van de facturen dezelfde factuurnummers hebben en we zien steevast dezelfde taal- en spelfouten terug in de offertes. De gebruikte BTW-nummers die op de gebruikte facturen staan, blijken allemaal vals te zijn.

  Oplichter Tom leidt luxe leven

  Tom heeft jarenlang buiten beeld kunnen frauderen, en wist zo tienduizenden euro's op te strijken om zelf in luxe te kunnen leven. Dat hij jonge mensen voor zijn karretje spant, en hen daarmee in de problemen brengt, lijkt hem niet te deren.

  We treffen Tom bij zijn huidige vriendin. Zodra we Tom aanspreken, maakt hij zich direct uit de voeten. Als we daarna zijn vriendin willen waarschuwen zich niet op dezelfde manier voor zijn karretje te laten spannen, meldt Tom zich via haar telefoon. Hij blijft ontkennen iets met de fraude te maken te hebben en noemt alles een hetze van zijn ex.

  Tom weet niet hoe snel hij in zijn auto moet stappen
  AVROTROS
  Tom weet niet hoe snel hij in zijn auto moet stappen

  Minstens vijftig mensen opgelicht

  De onzichtbare oplichter achter meerdere grootschalige fraudezaken via het platform van Werkspot heeft eindelijk een gezicht gekregen. De 33-jarige Tom van der Vijver uit Arnhem lichtte in ieder geval minstens vijftig mensen op. Hij maakte daarmee ruim 75.000 euro buit. 

  Politie start vooronderzoek, Werkspot overweegt de schade op Tom te verhalen

  Alle mensen hebben aangifte gedaan. Door bemoeienis van Opgelicht?! heeft het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie alle aangiften geïnventariseerd en aangeboden aan de politie-eenheid Midden-Nederland.

  Er loopt inmiddels een voorbereidend onderzoek waarbij alle beschikbare informatie wordt bekeken. Werkspot overweegt daarnaast om de bedragen die ze vanuit coulance aan de slachtoffers terug betaalden op Tom te gaan verhalen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

  Tips om te voorkomen dat je opgelicht wordt

  • Kijk en vergelijk verschillende klussers met elkaar. Wat wordt er geboden, en welke garanties worden er verleend
  • Vraag bij meerdere klussers een offerte aan, en vergelijk deze met elkaar
  • Kijk op internet wat er bekend is over de klusser
  • Zorg dat je de vakman vooraf ontmoet hebt
  • Vraag om contactgegevens van eerdere klanten. Meem contact op en vraag naar hun ervaringen
  • Leg alle gemaakte afspraken schriftelijk vast, zodat je je daar in geval van problemen op kan terugvallen
  • Maak nooit geld over als je de vakman nog nooit ontmoet hebt
  • Neem bij twijfel contact op met Werkspot. Zij kunnen zien wanneer de klusser zich op het platform heeft ingeschreven en denkt graag met je mee
  • Doe bij fraude aangifte bij de politie

  Op de site van Werkspot staan overigens nog meer tips.

 • Ook interessant