Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Internationale actie tegen geldezels

  Stel dat iemand je vraagt even wat geld over te maken op een andere rekening of even wat geld op jouw rekening te parkeren. Je denkt iemand even een gunst te doen, maar let goed op! Voor je het weet word je als geldezel gebruikt. 

  Cyberbendes wisten vorig jaar 31 miljoen euro weg te sluizen via zogenaamde money mules, ofwel geldezels. De politie is een grote oprolactie begonnen.

  159 arrestaties

  409 verdachten verhoord

  766 geldezels

  59 geldezels die direct in verbinding staan met de fraude-organisatie

  Bovenstaande getallen symboliseren de Europese actieweek, EMMA3. EMMA staat voor European Money Mule Action. Een wereldwijde actieweek tegen moneymuling. Een money mule, het Engelse woord voor geldezel, is iemand die crimineel verkregen geld op zijn rekening, of pakketjes ontvangt. Dit alles zodat de daadwerkelijke fraudeur buiten schot van de opsporingsinstanties blijft.

  Samenwerkingsverband

  EMMA is een samenwerkingsverband tussen Europol, Eurojust en de Europese Banken Federatie. Tijdens de actieweek in november 2017 namen 26 landen deel, en niet alleen Europese landen. Door het succes van twee eerdere actieweken sloten ook Amerika en Australië zich aan om actie te ondernemen tegen geldezels en de criminele organisatie die daarboven hangt. Per land wordt een eigen onderzoek ingesteld.

  In Nederland bereidt de politie in samenwerking met een aantal andere partijen, zoals de banken, een onderzoek voor en stelt een dossier op. Eenheden van de Nederlandse politie voeren de aanhoudingen uit, doen de verhoren en leveren hun eindrapport aan justitie aan. Daar wordt verder gegaan met de strafvervolging.

  Snel schakelen tussen alle betrokkenen

  Tijdens de EMMA-actieweek heeft Eurojust een coördinatiecentrum ingericht om snel te kunnen schakelen tussen alle betrokkenen in alle deelnemende landen. Als er bij een huiszoeking buitenlandse pinpassen worden aangetroffen, kan er door tussenkomst van de 'control room' direct actie ondernomen worden in het land waar de kaarthouder woont. Als er iemand aangehouden moet worden, wordt door Eurojust een aanhoudingsbevel uitgevaardigd.

  Alle betrokken organisaties strijden om geldezels, vaak de onderste laag van een criminele organisatie, aan te houden. Door verder onderzoek en verhoor van deze geldezels kunnen hele criminele piramides ontrafeld worden.

  Geldezels lopen groot risico

  Geldezels lopen een groot risico. Zij kunnen strafrechtelijk vervolgd worden. Voor nu lijkt het heel interessant om een paar tientjes te verdienen, maar ondertussen kun je jarenlang de gevolgen voelen van dat kleine beetje geld dat je verdiende. Geen bankrekening meer hebben en ook het afsluiten van een hypotheek is niet meer mogelijk. Binnen de bank sta je namelijk bekend als fraudeur. Ook al heb je het misschien niet eens bewust gedaan.

 • Ook interessant