Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Instagramfraude

  Sociale media is niet meer weg te denken uit ons leven. We twitteren, facebooken en appen de hele dag door. Ook doen we steeds meer zaken online en daar maken oplichters dankbaar gebruik van. De sociale druk om ook mee te doen is bijzonder groot. Jongeren zoeken altijd weer nieuwe platformen. Op hele jonge leeftijd worden ze al geconfronteerd met sociale media.

  Bij Instagram wisselt men digitale foto's en video's met elkaar uit via mobiele app's. Onlangs nam Facebook de populaire app Instagram over. Meer dan 300 miljoen gebruikers delen foto’s en video’s met elkaar. Popsterren als Anouk of Rihanna maar ook veel jongeren geven via Instagram een kijkje in hun eigen leven. En deze populariteit hebben oplichters ook in de gaten. Bij Instagram deel je alleen maar foto's maar er zit veel kracht achter een foto. Bovendien voelt het erg vertrouwt, want ook je vrienden en vriendinnen hebben een account.

  Onbewust van gevaren

  Kopers en verkopers vinden elkaar steeds vaker online. De meeste gebruikers zijn zich ook onbewust van de gevaren die dat met zich mee kan brengen. Dat een ogenschijnlijk onschuldige foto app als Instagram ook wordt gebruikt als verkoop methode is relatief nieuw. Instagram is ook een marktplaats geworden, een marktplaats in beelden. Je kan op gemakkelijke wijze je waar in beelden aanbieden. Dat is voor oplichters ook erg interessant en het is voor de gebruikers en de applicatie zelf lastig om te scannen of een product wel bestaat.

  Uitnodiging

  Meggie en Courney zijn beide actief op Instagram. Ze krijgen een uitnodiging dat iemand ze wilde volgen. Op de pagina staan allerlei leuke producten, zoals jassen, schoenen, tassen etc. Beide dames zien een mooie tas en een paar leuke schoenen. Via Instamessage krijgen de dames contact met de verkoper. Ze spreken van alles af. Wat de prijs is en hoe er betaald gaat worden. Het voelt allemaal erg vertrouwt. Maar na de betaling gaat het fout. De verkoper wil graag nog een bewijs van overschrijving. Zodra de dames een screenshot van de betaling sturen, hebben ze geen toegang meer tot het account van de verkoper. Contact krijgen is niet meer mogelijk en dan bekruipt ze het gevoel dat ze opgelicht zijn. Geen schoenen of tas en het geld is weg.

  Reactie Instagram

  Instagram laat in een reactie weten dat het geen e-commerce site is. Dat houdt in dat je geen spullen kan kopen via hun platform. Instagram heeft een gemeenschap van meer dan 300 miljoen mensen wereldwijd en vindt het vervelend dat een klein aantal oplichters proberen Instagrammers te verleiden tot het kopen van niet-bestaande producten. Instagram verzoekt haar gebruikers om profielen die beweren om kleding te verkopen aan Instagram te rapporteren.

  Reageer

  Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

  cloud-comments Reageer op het forum
 • Ook interessant