Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Identiteitsfraude

  Uit pas vrijgegeven cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat identiteitsfraude een groeiend probleem is: het overkomt jaarlijks 13% van de Nederlanders. De schade was volgens schattingen in 2012 tussen de 393 en 508 miljoen euro.

  Wat is ID-fraude?

  Bij identiteitsfraude maakt de boef met opzet misbruik van uw persoonsgegevens. Een fraudeur bemachtigt bijvoorbeeld een kopie van uw paspoort. In combinatie met uw bankrekeningnummer kunnen er dan goederen of diensten besteld worden. Steeds meer creditcards, leningen of aankopen worden online afgesloten. Er zijn ook steeds meer online fraudeurs actief.

  Een lening

  Myrjam uit Purmerend wordt in januari 2013 vanuit het niets gebeld door kredietverstrekker Santander. Ze zou een lening hebben aangevraagd voor €45.000,-. Met rente moet er zelfs bijna € 62.000 worden terugbetaald. Myrjam weet van niets. Santander komt al snel tot de conclusie dat het om een frauduleuze aanvraag gaat.

  Myrjam is door het oog van de naald gekropen: de fraudeurs hadden één dag voor storting van de lening de bank gebeld met het verzoek de lening -die al was toegekend- op een ander bankrekening nummer over te maken. Het was natuurlijk niet de bedoeling dat het geld daadwerkelijk gestort zou worden op de rekening van Myrjam. Dit is de reden dat Santander Myrjam belde voor een laatste check. Een groot geluk bij een ongeluk.

  Als Myrjam de bewijsstukken van de aanvraag via Santander krijgt toegestuurd, schrikt ze zich rot: op haar paspoort staat een andere pasfoto geplakt. Ook blijken de fraudeurs een valse loonstrook in elkaar te hebben geknutseld, met daarop haar gegevens. De aanvraag is gekoppeld aan een adres in Amsterdam Zuidoost. Myrjam woont daar niet eens.

  Maar er is meer. Want de fraudeurs hebben ook geprobeerd te bestellen bij de Hennes & Maurits met Myrjams gegevens en er staan rekeningen open van twee mobiele abonnementen die op haar naam zijn afgesloten.  Uit de bellijst blijkt dat er maar naar één nummer is gebeld, het is een netnummer uit Nigeria.

  De Purmerendse weet niet wanneer het misbruik van haar gegevens ontstaan is en wat haar wellicht nog meer boven het hoofd hangt. 'Je zit in een donkergrijs gebied, want je weet nooit of iemand nog meer bestelt op een ander adres,' zegt ze.

  Een speurtocht van Opgelicht?! levert weinig op: het adres in Amsterdam Zuidoost is een huurappartement dat al maanden leegstaat. De brievenbus van het adres is geforceerd. De politie neemt de zaak serieus op, maar zegt niet verder te rechercheren vanwege een capaciteitsprobleem.

  Een hennepkwekerij

  Boudewijn uit Den Haag moet eind vorig jaar voor de rechter verschijnen voor het faciliteren van een hennepkwekerij. Ook hij is slachtoffer van identiteitsfraude. Als hij in eerste instantie een brief van de politie krijgt om op verhoor te komen voor een drugsdelict, denkt hij dat het een grapje is.

  Maar niets is minder waar. Er blijken twee huurpanden in Den Haag op zijn naam staan waar hennepkwekerijen zijn opgerold. De panden zijn gehuurd door iemand die een scan van zijn paspoort te pakken heeft gekregen. Boudewijn, die onder andere muzikant is, heeft voor zijn optredens overal kopieën van zijn identiteitsbewijs achtergelaten. Maar ook bij diverse uitzendbureaus heeft hij meerdere malen kopieën afgegeven. Hij kan alleen maar gissen wie de daders zijn.

  Uiteindelijk moet Boudewijn voor één van de drugszaken voor de politierechter verschijnen. Zijn advocaat brengt ter zitting naar voren dat zijn naam op het huurcontract van het bedrijfspand verkeerd is gespeld en dat er allerlei gegevens van de Kamer van Koophandel op het contract niet zijn ingevuld. Bovendien heeft het er alle schijn van dat de zogenaamde handtekening van Boudewijn op het contract vervalst is en beweren de buren van de panden dat ze andere figuren dan Boudewijn het pand hebben zien betreden en dat ze Boudewijn niet kennen. Hij wordt vrijgesproken omdat niet kan worden bewijzen dat hij daadwerkelijk de huurder van het henneppand was.

  Het hele verhaal -van het eerste verhoor tot de uitspraak van de rechter- heeft bij elkaar bijna twee jaar geduurd. De impact die dit alles op de Hagenaar heeft gehad, is groot. Hij heeft zich al die tijd vogelvrij gevoeld en aangetast in zijn goede naam. Bovendien heeft de angst voor een veroordeling als een zwaard van Damocles boven zijn hoofd gehangen.

  Ook zit Boudewijn met een vervelende nasleep: energierekeningen ter waarde € 13.000,- die de hennepkwekerij fraudeurs op zijn naam hebben gezet. Het fraudeteam van het energiebedrijf wil de zaak ironisch genoeg wel oplossen als Boudewijn even een kopietje van zijn paspoort opstuurt, maar daar past hij natuurlijk voor.

  Hulp bij fraude

  Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft een tip voor mensen die denken dat ze slachtoffer zijn van ID fraude. Ze kunnen zich wenden tot het CMI, het Centraal Meld- en informatiepunt Identiteitsfraude en -fouten.

  Als u een melding doet bij het CMI, krijgt u een analyse van uw situatie en van de gevolgen van de fraude. U krijgt advies over welke stappen u het beste kunt nemen. Ook krijgt u advies over het voorkomen van identiteitsfraude. Als u er met de betrokken instanties niet zelf uitkomt, kan het CMI bij veel partijen aandringen op afhandeling.

  College Bescherming Persoonsgegevens

  Er bestaan personen en instellingen die bij wet verplicht zijn om een kopie van uw identiteitsbewijs met burgerservicenummer te vragen. Bijvoorbeeld een bank, uw notaris en het casino. Op de website mijnprivacy.nl van het College Bescherming Persoonsgegevens staat precies aangegeven welke instellingen dit zijn. Ook vindt u op deze website meer informatie over de wettelijke regels omtrent het afgeven van een kopie van uw identiteitsbewijs en uw burger service nummer.

  Gerelateerd

  Reageer

  Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

  cloud-comments Reageer op het forum
 • Ook interessant