Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • ID-fraude op verkoopsites

  Soms heb je geen idee hoe het heeft kunnen gebeuren, soms weet je precies waar het is misgegaan, maar in beide gevallen kan je er niets tegen doen: ineens staat jouw naam op internet en kloppen mensen bij jou aan... dan ben jij ineens een oplichter.

  Je hebt een advertentie op Marktplaats staan voor tuinlampen en een afspraak met een potentiële koper. Wanneer ’s avonds aangebeld wordt, staan er twee flinke mannen die helemaal niet geïnteresseerd zijn in tuinlampen. Ze komen voor de Playstation die jij hun via Marktplaats verkocht hebt, maar nooit geleverd. Als bewijs hebben ze zelfs een foto van jou waarop jij je rijbewijs laat zien. Je bent een oplichter, maar je weet van niks…

  Het is slechts een voorbeeld van de vreemde situaties waar je in verzeild kan raken als je een keertje onvoorzichtig bent geweest met jouw identiteitsbewijs. Vooral op verkoopsites als Speurders en Marktplaats willen mensen graag zekerheid dat het betaalde product wel geleverd gaat worden. Om zeker te weten dat de verkoper je niet zal bedonderen, wordt regelmatig gevraagd om een kopie van een identiteitsbewijs. Daar gaat het helaas te vaak mis.

  Wanneer iemand jouw ID-bewijs in handen krijgt, kan hij of zij dit ook misbruiken. Met andermans ID wordt dan een schijnveiligheid gecreëerd door oplichters. De koper vertrouwt de zaak en merkt vervolgens dat hij is opgelicht door… ja, door wie? Wees voorzichtig, laat jouw identiteit niet misbruiken. Voor je het weet ben je zelf een oplichter.

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant