Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Huurfraude

  Een woning verhuren, een contract aangaan, maar helaas geen huurpenningen ontvangen. Dit overkomt veel huiseigenaren. Maar een huurder die weigert te betalen krijg je niet zonder slag of stoot uit je huis. Voordat het tot een uitzetting kan komen, ben je al snel vele maanden verder. En al die tijd kan de wanbetaler blijven zitten waar hij zit, zonder ook maar één cent aan huur te betalen.

  Zo kan het dat huurders maanden lang niet betalen. Gedupeerde verhuurders gaan hier kapot aan. Vaak raken ze zelf in financiële problemen, omdat ze zo een deel van hun inkomsten mislopen.Vaak zijn dit mensen die in hun tweede koophuis zijn getrokken, maar hun oude huis nog niet verkocht hebben. Ze zitten dus met een dubbele hypotheek.

  Het oude huis tijdelijk verhuren lijkt dan een perfecte oplossing. Maar het is ook een ideale situatie voor oplichters om hun slag te slaan: zij trekken in dat huis, maar komen nooit met de huur over de brug. En zie die wanbetalers er maar eens uit te krijgen... De verhuurders staan machteloos. Het duurt maanden, vaak een half jaar, voordat er een uitzettingsbevel kan worden verkregen. Naast de gederfde huurgelden geeft de eigenaar vaak ook duizenden euro's uit aan advocaten en deurwaarders.

  P. van der L.

  De heer Akhtar is de eigenaar van een huis dat hij sinds 1 januari 2010 verhuurt aan P. van der L., een zelfbenoemde energie-architect aan wie niet lang geleden in de uitzending aandacht besteedden. Vanaf het moment dat van der L. zijn intrek neemt in het huis, gaat het mis met de betaling. De ene keer betaalt hij een beetje, dan weer twee maanden niets.

  De heer Akhtar neemt in januari 2010 al een advocaat in handen. Uiteindelijk duurt het tot oktober voordat de rechtbank uitspraak doet: P. van der L. moet het huis verlaten. Daarnaast moet van der L. de achterstallige huur aan de heer Akthar betalen. Dit is 7 maanden huur á € 2300,-, dus in totaal € 16.100,-. De gedupeerde verhuurder is echter veel meer geld kwijt. Hij heeft hoge advocaatkosten gemaakt en de uitzetting kost hem geld.

  Bij een huisuitzetting zijn altijd een hulpofficier, een gerechtsdeurwaarder en een slotenmaker aanwezig. Hier moet voor betaald worden. Dit is in eerste instantie een voorschot, al kan de verhuurder deze kosten uiteindelijk proberen te verhalen op de huurder. Als van der L. uiteindelijk vertrekt laat hij in en om het huis een enorme puinhoop achter. Ook de kosten om dit op te knappen komen voor rekening van de heer Akhtar. In totaal lopen voor hem de kosten op tot ver boven de € 20.000,-

  Leon C.

  Leon C. huurt de woning van Marjo Timmermans vanaf eind 2009. Vanaf januari 2010 betaalt hij al geen huur meer. Marjo heeft dus dus 10 maanden huur te goed van Leon C., zo'n € 8.000,- .

  Een rechtszaak om C. het huis uit te zetten werd tot tweemaal toe uitgesteld op verzoek van de huurder en vond pas eind september plaats. Marjo won deze rechtszaak, maar daarmee had ze Leon nog niet uit haar huis. Hiervoor moet ze het vonnis laten bekrachtigen bij de deurwaarder. Dit zou haar nog eens € 2.000,- kosten en dit wil Marjo niet betalen.

  Ze besluit besluit de stroom af te sluiten in de woning. Dit leidt tot grote woede van C. Marjo wordt door hem het pand uitgegooid en hij bedreigt haar met een schroevendraaier voor het oog van de camera. Met de beelden hiervan is ze naar de politie gegaan, maar die vonden het niet dreigend genoeg om actie te ondernemen. Marjo vindt de gang van zaken heel erg onrechtvaardig. Naar haar mening is de huurder in Nederland veel te veel beschermd ten koste van de verhuurder.

  Politiek

  Al in 2008 besteedden we aandacht aan deze vorm van huurfraude. Toenmalig, Tweede-Kamerlid voor het CDA, Ruud van Heugten, was toen te gast in de studio. Hij vertelde te willen zorgen dat particuliere verhuurders eerder van hun wanbetalers afkomen: “We vinden dat het in zulke gevallen veel sneller moet kunnen om een wanbetaler uit te zetten. Uiteraard moet het wel voor de rechter gebracht worden, maar een rechter hoeft niet telkens weer in te gaan op de smoezen van de huurder waarbij om uitstel word gevraagd. Een rechter kan ook zeggen: u krijgt geen uitstel, u moet nu de huur betalen en anders wordt u op zeer korte termijn uit huis gezet.

  We gaan hierover zitten met de minister van Justitie om alles op scherp te zetten. De regels zijn er wel, nu moeten ze nog wat sneller en strakker gehandhaafd worden, en daar gaan wij voor zorgen. We kijken naar de mogelijkheden tot het opzetten van een soort zwarte lijst waarop verhuurders kunnen zien hoe het huurverleden van potentiële huurders is. We vinden dat de particuliere verhuurder wat dat betreft op dit moment nog veel te weinig beschermd is. Omdat voor particulieren huurinkomsten vaak noodzakelijk zijn om financieel het hoofd boven water te houden vind ik dat wij er voor moeten zorgen dat de particuliere verhuurder zeer goed voorgelicht wordt."

  Helaas is er van deze beloften tot op heden weinig terecht gekomen. We spreken met de opvolger van Ruud van Heugten, Bas Jan van Bochove. Hij vertelt dat er iets moet gebeuren aan de huurwet, maar het hoe en wat is nog onduidelijk. In verband met de wet op de privacy is het opstellen van een zwarte lijst niet zomaar mogelijk. Hij nodigt juristen uit om met hem mee te denken hoe de huurwet aangepast zou moeten en kunnen worden.

 • Ook interessant