Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Hennep in je huis

  Hennep in je huis

  Door de economische crisis was het de afgelopen jaren voor veel huiseigenaren lastig om hun huis te verkopen. Veel mensen kwamen financieel krap te zitten doordat ze met dubbele lasten te maken kregen. Het nieuwe huis was al betrokken, het oude nog niet verkocht. Verhuren lijkt in zo’n geval een goede oplossing. Dat klopt, maar het kan ook flink misgaan.

  Meer dan eens komen bij Opgelicht?! meldingen binnen van mensen die hun huis hebben zien veranderen in een ravage. Maandenlang was de huur keurig betaald, buurtbewoners hadden geen klachten over de huurders, niks aan hand. Totdat de huiseigenaar ineens gebeld wordt: de politie heeft een inval gedaan. Het huis was omgebouwd tot een hennepkwekerij. En dan begint de ellende.

  Vaak blijkt achteraf dat de huurder slechts een katvanger was: de loonstrookjes zijn vervalst en de huurder is ineens onbereikbaar. Jouw huis is een puinhoop nadat de politie de teelt in beslag genomen heeft en jij mag dit gaan herstellen. Met een beetje pech besluit de gemeente om het huis ook nog enkele maanden te sluiten want jij hebt de teelt mede mogelijk gemaakt. Tot overmaat van ramp krijg je ook nog eens van de energieleverancier een dikke rekening gepresenteerd. 

  Kortom, als het je overkomt, betekent dit dat je voor een flinke financiële schade komt te staan. Iets dat je natuurlijk altijd wil voorkomen. Daarom is het belangrijk dat je, voordat je in zee gaat met een huurder, altijd zorgt dat je weet wie de huurder is en of hij daadwerkelijk een inkomen heeft om de huur te betalen. Dit kan je zelf doen, maar dit kan ook een makelaar voor je doen. Belangrijk is om een zo goed mogelijk beeld te krijgen. Zaken die je kan controleren van de potentiële huurder:

  • Zijn/haar identiteit. Heb je daadwerkelijk te maken met degene die hij/zij beweert?
  • Meerdere loonstrookjes  en een werkgeversverklaring om te kijken of de potentiële huurder een inkomen heeft. Neem ook contact op met de werkgever. Als de huurder een eigen bedrijf heeft, controleer dan wat verder te vinden is over dit bedrijf. Bestaat het bedrijf al lang? Waar is het gevestigd?
  • Achterhaal waar de huurder heeft gewoond en neem contact op met voormalige buren. 
  • Raadpleeg Google om te kijken wat over de potentiële huurder te vinden is.

  Video

  Alex Vooren van de Stichting Bestrijding Woonfraude & Hennepteelt, geeft in deze video tips om huurfraude en hennepteelt in je huis te voorkomen. Bekijk de video.

  Reageer

  Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

  cloud-comments Reageer op het forum
 • Ook interessant