Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Help, mijn account wordt misbruikt!

  arrow-right-circle Bekijk complete uitzending

  Iedereen weet het: verander op tijd je wachtwoorden, gebruik slimme wachtwoorden én gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord. Toch kan het gebeuren dat hackers of fraudeurs bij je online accounts in weten te breken. Bijvoorbeeld in je e-mail, je webshop- of veilingsite-account.

  De werkwijze van fraudeurs is soms ronduit brutaal te noemen. Zo werden in het najaar van 2017 diverse mensen gebeld door een persoon die zich voordeed als Marktplaatsmedewerker. Tijdens het telefoongesprek wordt verteld dat er verdachte handelingen zijn geconstateerd en dat marktplaats het vermoeden heeft dat je gehackt bent. Marktplaats kan je direct helpen, áls je je wachtwoord geeft. Helaas is niet voor iedereen duidelijk dat een fraudeur aan de lijn hebben en niet iemand van Marktplaats.

  Gevolgen

  Fraudeurs kunnen vervolgens advertenties plaatsen onder jouw account. Voor kopers ziet het er betrouwbaar uit. Je bent immers al lang lid. De fraudeurs sporen kopers aan via de berichtenbox van Marktplaats om verder te communiceren via WhatsApp. Uiteindelijk betalen de kopers dan ook niet via de beveiligde Marktplaatsomgeving. De kopers krijgen niets, de fraudeurs zijn spoorloos en jouw goede naam is door het slijk gehaald.

  Dubbel gehackt

  Maar ook zonder dat je zelf je wachtwoord hebt afgegeven, kan het zijn dat je slachtoffer wordt van een hack. Opgelicht?! kreeg meerdere meldingen van mensen die erachter kwamen dat ze al een paar dagen geen e-mail meer binnenkregen. Wat bleek: een hacker wist in te breken in hun mail en vinkte vervolgens bij de instellingen aan dat alle mails automatisch doorgestuurd moesten worden naar een ander e-mailadres. Vervolgens werden bij webshops als Wehkamp of Bol.com bestellingen geplaatst op hun accounts. De slachtoffers kwamen hier pas achter toen ze het doorsturen van hun mail weer uitschakelden. De hacker heeft in dit geval toegang tot zowel de mail als de webshopaccounts van het slachtoffer. De bestellingen, vaak dure elektronica, worden besteld op afbetaling en bezorgd op een afhaalpunt. Een 'casher', loopjongen, haalt de pakketjes op en levert ze af bij de hoofdfraudeurs.

  Wat nu?

  Het is niet duidelijk hoe de fraudeurs in deze zaak achter de gegevens van de gedupeerden zijn gekomen. Het kan zijn dat je ooit slachtoffer bent geworden van een datalek waarin je gegevens op straat zijn komen te liggen, of dat je ooit in een phishingmail bent getrapt. Hoe dan ook, als je slachtoffer bent van deze fraude, verander dan direct al je wachtwoorden. Zowel van je mail als van je andere online accounts. En: gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord. Controleer ook of er op je webshop-accounts nog bestellingen openstaan, hopelijk ben je nog op tijd om deze te annuleren.

  Gerelateerd

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant