Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Handige Haarlemmer incasseert hoge aanbetalingen, maar levert geen werk

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  Een tuinafscheiding metselen, een tuinhuisje opknappen of verwaaide balkondelen herstellen; Sidney Vermeulen zegt het allemaal te kunnen. Maar de klanten die Opgelicht?! spreekt, raken keer op keer teleurgesteld nadat zij met Sidney in zee zijn gegaan.

  'Alleskunner' Sidney Vermeulen presenteert zich als hovenier, maar doet daarnaast verschillende andere klussen in en om het huis. Trees wilde haar tuin door Sidney laten bestraten. Corrie schakelde Sidney eerst in om een kleine lekkage te repareren en huurde hem opnieuw in voor het vervangen van een windscherm. En Tom hoopte aan Sidney een goede te hebben om zijn tuinafscheiding te laten metselen. In alle gevallen ging het echter mis.

  Verschillende namen

  In 2015 startte Sidney met zijn bedrijf Sidney Vermeulen Groen en Tuinvoorziening. De klanten die in die tijd met hem in zee gaan, kennen hem dan ook gewoon als Sidney. Maar al in begin 2018 wordt het bedrijf weer uitgeschreven en gaat Sidney door op persoonlijke titel, maar dan wel met een andere naam.

  Corrie leerde hem op dat moment kennen als Peter Verstraten. Tom dacht in de zomer van 2019 contact te hebben met ene Sander en een paar maanden later stelde Sidney zich als Peter Vermeulen voor aan zijn volgende klant; Jean Philippe. Maar Sidney werkt ook bij klanten die hij enkel zijn achternaam vertelt: Vermeulen. Door telkens andere namen te gebruiken, hebben klanten pas te laat door met wie ze echt te maken hebben. Wat zou Sidney te verbergen hebben?

  Wel aanbetalen, maar nooit uitvoeren

  Alle gedupeerden die zich bij Opgelicht?! meldden, hebben een flinke aanbetaling gedaan bij Sidney. Zelf geeft Sidney aan dat geld nodig te hebben voor de aanschaf van de verscheidene materialen. Vaak bestaat deze aanbetaling uit ruim 50% van het totaalbedrag, een bedrag dat vele malen hoger ligt dan brancheorganisaties adviseren.

  In totaal betaalden gedupeerden ruim € 11.000 aan en kregen daar precies niks voor terug. Telkens als er een afspraak stond dat Sidney zou komen werken, had hij weer een nieuw excuus waarom het niet door kon gaan. Gedupeerden hebben van alles gehoord: er zou sprake zijn van een sterfgeval, een ziekenhuisopname, er zou ongeluk zijn gebeurd, Sidney heeft zijn arm in het gips en ga zo maar door.

  Nadat de afgesproken werkzaamheden voor de zoveelste keer werden uitgesteld met slechte excuses, vertrouwen de gedupeerden het niet meer. 

  Spotprent van tekenaar Freek Kroon

  Slechte werkzaamheden

  In zeldzame gevallen gaat Sidney zowaar aan het werk bij een klant. Zo ook bij Jean Philippe. Hij wist een aantal maanden geleden een mooi tuinhuisje te bemachtigen op een volkstuin in Amsterdam, en Jean Philippe wilde dat volledig laten opknappen. Via Marktplaats kwam hij in contact met Peter Vermeulen, oftewel Sidney.

  Ondanks het lange wensenlijstje van Jean Philippe kan 'Peter' alles doen voor € 6.000, is althans de toezegging. Sidney gaat aan de slag, maar meer dan kleine en slordig uitgevoerde werkzaamheden zijn het niet. Voor iedere nieuwe aankoop stuurt deze 'Peter' bovendien een betaalverzoek naar Jean Philippe. In totaal betaalt Jean Philippe een bedrag van maar liefst € 7.900.

  Jean Philippe zit veel in het buitenland en kan dus niet constant controleren of de klussen daadwerkelijk naar tevredenheid en conform de afspraken worden uitgevoerd, maar op de momenten dat hij in zijn huisje is, is hij niet te spreken over de kwaliteit. De gipsplaten zijn scheef vastgetimmerd en aangezien het dak nog niet is gedaan, is het binnen kletsnat.

  Terugbetalen

  Zodra klanten ontdekken dat zij met Sidney Vermeulen te maken hebben en doorkrijgen dat de opdracht nooit vakkundig zal worden voltooid, annuleren zij de opdracht. Bij verschillende klanten doet Sidney de belofte dat het geld teruggestort zal worden, maar ook dat is opnieuw één van de vele leugens. Enkel Trees weet na veel discussie en gesteggel € 200 contant terug te krijgen, maar op het restbedrag wacht zij nog altijd.

  Eén van de andere gedupeerden besluit de zaak voor te leggen aan de kantonrechter, nadat Sidney een treurige overkapping heeft geplaatst. De rechter veroordeelde Sidney tot een terugbetaling die was opgelopen tot ruim € 3000. Hoewel de kantonrechter al in februari 2017 uitspraak deed, heeft deze gedupeerden via de deurwaarder nog geen € 1000 teruggekregen. 

  Sidney herkent zich niet in de klachten

  Tijd om eens uit te zoeken hoe dat nou precies zit. Nu wij door de coronamaatregelen niet zomaar langs kunnen gaan bij Sidney Vermeulen, moeten we het over een andere boeg gooien. Daarom bellen wij hem terwijl wij bij hem op de stoep staan.

  In eerder mailcontact wordt aangegeven dat Sidney in het ziekenhuis zou liggen met corona. Nog voordat wij Sidney telefonisch te spreken krijgen, weet zijn ex-partner ons vanuit de deuropening echter wel te vertellen dat Sidney daar al tijden niet meer woont. Maar binnen de kortste keren belt Sidney ons zelf en hij weet klaarblijkelijk toch precies te weten waar wij zijn.

  Als hij hem confronteren met de klachten die wij van gedupeerden hebben vernomen, zegt hij die niet te kennen. Hij geeft als excuus dat zijn bedrijf al jaren geleden is gestopt en dat hij sindsdien niet meer actief is. Dat gedupeerde Jean Philippe afgelopen januari nog op dit adres is geweest om geld langs te brengen, klopt volgens Sidney ook zeker niet. Het is juist door al die klachten dat zijn bedrijf 'naar de klote' is en dat hij daarom binnenkort de schuldsanering in gaat. En ook als wij andere recente klachten voorleggen, wimpelt hij dat af met het excuus 'dat zijn uw woorden'. 

  Aanbetaling

  Bij Opgelicht?! krijgen we vaker verhalen te horen over klusjesmannen zoals Sidney. Vaak hebben gedupeerden al een flinke aanbetaling gedaan, maar zien zij daarvoor geen noemenswaardige resultaten.

  Gerard Spierenburg van de Consumentenbond zegt hierover: 'Als je een aanbetaling doet, zijn er een aantal handvatten om rekening mee te houden. Bouwgarant (één van de brancheorganisaties) geeft als advies dat je nooit meer dan 10% van de hoofdsom als aanbetaling moet voldoen. Vervolgens is het handig om de betalingen gelijk te laten lopen met de werkzaamheden, zodat je nooit meer betaalt dan wat je aan opgeleverde werkzaamheden te zien krijgt. Mocht je dan in een conflict komen, dan kun je gemakkelijker uit elkaar gaan.'

  Voor de gedupeerden van Sidney heeft Spierenburg nog het advies om gezamenlijk aangifte te doen: als alle verhalen bij elkaar liggen, geeft het een duidelijker beeld van de situatie. Door de verschillende verhalen is het duidelijk dat hij structureel fout is en dat hij de mensen oplicht. De rode draad die de aangiftes vormen, kunnen dan ook helpen bij een strafrechtelijke vervolging.

  Bron spotprent: Freek Kroon

 • Ook interessant