Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Handel in gebruikte motoren: een moeras of een keurige vijver voor liefhebbers?

  Handel in gebruikte motoren: een moeras of een keurige vijver voor liefhebbers?

  Hoe is het gesteld met de markt voor tweedehands motoren? Opgelicht?! krijgt wekelijks meldingen over auto’s met teruggedraaide tellers. Het aantal meldingen over fraude met motoren is echter vrijwel nihil. Vreemd. Het verwisselen of terugdraaien van een kilometerteller van een motor is in vergelijking met een auto eenvoudiger. Simpelweg omdat een motor minder computers aan boord heeft. We nemen een kijkje in de wereld van de handel in tweedehands motoren.

  Het is ook duidelijk dat er volop tweedehands motoren worden ingevoerd. Van bijvoorbeeld voormalig Duitse auto's is bekend dat één op de vijf hier in Nederland rondrijdt met een gemanipuleerde kilometerstanden.

  Spelletje geldverdienen

  Motordeskundige Erik van Lent schat op basis van zijn jarenlange ervaring in dat er gerommeld is met 60 à 70 procent van alle gebruikte motorfietsen. Hij durft ook te beweren dat hij in de twintig jaar dat hij onafhankelijke motorkeuringen uitvoert, nog nooit een handelaar is tegengekomen die de waarheid over een motor vertelt als er bijvoorbeeld sprake is van een schadeverleden. 'Iedereen is bezig met het spelletje geldverdienen', aldus Van Lent.

  Motordeskundige Erik van Lent

  De aanleiding

  De Superduke van onze collega

  Het onbedoelde startschot van ons onderzoek is bovenstaande motor. Met trots gefotografeerd en in 2018 aangeboden op Marktplaats door een redactielid van Opgelicht?!. De motor verkeert optisch in uitstekende staat, is voorzien van de juiste accessoires en heeft een kilometerstand om u tegen te zeggen. Nog geen 14.000 kilometer staat er op de teller!

  Als de motor in het najaar van 2018 van eigenaar wisselt, komt aan het licht dat de kilometerstand voor geen meter klopt. Met het schaamrood op de kaken neemt onze collega zijn verlies en verkoopt de motor voor een lager bedrag met deze nieuwe wetenschap. De nieuwe eigenaar ontdekte de fraude met de tellerstand zelf nadat er nog wat verdwaalde tellerstanden bij een merkdealer in het systeem stonden. Deze standen waren beduidend hoger dan het digitale klokje aangaf.

  De tellerstand

  Vereniging Aanpak Tellerfraude

  Na deze eigen ervaring en de relatie die Opgelicht?! de afgelopen jaren heeft opgebouwd met Vereniging Aanpak Tellerfraude is het balletje gaan rollen. In tegenstelling tot auto’s blijkt er voor motoren geen sprake te zijn van officiële tellerregistratie. De eigenaar van een motor hoeft zich ook niet elk jaar te melden voor een APK. Dit zou een uitgelezen mogelijkheid zijn om in ieder geval periodiek een stand te kunnen noteren.

  Het is in Nederland ook geen enkel probleem om jouw motor van allerlei accessoires te voorzien of compleet om te bouwen. Als de motor in basis technisch hetzelfde blijft, kun je feitelijk doen wat je wil. In Duitsland moet je na aanpassingen de motor altijd ter keuring aanbieden en mogen er alleen goedgekeurde onderdelen gebruikt worden. In Nederland kraait er geen haan naar. Want wie controleert het als je rigoureus te werk gaat en je een Harley-Davidson laat versmelten met een Ducati?

  Custom hybride van een Harley en een Ducati

  Volgens het kentekenbewijs is het een Harley-Davidson. Terwijl de voor- en achterkant van een Ducati is. Wat is het volgens jou?

  Voormalige politiemotor

  Het rijden op een motor geeft je het gevoel van vrijheid. Het handelen in motoren blijkbaar ook. De schadehistorie wordt verzwegen, tellerstanden worden gemanipuleerd en de nieuwe eigenaar heeft bij aankoop ongemerkt vaak geen idee wat hij of zij gekocht heeft. Het overkwam Ties den Engelsen. Hij kocht afgelopen in het najaar van 2019 met recht een zeperd.

  De motor van Ties
  Een politiemotor

  De motor van Ties is een voormalig politiemotor. Daar wordt over het algemeen niet zachtzinnig mee om gesprongen. Ties kocht de motor notabene van een politieambtenaar. Deze man heeft de motor op zijn beurt enkele maanden eerder gekocht bij een erkend merkdealer. De kleur was toen zilvergrijs, terwijl de motor in 2001 als blauw geleverd is. Ties wilde de originele kleur terug. En zo is deze motor net een kameleon. 

  Bij aanschaf was 'ie zilvergrijs...
  Tellerstand bij aanschaf

  Ties koopt de motor met nog geen 39.000 kilometer op de teller. Uit onderzoek blijkt echter dat de motor in 2003 al een kleine 47.000 kilometer op de teller had staan. Twee jaar later was dit zelfs 115.000 kilometer. En nu staat er ineens nog geen 40.000 op de klok. 

  Ties wordt met de neus op de feiten gedrukt als hij zijn motor laat onderhouden. Cruciale onderdelen blijken tot op de draad versleten. De onkosten benaderen het aanschafbedrag van 2.800 euro. En met de tellerstand is iets grondig mis. Maar ja, Ties is en blijft verliefd op zijn Honda en is bereid de gifbeker volledig leeg te drinken. 

  Ook als hij de motor laat keuren bij Erik van Lent blijkt dat de remschijven nodig aan vervanging toe zijn en dat het motorblok de nodige koelvloeistof lekt. Wederom moet Ties zijn spaarrekening aanspreken. Maar hij verzekert ons dat deze motor tot na zijn pensioen bij hem in de garage blijft. 

  Ties in de garage
  De motorfiets van Ties staat op de brug

  Reactie erkend merkdealer

  Helaas is het voor motordealers, en dus ook voor ons, momenteel in sommige gevallen niet altijd mogelijk om de exacte kilometerstanden te achterhalen van de motorfietsen die we in- en verkopen.
  In de motorbranche is er, in tegenstelling tot de autobranche, nog geen verplichte kilometerregistratie en dus geen kilometerdatabase.

  Zodra aan het licht komt dat wij een motorfiets hebben verkocht waar iets mis mee blijkt te zijn, zullen wij daar onze verantwoordelijkheid overnemen en de zaak zo goed mogelijk oplossen met de klant die deze motorfiets bij ons heeft gekocht.

  Wij juichen de komst van de aanstaande verplichte kilometerstandregistratie voor motorfietsen van harte toe en zullen hier zeker mee aan de slag gaan.
  Deze wetgeving maakt het voor ons als professionele motordealer eenvoudiger om misstanden bij motorfietsen te detecteren, deze uit onze voorraad te weren en een goede service en kwaliteit te kunnen bieden aan onze klanten.

  Motorbeurs Utrecht

  Het startschot van het motorseizoen is ook in 2020 de motorbeurs in Utrecht. Voor Opgelicht?! een uitgelezen kans ons licht daar op te steken. Met de verborgen camera gingen we langs de handelaren. De eerste motor die we eruit pikken, is een uit Engeland ingevoerde Triumph Street Triple. De historie is volgens de verkopers niet bekend. Wel is de tellerstand opvallend laag. Zeker als je deze afzet tegen de vraagprijs. Vergelijkbaar met de concurrentie maar dan minimaal driekwart minder gereden. Hoe kan dat?

  Deze motor troffen we op de beurs

  Opvallend is echter dat de race-achterkant niet hoort bij de voorkant van dit type motor. 

  De verkopers bevestigen dat er inderdaad een ander kontje op is gezet. Waarom dit is gedaan? 'Vond de vorige eigenaar mooi, denk ik'. Een antwoord dat Erik van Lent al voorzag. Hij is van mening dat de kans groot is dat de motoren een schadeverleden heeft. Het ombouwen kost geld en de vraagprijs is nog hartstikke concurrerend. Dat is simpelweg te mooi om waar te zijn. De handelaren moeten de motor goedkoop in handen hebben gekregen. Maar ja, bewijs de waarheid maar eens in een markt waar transparantie een utopie is en de leugen constant op de loer ligt om jou te grazen te nemen. 

  Vrijwel elke handelaar die we spreken benoemt dat onderhoudsboekjes bij een motor vrijwel altijd verdwijnen. De verkopers leggen de schuld bij de voormalig eigenaren. Erik van Lent beschouwt het op zijn manier. Als je de boekjes weggooit, is er ook geen bewijs meer. Het lijkt dan ook gemeengoed te geworden. Eén handelaar durft op de beurs te beweren dat een motor meestal wel goed onderhouden is als deze gewassen wordt ingeruild. Omdat de waarheid dan is weggepoetst?

  'Je kan gewoon tellers wisselen', zo horen we

  Amerikaanse motoren

  Tijdens ons onderzoek blijkt dat de handel in schademotoren vanuit Amerika levendig is. Net als in Engeland gelden er in Amerika strenge regels omtrent schadefietsen. Zo mogen motoren die een stevige klapper hebben gemaakt nooit meer de weg op. Terwijl ze nog wel op te knappen zijn. En daar liggen kansen voor mensen die geld ruiken. Goedkoop inkopen, repareren en in blinkende staat verkopen. Daar blijft het niet bij, zo blijkt. Ook worden mijlentellers teruggedraaid of vervangen voor een kilometerteller. 

  Online treffen tig Harley-Davidsons met mijlentellers. Op basis van het chassisnummer kun je bij een Harley zien dat de motor bedoeld is voor de Amerikaanse markt. Het chassisnummer begint dan met 1HD. Europese Harleys beginnen met 5HD. De pech voor kwaadwillenden is dat het relatief eenvoudig is om een schadehistorie van een Amerikaanse motor te achterhalen. Simpelweg door in Google de zoekterm salvage plus het chassisnummer in te toetsen. Als de motor ooit schade heeft gehad, wordt deze vaak aangeboden op veilingsites. Als dit het geval is, komt dit na de zoekopdracht meteen naar boven. Ook bestaan er een aantal commerciële partijen waar je online voor een kleine 10 euro een rapport kunt opvragen. Zeker in het geval van een relatief dure Harley-Davidson loont dit al snel de moeite.

  'Historie achterhalen gaat je niet lukken'

  Aan de hand van drie Harleys toont Opgelicht?! aan dat het voor de consument mogelijk is eventueel verzwegen histories bloot te leggen. Een handelaar heeft alle belang om niet te vertellen dat een motor in de kreukels heeft gelegen. Ook zal de waarheid niet over de lippen komen als een tellerstand verzonnen is. Een Harley kost al snel minimaal 10.000 euro. 25.000 euro is ook geen uitzondering. Zou jij dat nog neertellen als je weet dat de motor als schademotor uit Amerika is gekomen en daar veel meer heeft gereden dan hier wordt gesuggereerd? Precies. 

  Opgelicht?! neemt twee handelaren nader onder de loep. Eén beweert dat het niet gaat lukken een historie van een van zijn Harleys te achterhalen. 

  De betreffende Harley
  Tellerstand van deze Harley Davidson Fatboy

  Een uitdaging die wij niet uit de weg zijn gegaan. Als we een paar dagen later de historie onder de neus duwen, valt het even stil. Fiks meer gereden dan nu op de teller staat en verkocht als schademotor. Laat over beide punten door de verkoper beweerd zijn dat de motor deugt. De motor zou meteen teruggaan naar de handelaar waar de motor van gekocht is, wordt ons verzekerd. Weken later staat de motor nog gewoon te koop. Weliswaar is de mijlentellerstand bij benadering aangepast richting de werkelijke stand. Maar dit is ook nattevingerwerk. 

  Motor staat nog te koop
  Maar met een andere tellerstand

  'Ik heb het niet geweten, echt niet!'

  Op de motorbeurs vinden we op een stand diverse Harleys uit Amerika. Ter plekke vinden we er drie die geen schoon verleden hebben. Toegeven, dit hoeft geen ramp te zijn. Maar de verkoper vertelt het ons niet. En als we een Harley-Davidson Road King eruit lichten, blijkt naast een schadeverleden ook sprake van tellermanipulatie. 

  Harley Road King met schade
  En de tellerstand

  Als we de verkoper hiermee confronteren, is het volgens hem allemaal verklaarbaar. Hij geeft ons inzage in zijn inkoopbeleid, beweert dat het onmogelijk is om een teller terug te draaien maar geeft wel toe dat hij de motor niet gecontroleerd heeft. De verkooppraat op de motorbeurs kan daarmee grotendeels naar het rijk der fabelen. 

  Road King op de motorbeurs
  Confrontatie

  De verkoper is stellig. De schuld van de niet kloppende mijlenteller legt hij neer bij de RDW. Hij heeft uit alle macht geprobeerd te verklaren hoe het kan dat de motor in 2016 in Amerika aantoonbaar bijna 27.000 mijl (ongeveer 43.000 kilometer) gereden heeft en nu wordt verkocht met nog geen 12.000 mijl (ongeveer 19.000 kilometer).

  Wij hebben hem de kans geboden dit te onderbouwen met bewijs. Zo mailt hij ons correspondentie met de softwareleverancier. Zij beweren dat hun software in de boordcomputer niet te kraken is. Een slager zal over zijn eigen vlees...nou ja. Ook stuurt hij zijn hele voorraadlijst naar ons. Ondertussen staat de teller bij dit bedrijf op vier motoren die op z’n minst een arbitrair verleden hebben. 

  Vrijstaat

  Wij willen vooralsnog geen beschuldigende vinger wijzen naar welke handelaar dan ook. Wel durft Opgelicht?! op basis van ons eigen onderzoek vol overtuiging te beweren dat de handel in gebruikte motoren een vrijstaat is. Dat baart zorgen, aangezien niet alleen de economische belangen, maar ook de veilig in het geding is. Martin Huisman van Vereniging Aanpak Tellerfraude is het met ons eens en maakt zich al jaren sterk voor deze problematiek. Het is zijn vereniging gelukt de politieke handen op elkaar te krijgen. In 2021 gaat de tellerregistratie voor motoren van start. 

  Honda CBR 600 RR

  Dan was bovenstaande motor wellicht nooit meer in de handel terecht gekomen. De motor is in 2015 onderuit gegaan. Met de bestuurder is het goed afgelopen maar de motor had zeker voor 4000 euro schade. Het ongeval is gebeurd bij een tellerstand van 69.000 kilometer. De motor is onlangs verkocht met grofweg de helft aan kilometers.

  Tips

  Salvage

  Een belangrijke tip voor de aanschaffen en/of controleren van een uit Amerika ingevoerde motor is simpelweg te googlen. Hiervoor is het chassisnummer van belang. Toets in Google het woord salvage in plus het 17-cijferige chassisnummer. In veel gevallen komt een schadeverleden al snel aan het licht. 

  Rapporten

  Er zijn diverse commerciële partijen die online rapporten aanbieden. Uiteraard kost dit geld, maar als het voorkomt dat je een zeperd koopt, is het zeker het overwegen waard. Epicvin, Faxvin en Carfax zijn voorbeelden van bronnen die kunnen helpen een keuze te maken een motor wel of niet aan te schaffen. Verwacht geen wonderen en vaar niet blind op het resultaat van je online onderzoek. Het belangrijkste is en blijft het zelf logisch nadenken. Als iets te mooi is om waar te zijn, is dat meestal ook zo. Handelaren zijn momenteel niet gehouden aan het registreren van tellerstanden. Houd dit in je achterhoofd. Bellen met een merkdealer van het merk motor dat je overweegt aan te schaffen kan ook zomaar helderheid verschaffen. Bekijk en inspecteer  in ieder geval de motor die je overweegt aan te schaffen goed, maak sowieso een proefrit en schakel deskundigheid in als je zelf niet technisch onderlegd bent.

  Engeland

  Het is in Engeland mogelijk op basis van het Engelse kenteken inzage te krijgen in bekende tellerstanden. Dit kan via de website https://www.check-mot.service.gov.uk

  Vaak is de originele Engelse kenteken onbekend als de motor in Nederland is. Via de commerciële site https://trade.vdicheck.com kun je het kenteken vaak wel achterhalen. Simpelweg door het chassisnummer in te voeren. Het Engelse kenteken komt nu naar voren. Tegen betaling is het opvragen van een rapport ook mogelijk, maar een tellerstand is al een belangrijke indicatie voor het wel of niet kloppen van de huidige stand.

 • Ook interessant