Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Geraffineerde online identiteitsfraude

  Is identiteitsfraude hot? Een trend? Nee! Verre van dat zelfs. Het is frustrerend en heel erg vervelend als je er de dupe van wordt. Steeds meer mensen hebben er helaas mee te maken. Vraagt iemand je om je pincode, dan geef je deze niet af. Het is immers not done om je pincode aan iemand te verstrekken. Maar het lijkt tegenwoordig wel een gewoonte te zijn om andere privé-gegevens wél met vreemden te delen.

  We kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat het in alle gevallen not done is iets met een vreemde te delen. Je hoeft geen identiteitsbewijs of een foto van je bankpas of creditcard te overleggen als je iets online wilt kopen of verkopen. Als iemand je dit vraagt, besef dan heel goed dat iemand deze gegevens voor iets heel anders zal gaan gebruiken, namelijk om fraude te plegen! Je identiteitsbewijs kan misbruikt worden. Fraudeurs doen zich dan voor als jou. En jij wordt dan door slachtoffers betiteld als oplichter.

  Verzendkosten terugstorten

  Hier kan Paul over meepraten. Hij bood een telefoon aan op Marktplaats. Hij had zijn abonnement verlengd, en een telefoon over. Zo kreeg hij contact met een meisje dat zijn telefoon over wilde nemen. Om de verkoper haar betrouwbaarheid te laten zien, stuurde ze ongevraagd een foto van haar rijbewijs en van haar bankpasje. Ze vraagt aan Paul of hij hetzelfde wil doen. Dan weten ze van elkaar met wie ze zaken doen. Het meisje kan de telefoon overnemen voor 258,60 inclusief verzendkosten. Om zeker te zijn dat de telefoon voor haar is, wil ze de verzendkosten vast overmaken. Als Paul zijn rekeningnummer nogmaals geeft, ziet hij dat het geld dezelfde dag al bijgeschreven is.  Hij wacht met versturen van de telefoon tot hij de rest van het bedrag ontvangen heeft.

  De volgende dag meldt de koopster zich weer. Ze krijgt geen toestemming van haar bewindvoerder om de telefoon te kopen. Ze baalt er enorm van en vraagt aan Paul of hij het bedrag terug wilt storten. Liever niet naar de rekening waar het geld vandaan kwam, maar naar een andere. Paul ziet geen probleem en maakt het geld dezelfde dag al over. Hij vraagt aan de koopster om wel zijn gegevens te wissen… want je weet immers maar nooit. Paul vindt een andere bestemming voor zijn telefoon.

  Bankrekeningen geopend

  Maanden later wordt hij gebeld door zijn bank met de vraag of hij elders een rekening heeft geopend. Hij antwoordt ontkennend. Een week later meldt de bank zich opnieuw met dezelfde vraag. Nog steeds weet Paul niets van andere rekeningen. De bank zegt hem dat hij gebeld zal worden door een andere bank. En zo geschiedt. Die bank vertelt hem dat er een rekening op zijn naam is geopend en dat hij die rekening gevalideerd heeft. De fraudeafdeling heeft inmiddels onderzoek gedaan naar de rekening. Het blijkt dat de 'koper' waar hij maanden daarvoor mee in onderhandeling was, heel andere bedoelingen had. Die heeft rekeningen geopend met het ID en de bankgegevens die Paul verstrekte. Het bedrag dat Paul terugstortte voor de eerder overgemaakte verzendkosten, maakte hij over naar de rekening die op zijn naam was geopend. Paul moest de naam van de 'koopster' invullen als begunstigde. Geen enkele bank controleerde toen nog of de naam en het bankrekeningnummer met elkaar overeenkwamen.

  Met die rekening openden de fraudeurs nog meer rekeningen. Rondom de identiteit van Paul hing een heel schimmige wereld van fraude. Niet alleen Paul werd het slachtoffer van deze vorm van fraude. Tientallen mensen werden op deze manier gedupeerd.

  Bankrekeningnummer voldoende bij online handelen

  Dit is de keiharde waarheid van een slachtoffer die nietsvermoedend en met vol vertrouwen iemand een kopie van zijn identiteitsbewijs gaf om zijn eerlijkheid te bewijzen. Niemand heeft echter jouw identiteitsgegevens nodig als je online handelt. Een bankrekeningnummer is voldoende.

  Eén cent overmaken

  De fraudeurs waar Paul het slachtoffer van werd, gebruikten nog een truc om hun slachtoffers zoveel mogelijk geld afhandig te maken. Weer benaderden ze kopers op Marktplaats om een aangeboden product te kopen. De fraudeurs wilden zeker weten dat ze geld overmaakten naar een bestaand rekeningnummer. Daarom vroegen ze de verkoper om een cent over te maken naar de koper. De koper maakte het hen makkelijk door hen een betaallink via WhatsApp te versturen. Daarmee kon de verkopende partij inloggen bij zijn bank en de betaling bevestigen. De verkoper zag vervolgens toch zijn grote schrik dat er niet maar één cent van zijn rekening afgeschreven werd. De bankrekening werd geplunderd! Onderzoek van de politie wees uit dat de fraudeurs een link naar een phishingsite verstuurden via WhatsApp. De ingevulde gegevens vingen ze af. Deze gebruikten ze om tegelijkertijd in te loggen op de echte bank van het slachtoffer. Het geld werd direct doorgesluisd naar een van rekeningen die ze eerder openden op namen van eerder gemaakte slachtoffers.

  Politie doet onderzoek

  De politie Midden-Nederland kreeg veel aangiften binnen en startte een onderzoek. Zo kwam de grootschalige fraude met identiteitsbewijzen en bankrekeningen aan het licht. Twee verdachten maakten minstens 36.000 euro buit. Recentelijk moesten beide verdachten zich verantwoorden voor de rechter. Een aantal slachtoffers maakte tijdens het proces gebruik van hun spreekrecht. Daaruit werd duidelijk hoeveel impact het op hen heeft gehad om uitgemaakt te worden voor fraudeur. Ze werden bedreigd, of zouden wel even thuis bezoek krijgen. Ook werden ze op internet bestempeld als oplichter. Even een telefoonabonnement verlengen, was ineens niet meer zo simpel. Veel van hen zijn op zwarte lijsten terecht gekomen bij verschillende dienstverlenende bedrijven.

  Celstraf voor daders

  De rechter achtte deze fraude bewezen en nam de impact die het op de slachtoffers heeft gehad mee in de uitspraak. Een verdachte werd veroordeeld tot 24 maanden cel en het betalen van schadevergoedingen aan de slachtoffers. Zijn partner in crime kreeg 30 maanden opgelegd en de schadevergoedingsregeling. Zijn straf viel hoger uit, omdat hij tijdens de schorsing van zijn voorarrest zich opnieuw schuldig maakte aan oplichting.

  Beide daders zijn in hoger beroep gegaan. We blijven de zaak volgen.

  Voorkom online identiteitsfraude

  Voorkom dat jij slachtoffer wordt van online identiteitsfraude met de tips in deze video.

  youtu.be/_07IGoYqJtg

 • Ook interessant