Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Gedupeerden van Ringdong.nl gaan voor tweeënhalf ton het schip in

  Gedupeerden van Ringdong.nl gaan voor tweeënhalf ton het schip in

  Een deurbel met ingebouwde videocamera voor slechts 79 euro. Daarmee adverteerde de webshop Ringdong.nl begin mei op Facebook. Honderden mensen plaatsten een bestelling, maar de levering werd telkens uitgesteld. Klanten kregen een mail dat de levertijd kan oplopen wegens het succes van de Facebookadvertentie: de leverancier zou niet in staat zijn om aan de vraag te kunnen voldoen. Maar ook na enkele weken wachten heeft nog niemand iets ontvangen. Hoe moet het nu verder? Wij gingen op zoek naar de eigenaar van het bedrijf.

  Afgelopen augustus ontstond er ophef toen via diverse mediakanalen bekend werd gemaakt dat de webshop Ringdong.nl ineens met de noorderzon vertrokken was. Nog vrijwel dagelijks krijgt de redactie van Opgelicht?! berichten binnen van gedupeerde klanten. Via de Facebookadvertentie bestelden zij allen een videodeurbel. Na het voltooien van de bestelling en het voldoen van de betaling - via MultiSafepay - krijgt iedere klant een orderbevestiging van de webshop met het bestelformulier en -nummer. Dat zal allemaal best in orde komen, dacht men ongetwijfeld.

  Maar niets is minder waar. De genoemde levertijd van twee tot drie weken verstrijkt en enkele dagen later ontvingen de gedupeerden een mail met de mededeling dat de webshop niet had gerekend op het enorme succes van de Facebookadvertentie. Ze hebben niet genoeg deurbellen op voorraad en daarom komen er nog eens twee tot drie weken levertijd bij. Wel geeft de webshop je een keuze: je kunt de bestelling annuleren of je kunt ervoor kiezen om nog even te wachten. 

  De meeste klanten wachten, maar ook na de nieuwe leverdatum is er nog altijd niets bezorgd. Klanten die hun bestelling kosteloos annuleren, krijgen een bevestigingsmail dat ze binnen veertien dagen hun geld teruggestort krijgen. Je raadt het al: ook van de beloofde terugbetaling kwam niets terecht. Eén van de klanten van de webshop maakt zelfs een Facebookpagina voor gedupeerden. In deze groep hebben zich momenteel ruim 350 mensen verenigd.

  Overname Socialsmart Shop

  Half juni verkoopt de eigenaar van Ringdong de webshop via Marktplaats. Naar eigen zeggen waren de kosten hoger dan de inkomsten. Volgens de Kamer van Koophandel gaat de webshop verder onder de naam Socialsmart Shop. Er worden nog enkele bestellingen gedaan, maar het lukte de nieuwe eigenaar – die overigens niet op de hoogte was van de niet geleverde bestellingen – om het bedrijf voort te zetten. Eind juni krijgen alle klanten een mail van Socialsmart Shop dat de overname geen succes wordt wegens alle negativiteit op internet. Alle lopende bestellingen worden geannuleerd en iedereen krijgt het aankoopbedrag binnen veertien dagen teruggestort. Helaas heeft tot op heden niemand een cent teruggezien. De webshop is niet meer te bereiken.

  Webshophouder ‘heeft niets verkeerd gedaan’

  Vanwege het overweldigend aantal klachten besloten we een onderzoek te starten. Daar komen een aantal interessante bevindingen uit naar voren. Zo blijkt de eigenaar van Ringdong.nl recent nóg een webshop te hebben gehad: Goqer.nl. Daar verkocht hij een goedkope versie van de Quooker, een kraan die kokend water . Ook over deze webshop zijn bij de redactie klachten bekend.

  De man achter Ringdong.nl is Suat Y.. We starten een zoektocht om hem alle klachten voor te leggen. Y. gebruikt wisselende adressen voor zijn bedrijven. Op het adres waar Ringdong.nl geregistreerd staat, treffen we niemand. Maar als we langs de andere adressen gaan, verwijzen de bewoners stuk voor stuk naar het eerste adres. We besluiten terug te gaan naar het eerste adres en we hebben geluk: we zien dat Suat thuiskomt. We spreken hem aan, maar hij is overduidelijk niet gediend van ons bezoek. Zodra hij de camera ziet, ontploft hij.

  Winstgevende webshop verkocht voor een prikkie

  Hij heeft de webshop verkocht, luidt zijn excuus, dus het is allemaal de schuld van de nieuwe eigenaar. Als we hem voorleggen dat hij eigenaar was toen de betalingen bij hem binnenkwamen, wordt zijn toon en houding agressiever. Waar het geld en de deurbellen gebleven zijn, wil hij niet zeggen. We moeten maar bij de nieuwe eigenaar zijn. Die bellen we. Al snel wordt duidelijk dat deze jongen door Suat een goedlopend en winstgevend bedrijf te koop aangeboden kreeg. Hij betaalde duizend euro contant.

  Helaas blijkt het een miskoop: daags na de overname melden zich de eerste boze klanten die nog steeds geen deurbel hebben ontvangen of nog altijd wachten op terugbetaling van het geld. De nieuwe eigenaar haalt de webshop en de Facebookadvertenties offline. De overname van Ringdong.nl heeft hem alleen maar ellende opgeleverd: hij is uit zijn woning gezet en blijft achter met een forse schuld van vijftienduizend euro.

  Vervolgstappen

  Paymentprovider MultiSafepay heeft de redactie van Opgelicht?! laten weten dat zij het erg vervelend vinden dat consumenten door Ringdong zijn gedupeerd. Om deze reden heeft MultiSafepay een advocaat ingeschakeld om namens alle gedupeerden te onderzoeken wat de civiele mogelijkheden zijn om Ringdong formeel in gebreke te stellen.

  Wat kun je zelf doen? Indien je geen product hebt ontvangen van Ringdong en je via MultiSafepay heeft afgerekend, kun je je het beste even aanmelden via de website. MultiSafepay stelt je dan per e-mail op de hoogte van de verdere gang van zaken.

  Inmiddels is ook de politie een onderzoek gestart. Daarom adviseren wij om aangifte te doen, mocht je dat nog niet hebben gedaan. Dat kan online via politie.nl.

 • Ook interessant