Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Fraude met Rabo Scanner

  In navolging van de fraude met de mobiel bankieren app van de ING-bank lijken nu klanten van andere banken de dupe. Voornamelijk Rabobankklanten worden op dit moment opgelicht.

  Op Marktplaats worden dagelijks veel producten te koop aangeboden, waaronder ook muziekinstrumenten. Men moet hier alert zijn, want in deze verkoophoek is een oplichter actief.  Hij reageert op advertenties waarin een instrument te koop wordt aangeboden en waarin een mobiel nummer staat. Steevast krijgt de verkoper een bericht op WhasApp, waarin wordt gevraagd wat de staat van het instrument is, en wat de prijs is inclusief verzenden. Als de verkoper reageert op het bericht, start er een onderhandelingsgesprek. De geïnteresseerde koper heeft aan een antwoord over de staat van het instrument genoeg om tot koop over te gaan. Wat ook opvalt, is dat er niet onderhandeld wordt over de prijs. De vraagprijs is gelijk goed.

  Foto van bankpas

  Uit het niets verstuurt de koper een foto van zijn identiteitsbewijs en bankpas. Hij wil het geld gelijk overmaken, zodat het gekochte product opgestuurd kan worden. Hij vraagt het rekeningnummer van de verkoper. Als hij dit rekeningnummer alleen in tekst ontvangt, vraagt hij om een foto van de bankpas. Hij wil namelijk geen fouten maken. Nietsvermoedend stuurt de verkoper de foto. En daarmee heeft de fraudeur de eerste sleutel tot succes in handen.

  De koper weet inmiddels bij welke bank de verkoper bankiert. Hij bankiert zelf bij de ING-bank, zo is te zien op de foto die hij van zijn bankpas gestuurd heeft. Maar de verkoper bankiert bij de Rabobank. Het verkoopgesprek krijgt ineens een wending. Hij gaat betalen vanaf de zakelijke rekening van zijn vrouw. Zij bankiert bij de Rabobank. En voilà.. daar verschijnt een foto van een Rabobankpas in het chatgesprek. 

  Bevestigen

  Dan volgt een bericht over de betaling: ‘ik ga het nu overmaken. Kunt u het bevestigen? Na het bevestigen zal het er direct op staan’. En direct een ander bericht er achteraan: ‘Heeft u de scanner? Dan stuur ik een bevestigingscan

  De koper voert de druk op: hij moet eten, naar zijn werk.. Alles om de verkoper niet te lang na te laten denken. Het volgende Whatsapp-bericht komt al: ‘beste heeft u de scanner bij de hand?’, gevolgd door: ‘dan kan ik het overmaken en leg het wel uit’, ‘maak nu over moment’, ‘scanner bij de hand?’, ‘overgemaakt. Uw pas erin. Dan uw pin invoeren. Daarna scannen. Vervolgens ziet u de bevestigingsnummer in beeld. Die voer ik in en is bevestigd’.

  De verkoper ontvangt vervolgens een kleurencode. De koper wil dat je deze kleurencode scant en de code doorgeeft, zodat hij zijn betaling kan bevestigen.

  Stroom aan appjes

  Als er niet snel genoeg een reactie komt op de kleurencode, blijft de koper appjes sturen: ‘wat is de bevestigingsnummer’, ‘over 20 minuten werk ik’, ‘Hallo? Is al afgeschreven, alleen nog bevestigen’, ‘dan staat het erop’, ‘ik ben op werk. Moet zo beginnen…', 'het geld is bij mij al afgeschreven. U dient het alleen nog te bevestigen. Rabo scanner bij de hand?’, ‘uw pas erin. Dan uw pin invoeren. Daarna scannen. Vervolgens ziet u de bevestigingsnummer in beeld. Die voer ik in en is bevestigd.

  En weer volgt een foto van een kleurencode en vraagt de koper wat het bevestigingsnummer is. Als de verkoper de code, die de Rabo Scanner teruggegeven heeft, doorgeeft aan de koper, vraagt deze direct om een herbevestiging. Weer komt er een foto van een nieuwe kleurencode.

  Meerdere kleurencodes

  Er volgen in de chat verschillende foto’s van kleurencodes. De koper heeft de bevestigingscode verkeerd ingevoerd, het heeft te lang geduurd, etc. Meerdere keren moet de verkoper de foto scannen en de ontvangen code terugsturen. Als het eindelijk gelukt zou zijn, wordt weer een appje gestuurd: ‘bevestigd en afgeschreven’, 'er staat kan ca 1 uur duren tot het erop staat…’, ‘laat u mij even weten als het erop staat? En svp goed inpakken

  Binnen het uur stuurt de koper weer een aantal appjes: ‘beste, Bent u er?', ‘Ik heb nu pauze. U dient alleen nog de betaling bevestiging scan te doen. Dus nog 1 keer en het staat erop? Scanner bij de hand?',  Svp reageren. M’n pauze is 10 min’, ‘Hallo? Scanner bij de hand? Dan stuur ik de scan nu.’, ‘Dan staat het erop

  De koper stuurt nog wel even een instructie over het zakelijk bankieren mee in een volgend bericht: ‘Er staat 9.800 maar is 303,60. Dat is zo ingesteld. Svp snel want moet werken. Komt het’. Hij schrijft ook dat hij al problemen op zijn werk heeft, en wil toch echt niet ook nog problemen met zijn vrouw. Hij blijft dwingende appjes sturen. Als de verkoper niet snel genoeg de bevestigingscode terugstuurt, dreigt de koper zelfs motorclubleden (Satudarah) langs te sturen. Hierdoor dwingt hij de verkoper de code snel door te appen. Zodra dat gedaan is, wordt het ineens stil op de chat.

  Rekeningen geplunderd

  Na een uurtje komt de verkoper er achter dat er geen geld is bijgeschreven, maar dat vrijwel zin zijn betaal- en spaarrekeningen geplunderd zijn. Spaargeld blijkt overgeboekt te zijn naar de betaalrekening. Al het geld wordt door de fraudeur, die de rol van geïnteresseerde koper speelde in de chat, overgemaakt naar een andere Rabobank-rekening. Omdat overboekingen binnen dezelfde bank direct worden bijgeschreven, is het geld meteen van die rekening gepind.

  Tientallen gedupeerden

  Tientallen verkopers verkopen hun instrument niet, maar blijven allen achter met duizenden euro’s schuld. Men doet aangifte en neemt contact op met de bank in de hoop de schade vergoed te krijgen. De Rabobank, waar de meeste gedupeerden klanten bankieren, wijst hen echter op hun eigen verantwoordelijkheid. De betalingen zijn geaccordeerd met bevestigingscodes die afgegeven zijn door een Rabo Scanner waarin de echte bankpas van de verkoper zat. De gedupeerde klant krijgt niks vergoed.

  Deel nooit je bevestigingscodes!

  Uit ons onderzoek blijkt dat veel mensen niet weten dat je ook geen bevestigingscodes van je Rabo Scanner met derden moet delen, net als je pincode. Hiermee verschaf je namelijk een vreemde toegang tot jouw rekening en kan hij betalingen verrichten en accorderen met jouw codes. De Rabobank wijst er daarnaast op dat de Rabo Scanner nooit liegt. Wat er op het scherm van de scanner staat, wordt ook uitgevoerd door de bank. Het bedrag en het rekeningnummer op het scherm zullen nooit afwijken van de uitgevoerde betaling. Wees alert wat je met de Rabo Scanner scant. Scan alleen kleurencodes die je zelf in een webwinkel of bij het internetbankieren ontvangt. En kijk goed wat er op het scherm staat. Bij twijfel, stop de conversatie en neem contact op met je bank!

  Politie

  De politie heeft de zaak in onderzoek. Bent je ook opgelicht? Doe vooral aangifte en meld het ook bij onze redactie!

  De Whatsapp-berichten in dit item zijn letterlijk overgenomen van de oplichter en bevatten daarom verschillende taalfouten.

 • Ook interessant