Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Flessentrekker Guido H. bestelt auto's en huisraad zonder te betalen

  Flessentrekker Guido H. bestelt auto's en huisraad zonder te betalen

  Auto's niet betalen en ze als klap op de vuurpijl besmeuren met hondenpoep. Erg chique klinkt dat niet, maar het is helaas wat veel autodealers ervaren als Guido H. een aankoop bij ze doet.

  Bijschrift van de redactie

  De redactie is er op gewezen dat er een autoverkoopbedrijf is met een min of meer vergelijkbare naam, Guido Houben Classic Cars uit Melderslo. Dat bedrijf heeft echter niets te maken met de in dit fragment geportretteerde Guido H.

  Guido H.

  De 56-jarige Limburger staat al jaren onder bewind. Al in 2006 bepaalde de rechter dat de voormalige ondernemer geen controle meer over zijn eigen uitgaven mag hebben. Maar dat zal deze flessentrekker worst zijn: hij bestelt bijna iedere maand een nieuwe auto bij dealers door het hele land.

  Meerdere waarschuwingen van de BOVAG

  De BOVAG heeft haar leden al zes keer voor de autoliefhebber gewaarschuwd. De locatie zal H. een zorg zijn: hij bestelt auto's bij dealers in Sneek tot Middelburg en Roermond. Tijdens de bezoeken vertelt hij dat zijn huidige auto al is verkocht, gestolen of zelfs total loss is gereden. Een smoes die hij aanwendt om met gratis vervoer van de dealer te kunnen vertrekken.

  Daar is het hem namelijk om te doen: de gratis voorloopauto, zoals de dealers dit noemen. H. bestelt het liefst een auto met extra's zoals een trekhaak of een bijzondere inrichting. Dan duurt de levering meestal wat langer en staat de voorloopauto hem dus ook langer ter beschikking. Hij tekent grif voor alle contracten en laat het rijbewijs van zichzelf of dat van zijn moeder zien. Soms gebruikt hij zelfs een vervalst rijbewijs.

  Auto's vol peuken en hondendrollen

  Opgelicht?! spreekt maar liefst 22 autodealers die allemaal gebeld zijn door oplettende dorpsgenoten, buren en zelfs bewoners van het naburige dorp waar de bejaarde moeder van H. woont. Zij proberen ondernemers met man en macht te waarschuwen voor de chaos die H. achterlaat.

  H. laat de auto's namelijk bepaald niet in onberispelijke staat achter. Sterker nog, 'het ziet er uit alsof er in gekampeerd is', aldus een gedupeerde dealer. De auto's liggen vol sigarettenpeuken, verscheurde verpakkingen, hondenpoep en -plas. Bepaald geen zaken waar je als hardwerkende ondernemer op zit te wachten. 'Ongelooflijk smerig', volgens een andere autohandelaar.

  H. is niet onder de indruk

  Guido lijkt er zelf niet van onder de indruk. Als de BOVAG voor de zoveelste keer een geanonimiseerde waarschuwing stuurt (vanwege de AVG mag hij niet met zijn volledige naam worden genoemd), herkent de flessentrekker zichzelf in de beschrijving. Hij mailt een bizar bericht naar de BOVAG dat het allemaal wel meevalt: de auto’s komen toch gewoon weer terug bij de dealer? Hij lijkt daarbij echter gemakshalve te 'vergeten' dat de dealers hun auto's zelf terug komen vorderen.

  RDW scherpt controle aan

  In onze studio zit de woordvoerder van de RDW. De RDW gaat er binnen korte tijd voor zorgen dat personen die in het Centraal Curatele- en Bewindregister (CCBR) staan ook echt gecontroleerd worden voordat zij een nieuw kenteken kunnen bezitten. Iemand die in dit openbare register staat, mag namelijk niet zelfstandig een grote aankoop doen. Dat kan alleen met toestemming van zijn of haar curator of bewindvoerder.

  Huisraad en huisdieren

  Maar het blijft niet bij auto’s. H. weet ook een tv te bestellen en zelfs een complete meubeluitzet voor zijn huis. De leveranciers krijgen echter nooit betaald en halen hun spullen maar weer terug uit het vervuilde huis. Een onbetaalde boxspring mag de wanbetaler echter houden, want daar hebben muizen al binnen luttele dagen een nestje in gebouwd. Dat kun je natuurlijk onmogelijk met droge ogen terugzetten in de showroom.

  Eén van de veelbesproken poepende hondjes is een adoptiebeestje. De stichting die de adoptie verzorgt, betaalt zelfs alle dierenartskosten én het hondenvoer voor H. Toch deinst H. er niet voor terug om geld te lenen bij leden voor een tas boodschappen of een dinertje. De leningen worden echter nooit voldaan. Ook ingeschakelde hondentrimmers blijven onbetaald.

  Hotelkamers vervuild met hondenpoep

  Het is onduidelijk hoe H. ooit onder bewindvoering is komen te staan. In de jaren '90 had hij drie bedrijfjes in Pools kristal en verzorgde hij reizen naar Rusland en Polen. Hij zegt vloeiend Pools en Russisch te spreken. Als we naar de oude bedrijfsadressen zoeken, komen we uit bij een voormalige woning van zijn moeder. Daar zou hij zijn bedrijfjes hebben gehad.

  H. is een einzelgänger en neemt uitsluitend zijn moeder mee op pad. Zo weet hij tweemaal in een Oostenrijks hotel en alpenboerderij te verblijven zonder te betalen. De hoteleigenaresse leent hem zelfs geld om weer naar huis te kunnen komen. Want steevast is H. zijn bankpas kwijt. Zijn moeder bevestigd steeds alle smoezen. Als ze vertrokken zijn, blijken de logementen echter zwaar vervuild met hondenpoep en afval.

  Als Opgelicht?! de flessentrekker aanspreekt, hult hij zich in stilzwijgen. De capuchon wordt stevig over het hoofd getrokken en hij belt de politie met de vraag of die hem misschien kunnen komen ophalen. De regiobus biedt echter uitkomst, want zodra deze verschijnt, besluit H. in te stappen en daarmee te vluchten voor onze vragen. 
   

 • Ook interessant