Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Faillissementsfraude

  In ons land gaan jaarlijks tienduizend bedrijven failliet. Een kwart van deze faillissementen wordt als frauduleus bestempeld. De schade: ruim een miljard euro per jaar.

  Faillissementsfraude is een serieus probleem voor de Nederlandse economie. De geschatte jaarlijkse schade bedraagt tussen de 1 en 1,7 miljard euro. Dat is vele malen meer dan bijvoorbeeld de schade door uitkeringsfraude. Van de tienduizend faillissementen die per jaar in Nederland worden uitgesproken is bij ongeveer een kwart sprake van fraude. De kans om gepakt te worden voor faillissementsfraude is echter klein, zo’n 2,5 %.

  Wat is faillissementsfraude?

  Grofweg zijn twee vormen van faillissementsfraude te onderscheiden. In het eerste geval worden door een bedrijf in hoge mate spullen besteld waarvan vooraf al bekend is dat ze deze spullen niet kunnen betalen. Regelmatig worden bedrijven speciaal hiervoor opgericht. In andere gevallen gaat het om bedrijven die in slecht weer zijn gekomen en waarbij de bestuurders besluiten 'het maximale eruit te halen'. In beide gevallen zijn de leveranciers de dupe.

  Bij de tweede vorm van fraude worden 'ongezonde bv's' vlak voor een aanstaand faillissement overgedragen aan een 'nieuwe bestuurder'. Deze bestuurder is echter helemaal niet van plan om de bv te redden, maar hij krijgt betaald om de bv op z’n naam te zetten. De nieuwe bestuurder is een katvanger en onvindbaar voor schuldeisers. Zodoende kunnen schuldeisers fluiten naar hun geld. Wanneer echter aangetoond kan worden dat van deze vorm sprake is, kunnen de schuldeisers aankloppen bij de vorige bestuurders die hun bv te kwader trouw hebben 'verkocht'. Het aantonen is echter een moeizame zaak.

  In de praktijk

  Om de wereld van faillissementsfraude inzichtelijker te krijgen duikt Opgelicht?! in de wereld van bedrijvendoktoren en katvangers.

  Wekelijks staan in nationale dagbladen advertenties waarin zogenaamde bedrijvendoktoren aanbieden om een noodlijdende bv uit de brand te helpen. We spreken af, als eigenaars van een fictief bedrijf met 180.000 euro schuld, in een wegrestaurant om te kijken wat ze ons te bieden hebben. De ene dokter kan ons van alle problemen afhelpen voor slechts 5500 euro, de ander is duidelijk iets duurder, hij vraagt 18.000 euro. Het voordeel, we zouden dan wel van onze bv af zijn en alle schuldeisers konden fluiten naar hun geld. Pure fraude.

  Maar wat gebeurt er met onze bv als we besluiten deze over te dragen? Het antwoord is heel simpel: die komt op naam te staan van een stichting of een katvanger ('een Pool of een Tsjech'), want een katvanger is toch niet te vinden. Een dieper onderzoek brengt ons echter wel bij een katvanger die ons vertelt voor gemiddeld 400 a 500 euro wel een bedrijf op naam te hebben genomen. En we treffen bij een veldonderzoek de gevolgen van deze fraude. Op adressen treffen we dozen vol post aan van incassobureaus, deurwaarders en de belastingdienst geadresseerd aan een katvanger die daar nooit komt en zelfs nog nooit heeft gewoond. Het spoor loopt simpelweg dood. Miljoenen aan schulden in een paar dozen. De katvanger is nergens te bekennen, de voormalige bestuurders lachen in hun vuistje en de schuldeisers blijven achter met lege handen en de incassokosten.

  Tips

  Mocht je als ondernemer twijfelen over een afnemer die ineens bestellingen wil doen op rekening, geeft hoogleraar faillissementsfraude Hilverda in onze uitzending een paar tips.

  • Controleer de Kamer van Koophandel-gegevens van een afnemer. Hebben veel bestuurswisselingen plaatsgevonden in korte tijd? Dit zou kunnen duiden op een frauduleuze onderneming.
  • Controleer via Google-Maps het adres van de afnemer. Heeft de afnemer een betrouwbaar vestigingsadres? Bevindt de afnemer zich in een pand dat logischerwijs een onderneming kan herbergen.
  • Google op de naam van de afnemer. Wat is er te vinden over de afnemer? Recensies? Klachten?

  Gerelateerd

  Reageer

  Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

  cloud-comments Reageer op het forum
 • Ook interessant