Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Factuurfraude

  Factuurfraude blijft een groot probleem en het blijkt moeilijk om te achterhalen wie de daadwerkelijk fraudeurs zijn. Loont misdaad?

  In 2014 besteedde Opgelicht?! al aandacht aan factuurfraude. Sindsdien komen steeds vaker meldingen binnen op de redactie. Grofweg zijn drie vormen te onderscheiden: 

  1. Binnen een bedrijf fraudeert een werknemer door het rekeningnummer op een factuur te vervangen door het nummer van een rekening waar hij zelf beschikking over heeft. Voorbeeld hiervan was de zwendel die plaats had bij zorginstelling Aafje, maar ook de zaak waarbij eind 2014 de gemeente Amsterdam bijna 200.000 euro overmaakte naar het verkeerde rekeningnummer. 
  2. Facturen worden onderschept nadat ze door een bedrijf in een brievenbus zijn gegooid. In dit geval kan het zijn dat de facturen uit de brievenbus worden gevist door de fraudeurs of dat degene die de brievenbus leegt, facturen achterhoudt. In dit geval zullen verschillende klanten op verschillende locaties een vervalste factuur ontvangen van hetzelfde bedrijf. Voorbeeld: oplichtingstruc factuurfraude.  
  3. Het kan ook andersom, in dat geval worden facturen uit de brievenbus van ontvangers gevist of achtergehouden door de postbode die de facturen moet bezorgen. Vervolgens worden ze vervalst en alsnog bezorgd. Verschillende facturen worden in dit voorbeeld bezorgd op hetzelfde adres of op meerdere adressen in een straat. 

   

  Bestrijding ingewikkeld

  Opmerkelijk is dat de bestrijding van dit probleem ingewikkeld blijft. Zo blijkt het vaak lang te duren voordat een frauduleus rekeningnummer wordt geblokkeerd. Volgens politie gaat het vaak om een rekening van katvangers. De banken mogen pas een rekeningnummer blokkeren als het daarvoor van de Officier van Justitie toestemming heeft gekregen. En die toestemming komt alleen als bij de politie voldoende aangiften zijn gedaan.  Zo kan het dus gebeuren dat een rekeningnummer soms nog weken lang gebruikt kan blijven worden voor de fraude. En zo kunnen fraudeurs dus flink verdienen aan een heel eenvoudig trucje. 

  Verklaringen

  Opgelicht?! heeft de Nederlandse Vereniging van Banken, PostNL en de politie gevraagd om een verklaring over dit onderwerp.

  Nederlandse Vereniging van Banken, over het blokkeren van een rekening:

  'Banken willen niet dat rekeningen voor criminele doeleinden worden gebruikt. Maar ze willen en moeten ook voorkomen dat zij onterecht een klant afsluiten van bancaire diensten en dus de bedrijfsvoering van dat bedrijf op het spel zetten. De bank moet dus een onderzoek instellen en met de klant in gesprek gaan om te bepalen of het bedrijf inderdaad verwijtbaar betrokken is bij fraude. Dit zorgvuldige proces gaat sneller als de bank van politie en Openbaar Ministerie  op basis van aangiftes een seintje krijgt van een ernstig vermoeden van schuld van de gebruiker van de rekening. Voor marktplaatsfraude hebben banken daartoe ook een convenant gesloten met OM en politie.'

  PostNL is voor een gezamenlijke aanpak van het probleem:

  'Wij vinden dat gedupeerden altijd en direct aangifte moeten doen en de politie dit onderzoek moet oppakken. Burgers en ondernemers moeten alert zijn als rekeningnummers op facturen plotseling wijzigen. De oproep is: betaal niet, maar neem eerst contact op met de afzender als een factuur een sticker, stempel of een handgeschreven tekst bevat met een gewijzigd rekeningnummer. Banken moeten, zoals eerder altijd deden, controleren of een rekeningnummer hoort bij een naam van een rekeninghouder.

  En natuurlijk heeft ook PostNL een verantwoordelijkheden: om de politie waar mogelijk te helpen bij het onderzoek. En te zorgen voor zo goed mogelijke preventieve veiligheidsmaatregelen. PostNL heeft hiervoor zelfs een aparte afdeling om dit zo goed mogelijk te doen.'

  Politie adviseert alert te blijven:

  'Factuurfraude is een oude en hardnekkige vorm van oplichting. Wees alert wanneer rekeningnummers van leveranciers ineens wijzigen. Neem in zo'n geval liever een keer te veel dan te weinig contact op met de afzender. Soms is overduidelijk dat met een brief is gerommeld, soms is het geraffineerd en weten de oplichters toe te slaan wanneer ook zo'n overboeking ook door het valnet van een bank glipt. Mocht u zijn opgelicht neem dan contact op met de bank, de postverzender en doe aangifte bij de politie. De in Oost-Nederland en Noord-Hollande genoemde zaken in het item zijn bij de politie in onderzoek. Naast de opsporing van fraude werkt de politie samen met Ministerie van V&J, het openbaar ministerie en branche-organisaties om effectieve barrières tegen fraude op te werpen.

  Alleen een bank kan een rekeningnummer blokkeren. Wij kunnen het verzoek uiteraard bij de banken neerleggen omdat zij in het kader van klantintegriteit onderzoek moeten doen naar de rekeninghouder en hoor en wederhoor willen toepassen. De reden dat een rekening sneller geblokkeerd wordt na oplichting via een site als Marktplaats heeft te maken met het afgesloten convenant tussen marktplaats, politie en banken. Ook hier echter heeft de politie slechts een signalerende taak naar de banken en bepaalt zij niet dat een bankrekening geblokkeerd moet worden. Dat is en blijft een actie van de banken. Door de veelheid en wisselende variëteit van fraudevormen is het de vraag of een speciaal convenant voor elke vorm van fraude de beste oplossing is.' 

  Tip

  Om te voorkomen dat je geld overmaakt naar het verkeerde rekeningnummer is het verstandig om bij twijfel altijd contact op te nemen met het bedrijf dat de factuur heeft verstuurd en dit rekeningnummer op te slaan in je ‘adresboek’ in internetbankieren. Door gebruik te maken van dit adresboek, maak je altijd geld over naar hetzelfde rekeningnummer. Is het rekeningnummer volgens de factuur toch gewijzigd, controleer dat dan bij de verstuurder van de factuur.

  Gerelateerd

  Reageer

  Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

  cloud-comments Reageer op het forum
 • Ook interessant