Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Facebook-oplichter Arjen Heinen incasseert geld, maar levert nooit spullen

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  Stel, je plaatst een zoekadvertentie op Facebook omdat je naar een bepaald product op zoek bent. Het kan twee uur duren, het kan twee dagen duren, maar de kans is groot dat Arjen Heinen het voor je heeft liggen. En dat bovendein tegen een heel acceptabele prijs. Als je geld overmaakt zal hij het opsturen, althans, dat zegt hij. Jouw aankoop zal echter nooit arriveren.

  Arjen Heinen sloot de eerste transacties onder zijn eigen naam. Niet lang erna begon hij zich van andere namen te bedienen. De naam van zijn Facebookprofiel veranderde naar Keen Veen, en vervolgens werd dat Jan Boshart.

  De werkwijze bleef echter hetzelfde. In specifieke Facebookgroepen - van vishengels tot auto-onderdelen - blijkt de 23-jarige Heinen nét precies de accessoire te hebben liggen die de koper zoekt. Woon je in Brabant, dat zit hij in Groningen. Zit je in het noorden van het land, liggen de spullen in Goes. Veelal te ver om te rijden. En wie het toch doet, komt bij een willekeurig adres uit. De daadwerkelijke bewoner weet van niets.

  Bedreigingen en crack roken

  Opvallend in de werkwijze van Heinen is dat hij na het geld te hebben gevangen vaak contact houdt met de kopers. De ene keer wordt er royaal gestrooid met excuses uit het smoezenboek, maar ook bedreigingen schuwt hij niet. Zo schrijft hij aan meerdere gedupeerden 'te weten waar ze wonen', wil hij wel even 'langskomen om persoonlijk alles te verwijderen, zacht- of hardhandig' én laat Arjen Heinen zijn slachtoffers weten dat hun ramen gevaar lopen of dat ze maar goed op hun kind moeten letten.

  Maar hij schrijft meer. Hij haalt meer dan eens aan dat hij mensen niet oplicht voor de lol, geeft aan een crackverslaving te hebben en niet geholpen te worden. Mensen die zelf zeggen krap te zitten wil hij compenseren. Hij stuurt foto’s van AirPods die hij cadeau zal doen, maar hij verzendt niets. Geen cadeaus, geen betaalde spullen en geen geld terug.

  Arjen Heinen
  AVROTROS
  Arjen Heinen

  Honderden gedupeerden verzamelen zich in Facebookgroep

  Fleur is voor een accessoire voor een paar tientjes opgelicht, maar bijt zich vast in Heinen. Ze start een Facebookgroep die in maanden tijd uitgroeit naar meer dan 400 leden. Allemaal mensen die aangeven ook gedupeerd te zijn door Heinen. Vaak voor een paar tientjes, soms voor enkele honderden euro's.

  Zo heeft Lars voor 130 euro contact met Jan Boshart, die hem een onderdeel voor een quad kan leveren. Via een link betaalt hij en pas op de afschrijving ziet hij een andere naam staan. Dan gaan alle alarmbellen af. En dat is niet voor niets: Lars is de zoveelste gedupeerde.

  Overigens staat ook op ons forum een levendig draadje over de streken van deze jongeman.

  Geen onderzoek, andere zaken hebben prioriteit

  Niet iedereen maakt geld over aan Heinen zelf. Sommige mensen laat hij betalen naar rekeningen die op andere namen staan. We horen dat dit rekeningen zijn van mensen die hij heeft ontmoet in een opvang. Veel van de gedupeerden geven aan aangifte te hebben gedaan.

  Toch ontvangen zij een brief dat de politie geen onderzoek opstart naar de grootschalige oplichting, omdat andere zaken prioriteit hebben en er te weinig aanleiding is. En dat terwijl de aangiftes binnenstromen. 

  Familie Arjen Heinen: 'Het was altijd al een zorgenkind'

  Wij doen wel onderzoek naar Heinen en we komen in contact met familie van de jonge veelpleger. Ze vertellen veel hinder te ondervinden van zijn gedrag. Hoewel Heinen al lang niet meer thuis woont, staan er regelmatig woeste gedupeerden voor de deur. Ze vertellen dat Arjen al sinds kind af aan een zorgenkind was, aan de crack is en dat zij voor de rest ook echt niet weten waar hij is.

  Wij krijgen Arjen wel te pakken, hoewel telefonisch. Hij vertelt te zijn gestopt met oplichten, nét die dag. Hij heeft sinds kort een baan, is in Duitsland voor werk. Hij wil Opgelicht?! graag te woord staan en zal een afspraak maken.

  Dat gebeurt niet.

  Het aantal leden van de Facebookgroep 'Opgelicht door Arjen Heinen' groeit ondertussen gestaag verder. Ook nadat hij beweerde te zijn gestopt met oplichten, melden nieuwe gedupeerden zich nog altijd in de groep. 

 • Ook interessant