Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Ex-TBS'er Erwin R. steelt auto

  Ex-TBS'er Erwin R. steelt auto

  Het kan raar lopen. Je hebt een mooie BMW, maar je besluit met pijn in je hart toch afscheid van de auto te nemen. Voor 19.000 euro zet je de auto op Marktplaats. Kort daarop komt een potentiële koper om een proefrit te maken. De man, Erwin R., is al snel tevreden en na een korte onderhandeling komen beide mannen tot een overeenkomst. Erwin zal direct via internetbankieren een bedrag van 18.500 euro overmaken. Zo gezegd, zo gedaan. De verkoper kijkt toe hoe Erwin het bedrag overschrijft. Maar vreemd genoeg, het bedrag verschijnt niet op de rekening van de verkoper.

  De verkoper besluit contact op te nemen met zijn bank. Het antwoord biedt weinig uitkomst, er is een storing geweest en er is een achterstand opgelopen in de verwerking van betalingen. Dat komt even slecht uit. De verkoper is duidelijk tegen Erwin: geen geld, geen auto. Toch besluiten ze om de auto over te schrijven. Zodra het geld binnen is, kan Erwin de auto meekrijgen. Na het overschrijven keren ze terug naar het huis van de verkoper. De verkoper heeft de reservesleutel nog en wil die niet aan Erwin meegeven. Toch lukt het Erwin om deze mee te grissen. Erwin zegt dat de verkoper zich geen zorgen hoeft te maken. Hij spreekt af twee uur later terug te komen om de auto te halen. Het geld zou dan zeker overgeboekt moeten zijn. De verbaasde verkoper vertrouwt het niet en besluit de BMW klem te zetten met andere auto’s.

  Auto verdwenen

  Twee uur later verschijnt Erwin niet, maar is de BMW wel ineens verdwenen. In een onbewaakt moment heeft Erwin met een manoeuvre de auto toch weg weten te rijden. Geld heeft de verkoper niet ontvangen.

  Pas na vijf dagen aangifte

  De verkoper neemt contact op met de politie, maar pas vijf dagen later kan hij aangifte komen doen. Dat schiet niet op. De koper krijgt hij telefonisch niet meer te pakken, maar treft deze de volgende dag wel bij het adres dat op de koopovereenkomst stond. Erwin staat iets uit de brievenbus te vissen, zo lijkt. Hij reageert quasi-verbaasd als de verkoper zegt dat het geld nog niet binnen is. ‘Dat zal dan nog wel komen'.

  Ex-TBS'er

  Dat geld komt dus nooit. Erwin heeft de auto direct doorverkocht aan een handelaar die ook direct wat winst op de auto heeft weten te maken. De handelaren lijken te goeder trouw en dan wordt het voor de oorspronkelijke eigenaar van de BMW ineens erg ingewikkeld. De politie zegt een onderzoek te zijn gestart, maar vertelt de verkoper niet dat Erwin een ex-TBS’er is. En gaandeweg blijkt Erwin in korte tijd meerdere auto’s te hebben ontvreemd op een vergelijkbare manier. Verhaal halen bij Erwin wordt vervolgens ook nog eens lastig als hij na een achtervolging wordt klemgereden door de politie. Hij blijkt bekend te staan als vuurwapengevaarlijk. Erwin R. wordt verdacht van bedreiging met zware mishandeling en mishandeling. De auto is weg en de oplichter zit voor een ander vergrijp ineens achter de tralies. Of de verkoper ooit zijn geld of auto terugziet, is maar de vraag…

 • Ook interessant