Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Europol: 'Nederland centrum van online handel in vals geld'

  Europol: 'Nederland centrum van online handel in vals geld'

  Nederland speelt een sleutelrol bij de distributie van valse euro's via internet, concludeert opsporingsinstantie Europol. Voor de verkoop en distributie worden dezelfde kanalen gebruikt als de XTC-handel, waarin Nederland wereldwijd koploper is. 'Het meeste valse geld wordt gedrukt in Napels en omgeving, het bolwerk van de Italiaanse maffia-organisatie Camorra', zegt Europolspecialist Pedro Felício tegen Opgelicht?!. Los van de uitzending hebben we een exclusief interview met Pedro Felício opgenomen, het interview kun je aan het einde van dit artikel terugvinden.

  Een pseudokoper van Opgelicht?! kocht onlangs twintig nepbiljetten van vijftig euro. Voor het bedrag van 300 euro kochten we nepbiljetten die zogenaamd een waarde 1.000 euro vertegenwoordigen. De programmamakers waren ingegaan op een advertentie op de chat-app Telegram. De redactie stond erop het geld persoonlijk in ontvangst te nemen.

  Valsemunters

  Onder het oog van verborgen camera's kwam een koerier het geld brengen. Het was een 29-jarige moeder van twee jonge kinderen. Nadat de deal rond was, werd de politie gealarmeerd die de vrouw vervolgens oppakte.

  Pedro Felício, unitleider op de afdeling Zware en Georganiseerde Criminaliteit van Europol, noemt het opmerkelijk dat er persoonlijk contact was: 'De valsemunters proberen het te vermijden. De grote bazen blijven altijd buiten schot. Ze sturen hooguit loopjongens.'

  De koerier van de valse biljetten wordt door de politie afgevoerd.

  Vorig jaar rolde de recherche van Almere in samenwerking met Europol een valsemuntersbende op. Tijdens huiszoekingen werd voor miljoenen aan nepgeld aangetroffen in woningen in Almere. Ook werden printers en hologramstrips in beslag genomen. In totaal werden negen mensen aangehouden.

  Darkweb

  Hoewel het darkweb, het afgesloten criminele deel van het internet, nog steeds een belangrijke handelsplaats is voor valsemunters, ziet Europol een verschuiving naar het gewone internet en sociale media.

  'Vooral op het darkweb is Nederland een grote speler', aldus Felício. 'Het is moeilijker om de valsgeldcriminelen te pakken omdat ze anoniem op het internet surfen, zich laten betalen in ontraceerbare cryptocurrency zoals Bitcoins en het nepgeld vaak per post versturen.'

  Opgelicht?! doet uit de doeken hoe valsemunters de 'stiftproef' weten te omzeilen, waarmee echt briefgeld van nagemaakt briefgeld onderscheiden kan worden. Ook spraken we een gedupeerde
  Marktplaatsverkoper die de dupe werd van die truc. Hij verkocht zijn mobiele telefoon en werd betaald met nepgeld.

  Hoe herken je vervalste eurobiljetten? Lees meer

  Exclusief interview met Europol

  Opgelicht?! sprak daarnaast ruim twintig minuten met Pedro Felício over de handel in vals geld en de bestrijding van criminele organisaties die zich hiermee bezighouden. Het volledige interview kun je hieronder terugzien.

 • Ook interessant