Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Eric J. gebruikt charmes voor eigen gewin

  arrow-right-circle Bekijk complete uitzending

  Oude bekende van Opgelicht?!, Eric J., heeft zijn leven sinds zijn gevangenisstraf niet op de rit. Anderhalf jaar nadat hij veroordeeld werd omdat hij duizenden euro’s stal uit de kas van een kinderboerderij, krijgt de redactie opnieuw klachten. Dit keer zijn niet zijn werkgevers, maar zijn vriendinnen slachtoffer van zijn leugens.

  De 34-jarige personal trainer is met zijn eigen bedrijf EG Beheer BV bezig met grootse plannen. Hij wil een voedingssupplementenlijn beginnen en probeert een Personal-Trainingsconcept te verkopen aan grote budget sportscholen. Ondertussen zit hij ook privé niet stil. Via datingapp Tinder zoekt hij vrouwen en weet hij hen om zijn vinger te winden.

  Charmeoffensief

  Met mooie woorden en lieve gebaren laat Eric zich van zijn beste kant zien. Een weekend weg, Disneyland Parijs, etentjes bij luxe restaurants: het kan niet op. Als hij dan vraagt of hij even wat geld kan lenen voor alimentatie met de belofte dat je het volgende week terug krijgt, doe je dat natuurlijk. Maar het blijft niet bij die ene keer. Hij heeft steeds een nieuwe smoes waarom hij even niet bij zijn geld kan, waardoor het geleende bedrag oploopt.

  Opgelicht?! ontdekt dat Eric vanaf maart 2018 bij zeven vrouwen in totaal €18.000 euro heeft losgepeuterd. De vrouwen komen er achter dat hij over meer liegt dan alleen over het terugbetalen. Zo houdt hij er meerdere relaties tegelijkertijd op na en zegt hij tegen de ene vriendin dat de ander 'gewoon een medewerker van zijn bedrijf' is, terwijl zij Eric pas net via Tinder heeft leren kennen. Ook ontdekt een van de gedupeerden dat ze de telefoon die ze van Eric cadeau kreeg, betaald is door een andere vriendin. Die vriendin dacht dat ze geld gaf aan Eric omdat hij een schuld die zijn ex had gemaakt moest aflossen.

  Valsheid in geschrifte

  Eric gebruikt niet alleen mooie woorden om mensen te overtuigen dat hij wél geld heeft en dat zijn verhaal wel klopt. Hij toont een rekeningoverzicht waarop staat dat zijn bedrijf een vermogen heeft van 1.8 miljoen euro. Later geeft hij zelf toe in een telefoongesprek met een van zijn slachtoffers dat dit overzicht vervalst is. Meer dan eens laat hij aan schuldeisers een overboekingsbewijs zien om aan te tonen dat hij het geld heeft overgemaakt. Dat geld komt echter nooit op de rekening van de gedupeerden.

  Niet alleen vriendinnen zijn de dupe van zijn leugenachtig bestaan. Hij betaalt ook zijn eigen huur en de huur voor het gebruik van een sportschool niet. Hij betaalt zijn geleasede auto’s en computers niet. Zelfs tanken doet hij zonder te betalen.

  Moeder doet aangifte tegen eigen zoon

  Gedurende onze zoektocht krijgen we te horen dat ook de moeder van Eric slachtoffer is geworden van zijn praktijken. Wij mochten bij haar langskomen omdat ze nu zo ver is dat ze iedereen voor hem wil waarschuwen. Eric stond jaren geleden op de loonlijst van haar bedrijf, een bewegingscentrum. Hij had een eigen pas waarmee hij kleine dingen kon aanschaffen die nodig waren voor werk. Er ontstond onenigheid toen Erics' moeder er achter kwam dat hij de parelketting van haar moeder, 'zijn grootje', had weggenomen uit de kluis. 'Het kan mij niet schelen wat hij kost, maar er hangt een emotionele waarde aan die niet te vervangen is.' Eric vertrok en het contact was verbroken.

  Nu tien jaar later heeft de nieuwe boekhouder van Erics’ moeder geconstateerd dat in de periode dat Eric voor zijn moeder werkte er voor tienduizenden euro's onverklaarbare betalingen zijn gedaan. Van boodschappen tot grote pinbedragen. Alles was te herleiden tot de pas die Eric in zijn bezit had. Ze heeft nu de stap genomen aangifte te doen tegen haar eigen zoon. 'Ik hoop dat hij een keer ophoudt. De oude Eric van vroeger mis ik. Deze niet.'

  Meerdere aangiftes bij de politie

  Er liggen inmiddels meerdere aangiften tegen Eric J. bij de politie. Vijf daarvan worden behandeld in een strafzaak die gepland staat op 29 maart 2019. De politie in Alphen aan de Rijn is bezig met een onderzoek naar aanleiding van andere aangiften. Of dit onderzoek uiteindelijk leidt tot een vervolging is nog niet duidelijk.

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant