Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Ellie Lust in gesprek met fraudeur met spijt

  arrow-right-circle Bekijk complete uitzending

  De redactie krijgt wekelijks honderden meldingen van mensen die zich opgelicht voelen, bijvoorbeeld over foute webshops. Middels die klachten kunnen wij onderzoek doen en waarschuwen in ons programma en op onze website. Soms meldt een fraudeur zich omdat hij spijt heeft van zijn daden, zoals Omar. Hij heeft een veroordeling op zijn naam wegens medeplegen en het verduisteren van goederen. Hij wil graag zijn verhaal vertellen om andere jongeren te behoeden niet dezelfde fout te maken. Omar leende zijn pinpas en bijbehorende pincode uit, niet wetende dat daar fraude mee gepleegd zou worden.

  In onze hoofdstad spreekt onze collega Ellie Lust met hem af. Omar heeft geen gemakkelijke jeugd gehad. Hij heeft vele pesterijen en vernederingen moeten doorstaan. Hij is een makkelijke prooi voor daders. Omar is in extreme mate beïnvloedbaar; hij is autistisch en heeft ADHD. De jongen voelt zich eerder slachtoffer dan fraudeur. Hij vertelt aan Ellie dat hij er door vrienden van vroeger ingeluisd is.

  Hij begon als geldezel

  Omar deed mee aan een zakenvoorstel van een maatje die hij via zijn baantje als schoonmaker bij de Burger King leerde kennen. Omar had geen idee waar hij aan begon of dat hij ingezet werd als geldezel. Die zogenaamde vriend vroeg Omar om zich bij de Kamer van Koophandel in te schrijven. Via dat bedrijf zouden de jongens grof geld gaan verdienen. Wat hij echter niet wist, is dat hij na het afstaan van zijn persoonlijk gegevens zoals zijn adres, KvK-inschrijving en bankpas ruim baan maakte voor mensen die op zijn naam andere mensen oplichtten.

  Via het bedrijf dat Omar oprichtte werden evenementen georganiseerd. Daarmee zouden ze, volgens die vrienden, 30.000 euro verdienen. Omar zou een derde van het geld krijgen als dank voor zijn deelname. De bankpas die bij de rekening hoort, is volgens Omar niet in zijn bezit. Ene Eddy bezit de pas, maar Omar wordt vaak opgehaald om het geld, dat op de rekening is bijgeschreven, eraf te pinnen. Het geld moet hij aan Eddy afstaan. Omar doet steeds wat hem gevraagd wordt, uit angst voor de imposante Eddy.

  Medeplichtig

  Op een dag moet Omar mee. Hij moet een DJ-set ophalen. Omar tekent en laat zijn ID-bewijs zien. Als het verhuurbedrijf de spullen weer wil ophalen, is alles verdwenen. Het bedrijf doet onderzoek en komt bij Omar uit. Ze doen aangifte tegen hem. Het verhuurbedrijf is niet de enige die zich benadeeld voelt. Omar wordt via een burgerarrest bij de politie afgeleverd. Hij wordt verhoord en jaren later komt zijn zaak voor bij de rechtbank. Omar ontkent betrokkenheid bij het verduisteren de apparatuur. Die vrienden zouden het volgens hem doorverkocht hebben.

  De rechtbank acht hem schuldig. Hij wordt veroordeeld wegens medeplegen en het verduisteren van goederen. Hij moet een forse boete betalen, 11.500 euro. Geld wat hij niet heeft. Hij kan elk moment van de straat geplukt worden, omdat hij die boete nog niet voldaan heeft. In zijn veroordeling staat dat als Omar het geld niet binnen de gestelde termijn terugbetaald, hij 77 dagen in hechtenis wordt genomen. Daarmee vervalt het boetebedrag overigens niet.

  Omar waarschuwt anderen

  Omar wil met zijn verhaal anderen waarschuwen niet dezelfde fouten te maken als hij. Zijn toekomst ziet er niet rooskleurig uit. Word zelf geen geldezel, bekijk deze alert.

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant