Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Duizenden euro's verdienen door je bankpas af te staan? Zó ronselen criminelen geldezels via sociale media

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  Snel geld verdienen. Makkelijk cashen. Vierduizend euro in zeven dagen. Wie wil dat nu niet? Dat denken ronselaars van geldezels ook en daarom adverteren dit soort bendes schaamteloos op sociale media. Stephan legde contact met ze en maakte een afspraak om zijn bankpas uit te lenen. Althans, dat dachten de ronselaars... want in werkelijkheid nam Opgelicht?! het gesprek over. Zo wisten we een undercoveractie op te zetten en een afspraak te maken.

  Een aantal weken geleden werd er een nieuw account aangemaakt op Instagram met de naam Geldhulp2021. Met grote uitroeptekens wordt er geadverteerd dat je makkelijk en snel kunt bijverdienen. Daar is weinig voor nodig: om deel te kunnen nemen, moet je 18 jaar of ouder zijn én woonachtig zijn in Nederland.

  Cryptovaluta witwassen via jouw bankrekening

  Het account volgt een paar honderd mensen, veelal jongeren. Wie echter ook een volgverzoek krijgt, is de 50-jarige Stephan. Hij komt via de chatfunctie van Instagram in contact met ene 'Rudolph' van het account Geldhulp2021.

  Deze Rudolph komt al snel ter zake. Hij schrijft dat er enorm veel geld verdiend is met crypto en ze daarover veel belasting moeten betalen. Dat willen ze niet en daarom zoeken ze bankrekeningnummers waar ze het geld naartoe kunnen overmaken, om het vervolgens op te nemen.

  Een kwart van de opbrengst cash als beloning

  Stephan moet dan drie dagen zijn bankpas afstaan. Als hij die terugkrijgt, zou hij 25% van het opgenomen geld cash krijgen als beloning. Stephan wordt bovendien gevraagd of hij een account wil aanmaken op een cryptoplatform, maar dat houdt hij af. De meeste platformen willen dat je je identificeert, juist om witwassen tegen te gaan. 

  Ondertussen heeft Stephan al contact gelegd met Opgelicht?! Hij voorziet de problemen die 'Rudolph' en zijn maten kunnen creëren en hoopt dat wij meer kunnen met dit groepje ronselaars. Op ons verzoek stuurt hij aan op een afspraak. Dan nemen wij het contact over.

  Opgelicht?! zet undercoveractie op touw

  Er is dus nog géén account aangemaakt op een cryptoplatform, en de afspraak die we hebben gemaakt, wordt op de dag dat het allemaal moet gaan gebeuren keer op keer verplaatst door de ronselaars.

  Aan het eind van de dag hebben we beet: ze willen naar het treinstation komen. De aldaar aanwezige medewerkers van Opgelicht?! zien al snel de eerste mensen verschijnen, die zo te zien de locatie komen verkennen.

  Niet veel later komt ook degene die het pasje moet ophalen. Onze verslaggever raakt met hem in gesprek. De ronselaar zegt weinig te weten en vertelt dat we 'Rudolph' maar moeten bellen. Maar die reageert ineens niet meer. De in de tussentijd gealarmeerde politie wel echter wel raad en houdt de ronselaar aan.

  Als geldezel je rekening ter beschikking stellen heeft enorme gevolgen

  Opgelicht?! spreekt met Margali van Dijk van Bureau Halt over deze praktijken. Zij legt uit dat meewerken als geldezel grote gevolgen heeft voor de geldezel zelf. Het is strafbaar en behoort niet tot de lichte vergrijpen.

  Als geldezel krijg je een strafblad, waardoor je geen Verklaring Goed Gedrag meer krijgt en kunt fluiten naar bepaalde banen en functies. Een hypotheek of bankrekening krijgen kan lastig zijn en zelfs dingen als een simpel Netflixabonnementje afsluiten kunnen zomaar ineens niet langer tot de mogelijkheden behoren.

  Dreigementen van Geldhulp2021, onderzoek van de politie loopt nog

  Het account Geldhulp2021 laat na de aanhouding nog van zich horen. Stephan krijgt chatberichten met de vraag wat hij heeft gedaan en zelfs een dreigend berichtje over dat ze zijn adres wel kunnen achterhalen.

  De politie is daarvan op de hoogte en het onderzoek naar deze ronselaars loopt nog.

 • Ook interessant