Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • DNA-Healthtest sjoemelt met DNA-rapporten

  DNA-Healthtest sjoemelt met DNA-rapporten

  Een aantrekkelijke aanbieding via een kortingssite: voor slechts 35 euro een DNA-test, waardoor je erachter kunt komen hoeveel kans je hebt op intoleranties en of je lichaam voldoende vitamines uit het eten opneemt. Meer dan duizend mensen gingen er op in en stuurden hun DNA-monster met wangslijm op naar DNA-Healthtest van Ron K. Drie weken later ontvingen zij een rapport in de mail. Maar waar is dat rapport op gebaseerd?

  Met de analyse kom je erachter of je kans hebt op broze botten, op moet passen voor diabetes en of je het risico loopt op diabetes-2. Kopers krijgen argwaan als ze zich realiseren dat deze DNA-test voor slechts 35 euro wordt aangeboden. Wetende dat tot 50% van de betalingen bij Groupon blijven, biedt 123healthy de DNA-test dus nog goedkoper aan. Dat klinkt te mooi om waar te zijn. Als wij experts hier naar vragen, wordt ook bevestigd dat zelfs in het buitenland DNA niet kan worden geanalyseerd voor deze prijzen.

  Dzelfde proefpersonen, andere DNA-uitslag

  Een koppel meldt dat zij de DNA-test hebben gedaan en twijfels hebben over de uitslag. Een deel van hun uitslagen komt precies overeen, het lijkt copy-paste. En dat terwijl ze genetisch op geen enkele manier aan elkaar gelinkt zijn. Zij sturen opnieuw hun wangslijm op, maar vullen nu de vragen over hun levensstijl anders in. Wat blijkt? Het eerste deel van hun test geeft totaal andere uitslagen. En dat terwijl hun DNA onveranderd is. Het tweede deel van hun testen is opnieuw copy-paste.

  DNA van een hond

  Precies dezelfde uitslagen zien we als we niet het DNA van een persoon insturen, maar van een zesjarige hond. In het rapport wordt zelfs een levensverwachting afgegeven. Als we een DNA-expert verbonden aan het UMC in Utrecht raadplegen, vertelt hij dat ook een hond een DNA-profiel heeft, maar dat bepaalde puntjes (markers) in het gen ontbreken die mensen wel hebben. Een DNA-analist zal dat zien.

  Water met een bruisje

  Niet alleen het DNA van een hond sturen we naar DNA-healthtest, ook dat van een flesje water met een licht bruisje. Op de website vullen we in dat de eigenaar een rokende man is met een ongezonde levensstijl. Ook nu ontvangen we weer binnen drie weken een gezondheidsrapport, gebaseerd op DNA. Ons flesje water wordt geen 60 jaar oud en wordt geadviseerd koolhydraatarm te gaan eten.

  Tot slot nog een leeg monster

  Tot slot sturen we een monster in waarvan we alleen de verzegeling verbreken. Het DNA-monster is niet uit de verpakking geweest. Als levensstijl vullen we precies dezelfde gegevens in als bij Gilly de hond. De uitslagen zijn exact hetzelfde. Alleen de kans op glutenintolerantie is bij het lege monster nog net iets kleiner.

  Bekijk de toegestuurde resultaten van de DNA-tests

  Ook dieetadvies

  Wie is toch degene die deze rapporten verstuurd? DNA-Healthtest blijkt deel uit te maken van 123healthy in Bussum. Daar zit een filiaal waar je kunt aankloppen voor voedingsadviezen en hulp bij afvallen. Hoewel eigenaar Ron K. ons steeds verwijst naar Groupon voor producten, wandelen we er op een dinsdag binnen. K. laat vallen diëtist te zijn. Als we hem opzoeken in het paramedisch register, want diëtist is een beschermde titel, komt hij daar echter niet in voor. Ook laat hij trots weten dat hij tienduizenden DNA-testen verkoopt.

  Vastgoed aan de Spaanse kust

  In onze archieven komen we de naam van Ron K. tegen. In 2006 ontvangen we berichten van gealarmeerde investeerders in Spaans vastgoed. Het blijkt te gaan om het bedrijf Borderline Constructions. Mensen kunnen bijvoorbeeld hun hypotheek ophogen en hun overwaarde investeren in appartementen aan de Spaanse kust. Elke maand kunnen zij rekenen op een gegarandeerd rendement. Maar al snel stoppen de maandelijkse uitkeringen. De AFM neemt Borderline Constructions onder de loep en verbiedt het doen van investeringen, omdat de prospectus van aangeboden product onvoldoende is. Volgens de folders zijn de investeringen'volstrekt zonder risic' en krijgen klanten de garantie dat zij bij verkoop altijd het geleende hyptheekbedrag retour ontvangen. Er volgen jaren van rechtszaken tussen Borderline Constructions en de AFM, waarbij de AFM keer op keer in het gelijk wordt gesteld. Borderline Constructions gaat failliet. De investeerders, meer dan honderd mensen die voor zes miljoen euro naar K. overmaken, zien geen cent terug. Van een rechtszaak tegen K. wordt afgezien, omdat zij bang zijn opnieuw duizenden euro’s te verliezen aan proceskosten. Sommigen betalen tot op de dag van vandaag nog wel hun verhoogde hypotheek af.

  Van faillissement naar faillissement

  Borderline Constructions is het niet enige faillissement van K. Na het avontuur van Borderline gaat hij de golfsport in. In 2012 wordt hij directeur van een golfbaan in Dongen. Nog maar net in functie verdwijnt hij. Hij zit vast, wegens verduistering bij de verkoop van financiële producten tien jaar eerder. Het Top Golf Magazine dat hij start in 2010 is dan al failliet.

  Als Opgelicht?! Ron K. benadert voor uitleg over zijn DNA-rapporten laat hij weten faillissement aan te gaan vragen. Geen antwoord op vragen, geen duidelijkheid voor wie wil weten wat er met hun DNA is gebeurd. Als Opgelicht?! K. aanspreekt laat hij weten toch geen diëtist te zijn.

  Geld terug bij koopjedeal en Groupon

  Koopjedeal, dat 185 DNA-tests van K. verkocht via hun website, geeft na onze bevindingen aan dat zij de gedupeerden pro-actief zullen benaderen en iedereen zijn geld terug krijgt. Tegen K. zullen zij aangifte doen. Ook Groupon reageert. Zij laten weten teleurgesteld te zijn dat de DNA-gezondheidstest niet het niveau had dat zij voor hun klanten verwachten. Zij onderzoeken het probleem met DNA-Healthtest en nemen contact op met alle klanten die de deal hebben gekocht. Ook zij krijgen hun geld terug, belooft Groupon.

  Net voor de uitzending besluit K. toch te reageren. Zijn reactie lees je hier.

  Gerelateerd

 • Ook interessant