Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Deskundige kozijnenleverancier blijkt oude bekende van Opgelicht?!

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  Je huis voorzien van nieuwe kunststof kozijnen is een flinke uitgave. Je wilt er dan wel zeker van zijn dat je met een bonafide bedrijf te maken hebt. Maar hoe vind je zo’n eerlijke kozijnenleverancier? En wat moet je beginnen als de vriendelijke klusjesman na ontvangst van een royale aanbetaling in geen velden of wegen meer te bekennen is?

  Tientallen mensen in de regio Zuid-Holland en Brabant namen eind 2018, begin 2019 de beslissing hun kozijnen te vervangen en zochten online naar leveranciers. Via bemiddelingswebsite Solvari.nl vroegen ze offertes aan. Solvari verstrekte de gegevens van deze potentiële klanten aan drie leveranciers in de buurt. Zij brachten vervolgens een offerte uit. Eén van de bedrijven waarmee geïnteresseerden in contact kwamen was Kozijnen Van Haegen, ook wel bekend onder de naam KVH Nederland. 

  Kort nadat het contact met Kozijnen Van Haegen tot stand is gekomen, kregen de geïnteresseerden een man over de vloer die zichzelf voorstelde als 'William'. Hij weet veel te vertellen over de kozijnen die het bedrijf levert. Men kan zelf de kleuren van de kozijnen kiezen en hij heeft veel voorbeelden van deuren bij zich. Vrijwel iedereen omschrijft William als een aardige man die veel weet over de branche waarin hij werkzaam is. 

  Als ook nog eens blijkt dat KVH Nederland gunstige prijzen hanteert, besluiten veel mensen de offerte te tekenen. De kozijnen zijn van het merk Schüco, een bekende leverancier in de branche. William vraagt na het tekenen van de offerte of de klanten een aanbetaling kunnen doen: gemiddeld spreken we dan over een bedrag dat tussen de 30-45% van de totaalprijs zit. Sommigen betaalden het totaalbedrag zelfs in één keer vanwege de interessante korting die William dan geeft. Na betaling worden de kozijnen besteld, en enkele weken tot enkele maanden later worden de kozijnen daadwerkelijk geplaatst, aldus William.

  Op mails en telefoontjes wordt plotseling niet meer gereageerd

  Er lijkt geen vuiltje aan de lucht, totdat begin april de eerste twijfels bij sommige klanten toeslaan. Er wordt niet meer gereageerd op mails die naar het bedrijf gestuurd worden. Ook telefonisch is het bedrijf niet meer bereikbaar. Verontruste klanten nemen contact op met de bemiddelende partij Solvari om hun bange vermoedens kenbaar te maken. Solvari lukt het op hun beurt ook niet om contact te krijgen. Ze besluiten alle klanten wiens gegevens aan KVH Nederland zijn verstrekt een waarschuwingsbericht te sturen. Daarin roepen ze klanten op om geen geld meer over te maken. Maar het kwaad is dan helaas al geschied. Tientallen klanten hadden in de maanden voorafgaand aan deze waarschuwing de aardige verkoper William over de vloer, en maakten toen nog nietsvermoedend een deel of zelfs het volledige bedrag naar het bedrijf over. Solvari raadt de klanten aan om aangifte te doen, en contact op te nemen met Opgelicht?!

  Tientallen klanten meldden zich uiteindelijk bij de redactie. Allen dachten ze prachtige kozijnen te hebben besteld, maar staan nu met lege handen. Opgelicht?! gaat op onderzoek uit. Wie is die William? En wie zit er achter het bedrijf KVH Nederland, oftewel Kozijnen Van Haegen? Uit de gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat het bedrijf op naam staat van Jorg Willem ter Maat. Online vinden we een foto van hem, en als we deze tonen aan een aantal gedupeerden, bevestigen ze allemaal: 'Dat is William'. Ter Maat heeft richting zijn klanten dus een heel andere voornaam gebruikt: wat gaat daarachter schuil?

  Sommige klanten ontvangen een mail van ene Raluca, die na nader onderzoek zijn Roemeense vrouw blijkt te zijn. Zij schrijft dat Jorg begin april door een ongeluk in een buitenlands ziekenhuis terecht is gekomen, maar dat er spoedig contact opgenomen zal worden. Maar dat blijkt een loze belofte, en we zoeken verder. 

  Ter Maat is een oude bekende

  De naam Jorg ter Maat komt in de archieven van Opgelicht?! voor. Hij is in 2014 eigenaar van BeSpotted. Dat bedrijf was online op zoek naar werknemers die willen collecteren voor lokale sportverenigingen. Vanuit het hele land melden toekomstige werknemers zich. De werknemers collecteren in de buurt waar ze zelf wonen voor de sportverenigingen in hun eigen woonplaats. BeSpotted meldt dat de gemeenten toestemming hebben gegeven voor de collectes. Een coördinator brengt hen een collectebus en haalt deze daarna weer vol op. Het geld stort hij op de rekening van het bedrijf, die het vervolgens door zal storten naar de sportclub.

  Als de lonen niet betaald worden na een maand intensief collecteren, krijgt men argwaan en blijkt al snel dat Ter Maat er een dubieuze werkwijze op na heeft gehouden. Niet alleen krijgt niemand betaald, er is helemaal geen collectevergunning door de gemeenten afgegeven. Het is maar de vraag of de sportverenigingen de collecte-opbrengsten überhaupt ooit ontvangen hebben, of dat Ter Maat anderen voor zijn eigen gewin liet collecteren. 

  Aangehouden in Roemenië

  In het bedrijfspand van KVH Nederland in Bergen op Zoom is eigenaar Jorg ter Maat al lange tijd niet gezien. Eén benadeelde klant kreeg zijn geld teruggestort door de moeder van Jorg. Als we contact met haar opnemen, wil ze niet met een journalist praten. Als we over haar zoon beginnen, hangt ze op. Online zoeken we verder en stuitten we op een krantenbericht in een Roemeense krant. Als we het artikel vertalen, lezen we dat Jorg ter Maat begin april in Roemenië is aangehouden op last van het Belgische Openbaar Ministerie. Als we daar navraag doen, blijkt hij in België verdachte te zijn in een fraudeonderzoek. De onderzoeksrechter heeft om zijn aanhouding in Roemenië gevraagd.

  Inmiddels is Ter Maat uitgeleverd aan België waar hij in voorarrest zit tot zijn strafzaak voor de rechtbank komt. Omdat het onderzoek nog in volle gang is, wil het Openbaar Ministerie in Dendermonde niets zeggen. Zijn aanhouding in april in Roemenië heeft er vermoedelijk toe geleid dat hij bij zijn Nederlandse klanten niks leverde. Leverancier Schüco zegt overigens geen zaken gedaan te hebben met Ter Maat. 

  Ook gedupeerden in België

  Dan krijgen we contact met een man die in België flink door Ter Maat is opgelicht. Hij bestelde in het voorjaar van 2017 kunststof kozijnen voor zijn moeder. De levering liet lang op zich wachten. Als er na aandringen toch wat geleverd wordt, komt er na één dag installeren niemand meer opdagen. En zo zijn er zeker twintig gevallen bekend van Belgische consumenten die bestelden en betaalten, maar nooit wat geleverd kregen. Allen deden ze aangifte bij de Belgische politie, die de zaak in onderzoek nam. De totale schade die hij in 2017 veroorzaakte met één van zijn bedrijven loopt volgens Belgische gedupeerden in de tonnen. In België heeft Ter Maat meerdere dubieuze bedrijven gehad. De verwachting is dat hij zich einde van dit jaar moet verantwoorden bij de Belgische rechter. Tot die tijd zal hij vermoedelijk vast zitten. 

  Nederlandse klanten moeten civiele procedure starten

  De klanten die bij de Nederlandse politie aangifte deden, ontvangen in de zomer een brief van de politie. Onderzoek naar aanleiding van de aangiften heeft duidelijkheid gegeven dat hij vast zit in een Belgische gevangenis. Er wordt geen strafrechtelijk onderzoek gedaan, omdat hij vast zit in België en daardoor niet vast kan komen te staan of er sprake is van oplichting of van het feit dat hij niet kon leveren omdat hij in voorarrest zit. Het enige dat de gedupeerden nog kunnen doen is zelf een civiele procedure tegen hem starten. 

  Advocaat Derk van Geel heeft op ons verzoek de case uitgezocht. Omdat Jorg ter Maat op dit moment vast zit in België, is hij voor klanten slecht bereikbaar. Hij adviseert de benadeelde klanten gezamenlijk het faillissement van KVH Nederland aan te vragen, zodat de curator onderzoek kan doen naar de financiën binnen het bedrijf. Dit geeft dan snel inzage waar de aanbetalingen van de gedupeerden naartoe is gegaan, en wordt hopelijk snel duidelijk of men er iets van terugziet. 

  Reactie van bemiddelingsplatform Solvari1568143500

  Het televisieprogramma Opgelicht?! heeft op dinsdag 10 september 2019 aandacht besteed aan de praktijken van Jorg Willem ter Maat. Met zijn onderneming KVH Nederland BV heeft hij meerdere consumenten gedupeerd door na het incasseren van aanbetalingen niet meer thuis te geven. 

  Omdat enkele gedupeerden middels het platform van Solvari met KVH Nederland BV in contact zijn gekomen, delen wij graag onze opinie op deze zaak.

   

  KVH Nederland BV heeft in de periode van oktober 2018 tot april 2019 gebruik gemaakt van het Solvari Platform. In eerste instantie kwam KVH Nederland BV gemaakte afspraken met opdrachtgevers na. Echter, in april 2019 meldden zich enkele bezorgde consumenten bij Solvari. Uit onderzoek bleek dat KVH Nederland BV gemaakte afspraken niet meer nakwam waarna Solvari de samenwerking met KVH Nederland BV uiteraard direct eenzijdig heeft beëindigd. Wij hebben alle in contact gebrachte consumenten direct geïnformeerd over de klachten rondom deze firma. Om snel een groot netwerk op te kunnen zetten hebben we tevens contact gezocht met de redactie van Opgelicht?! Zij hebben het contact met de gedupeerden verder op zich genomen en zijn een nader onderzoek gestart.

   

  Helaas heeft het onderzoek tot op heden tot geen enkele terugbetaling geleid, wel is gebleken dat de eigenaar van KVH Nederland BV momenteel gedetineerd is in België.

   

  Ons streven is om een platform aan te bieden waarop consumenten altijd een goede en betrouwbare vakman kunnen vinden. Alle vakmannen ondergaan een uitgebreide screening met onder andere een persoonlijk interview, credit-checks en door actief feedback te blijven vragen aan consumenten houden wij de vakmannen nauwlettend in de gaten. Daarnaast doet Solvari alles wat binnen zijn macht ligt om consumenten te informeren en te adviseren over do’s en dont’s wanneer zij van plan zijn om met een vakman in zee te gaan.

   

  Helaas is met deze zaak gebleken dat we niet kunnen uitsluiten dat er ooit iemand benadeeld zal worden. We betreuren het dan ook zeer om te zien dat praktijken als deze vandaag de dag nog altijd plaatsvinden. Solvari heeft hierop besloten haar beleid rondom de screening van vakmannen nog verder aan te scherpen. Onder andere door het contact en de intenties van vakmannen beter te monitoren, enkele nieuwe voorwaarden op te stellen en door nog meer beoordelingen op te vragen bij consumenten om zo meer transparantie in de sector te creëren.

   

  Als vanzelfsprekend zal Solvari in de zaak tegen KVH Nederland BV alle medewerking verlenen aan Opgelicht?!, politie en justitie. Wanneer er mensen zijn die met ons in contact willen komen om informatie met ons uit te wisselen, vragen hebben of anderszins iets met ons willen delen zijn wij bereikbaar op telefoonnummer 020 262 6228 of info[@]solvari[.]com (haakjes verwijderen)

 • Ook interessant