Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Dennis J. van Dennis Papegaaien krijgt voorwaardelijke celstraf voor illegale handel in geverfde papegaaien

  Dennis J. van Dennis Papegaaien krijgt voorwaardelijke celstraf voor illegale handel in geverfde papegaaien

  Al 50 jaar handelen vader Wouter J. en zoon Dennis J. - van het bedrijf Dennis Papegaaien - op internationale schaal in vogels. Het bekende stel liet hun vogels jarenlang optreden in verschillende tv-programma’s, films en commercials. De laatste vijftien jaar regende het klachten over de vogelhandelaren. In 2008 ontmaskerde Opgelicht?! het gerommel met zieke papegaaien en het stiekem omwisselen van vogels bij eigenaren. Vader en zoon stonden onlangs voor de rechter en kregen vandaag, vrijdag 29 april, de uitspraak te horen.

  Uiteindelijk is het duo tegen de lamp gelopen door een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Die ontdekte dat de handelaren Ara macao’s - een beschermde geelvleugelpapegaa i- vermomden als de onbeschermde groenvleugelpapegaai. De vleugels werden door het stel groen geverfd.

  Vervalste gezondheidscertificaten en zieke vogels

  Ook werden bij 28 geelkopamazones de snavels zwartgeverfd om zo strenge verplichte keuringen en quarantainemaatregelen te ontlopen. De vogels hadden vervalste gezondheidscertificaten, afkomstig van een niet-bestaande dierenartspraktijk. De vogels waren in slechte conditie en hun reiskooien voor vervoer naar Azië hadden onvoldoende voer. Sommige vogels bleken de papegaaienziekte te hebben en één vogel overleed ter plekke.

  Illegale handel, valsheid in geschrifte en oplichting

  Door hun schimmige export praktijken liep het duo in 2015 en 2016 al tegen de lamp, maar de rechtszitting vond in februari van dit jaar pas plaats. Het Openbaar Ministerie verwijt de hoofdverdachte illegale export
  en handel in papegaaien, het overtreden van veterinaire regels, valsheid in geschrifte en oplichting. Tegen de vader is wegens gebrek aan bewijs een taakstraf van 30 uur en een boete van 7500 euro geëist.

  Zoon Dennis kan tot een jaar celstraf tegenmoet zien. De uitspraak is door de coronacrisis vertraagd: op 29 april hoort het stel het oordeel in de rechtbank in Amsterdam.

  Uitspraak van 29 april

  En vandaag volgde dus de uitspraak. Dennis J. werd schuldig bevonden aan de illegale export van papegaaiachtigen en is vandaag veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en vier maanden voorwaardeljke celstraf. Ook kreeg hij een voorwaardelijk beroepsverbod van twee jaar opgelegd. Zijn bedrijf moet daarnaast een boete betalen. Het gaat om een bedrag van 40.000 euro, waarvan 20.000 euro voorwaardelijk.

  Er was acht maanden cel geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Ook zou het bedrijf aanvankelijk een boete van 80.000 euro moeten betalen. Maar omdat Dennis J. lang op de behandeling van zijn zaak heeft moeten wachten, valt de straf lager uit.

  Zijn vader Wouter J. kreeg een voorwaardelijke boete van 1.500 euro opgelegd. Als reden werd aangevoerd dat hij de administratie van zeven beschermde, uitheemse papegaaien niet adequaat bij heeft gehouden.

 • Ook interessant