Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • De nepdakdekker

  Ken je de Ierse Travellers nog? De rondtrekkende klusjesmannen die op zeer opdringerige manier hun diensten aanbieden en zo proberen het geld uit uw portemonnee te praten. Dit soort oplichters zijn allang niet meer alleen van Ierse afkomst. Zo krijgen we de afgelopen maanden tientallen meldingen over een 'dakdekker' die zich voordoet als 'Richard Verbeek'.

  Opeens staat een aardige en sympathieke jonge man van een jaar of 28 voor de deur die je wijst op ernstige gebreken aan je dak. Dat is natuurlijk wel enorm schrikken. Richard Verbeek, een dakdekker, is toevallig in de buurt en is voor diverse bedrijven aan het werk. Vanaf het dak van de buren heeft hij gezien dat er een lekkage is of dat er andere gebreken aan je dak zijn. Maar Richard heeft de oplossing al klaar! Hij is nu in de buurt met een collega aan het werk en toevallig hebben ze vanmiddag wel even tijd om direct een reparatie uit te voeren. Alleen moeten de materiaalkosten wel even voorgeschoten worden. Graag contant betaald… Er wordt een offerte opgemaakt en Richard Verbeek zet zijn handtekening onder het papiertje. Als er niet voldoende contact geld is, dan loopt Richard wel even mee naar de bank zodat men kan pinnen. Als eenmaal het geld overhandigd is, loopt Richard naar zijn collega die in de buurt aan het werk is. Verbeek zou samen met zijn collega 's middags weer langskomen, maar het blijft angstvallig stil. Richard komt niet meer terug en het akelig gevoel bekruipt zich bij de huiseigenaar dat de dakdekker helemaal niet meer komt en dat hij het geld kwijt is. 

  Fout

  Dit verhaal staat niet op zichzelf. Bij Opgelicht?! zijn circa 15 gevallen bekend van mensen die hetzelfde meegemaakt hebben. Verbeek opereert door het hele land en weet bij met name ouderen een poot tussen de deur te krijgen. Maar dan maakt ‘Richard Verbeek’ een fout door bij een gedupeerde aan te bellen die bewakingscamera's heeft hangen. Dat leidde  tot zijn arrestatie op 21 mei op verdenking van Oplichting. 

  Bekende van de politie

  De dakdekker blijkt helemaal geen Richard Verbeek te heten. Hij blijkt een oude bekende van de politie te zijn. Dit is niet de eerste keer dat deze R. S., een 28-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats zich met dit soort praktijken bezighoudt. R. S. blijkt dezelfde praktijken er op na gehouden te hebben tussen april 2010 en maart 2012. Maar liefst 38 Brabantse huishoudens gaven hem toen geld voor de reparatie van het dak. Ook hier verdween hij zonder enig werk gedaan te hebben. De rechter legde hem in 2013 een straf op van anderhalf jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Ook moest hij 14.500 euro schadevergoeding betalen aan verschillende gedupeerden. Tijdens zijn verlof is hij niet teruggekomen en is weer verder gegaan met zijn praktijken. 

  Waar moet ik op letten? 

  R. S. zit inmiddels vast, maar hij is natuurlijk niet de enige die zich met dit soort praktijken bezighoudt. Daarom is het altijd goed om op uw hoede te zijn en te letten op de volgende tips:

  • Let op bedrijfskleding
  • Let op in welke auto ze voorrijden
  • Kan men zich legitimeren
  • Bonafide bedrijven bellen niet op zo'n manier aan, dit is dus niet gebruikelijk
  • Als je het niet vertrouwt, kap het gesprek direct af of bel de politie

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant