Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • De Microsoft-scam

  Misschien ben je zelf wel eens door ze gebeld: mensen die beweren van Microsoft Tech Support te zijn. In het Engels met een Aziatisch of Afrikaans accent vertellen ze je dat je computer geïnfecteerd is. Of je hen even toegang wil geven tot je computer om het probleem voor je op te lossen.

  In werkelijkheid heb je niet Microsoft aan de lijn, maar een bende professionele oplichters. Vanuit volwaardige callcenters bellen ze voortdurend naar westerse nummers, om mensen op te lichten en hun rekening te plunderen. Wanneer ze je ervan hebben overtuigd dat je computer gehackt is, proberen ze je geld te ontvreemden. Bijvoorbeeld door op je computer mee te kijken terwijl jij je bankgegevens intypt. Niet veel later kunnen er duizenden euro’s van je rekening af zijn. Er zijn verschillende varianten mogelijk, maar een ding is zeker: ze zijn op je geld uit.

  Reactie Microsoft

  'Noch Microsoft, noch onze partners plegen ongevraagde telefoontjes om je computerbeveiligings- of softwareoplossingen in rekening te brengen' ,zegt Microsoft zelf. Vertrouw het dus niet wanneer je zo’n telefoontje ontvangt.

  De oplichters bellen soms ook met andere namen. Soms zeggen ze te werken voor de Windows Helpdesk, het Windows Service Center, Windows Care of Microsoft Ondersteuning. Ook de introductie van Windows 10 wordt misbruikt door deze oplichters.

  Opgelicht?! Cybercrime

  Opgelicht?! Cybercrime start een onderzoek naar deze zogenaamde Microsoftmedewerkers. Om een beter beeld van deze omvangrijke zwendel te krijgen, doen we in onze uitzending een oproep aan slachtoffers.

  Honderden gedupeerden melden zich bij de redactie, waaronder Joze. De Microsoftmedewerker vertelt Joze dat ze een virus op haar computer heeft. Met een betaling van tien euro kon dat probleem verholpen worden. De zogenaamde Microsoft- medewerker vraagt Joze het geld via internetbankieren over te maken. Zodra Joze dit doet hebben de criminelen haar computer al overgenomen en maken van de tien euro tweeduizend euro. Joze is haar geld kwijt.

  Onderzoek

  Van de Microsoft-scam zijn er in 2016 alleen al meer dan 1.000 aangiftes gedaan. In onze uitzending van eind september roepen we kijkers op ons te helpen. We vragen mensen de oplichters te laten terugbellen naar een ander nummer. Op die manier wordt het telefoontje opgenomen door Northwave, een gespecialiseerd IT-beveiligingsbedrijf waarmee Opgelicht?! Cybercrime samenwerkt voor dit onderzoek. Onder leiding van Pim Takkenberg heeft dit bedrijf uitgebreid onderzoek gedaan naar de Microsoft-scam. Dankzij een slimme truc kunnen zij via het telefoongesprek de oplichters lokaliseren.

  Dat levert een schat aan informatie op. Zo komen we achter het adres van het malafide callcenter in India. Ook weten we nu wie de eigenaren zijn en wie we moeten aanspreken.

  Gerelateerd

 • Ook interessant