Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Datingfraude

  Internetdating wordt steeds populairder. Ooit begonnen als een cowboywereld, nu een industrie waarin miljoenen omgaan. En waar veel liefdes tegenwoordig beginnen. Maar de groei van deze liefdesmarkt heeft ook zo zijn keerzijde.
   

  Era en Danny waren beide op zoek naar liefde in hun leven. Ze melden zich aan bij diverse datingsites in de hoop hun droomman of droomvrouw daar tegen te komen. Voor Danny komt de Maleisische Kendra als een geschenk uit de Hemel. Ook Era heeft geluk, en de Engelse Robert laat haar hart sneller kloppen en schrijft de ene liefdesmail na de andere.

  Maleisië

  Robert en Kendra zitten allebei in Maleisië. En ondanks dat het twee heel verschillende “mensen” zijn, hebben ze toch wel veel dingen met elkaar gemeen. Zo hebben Era en Danny allebei hun geliefde nog nooit gezien. Ook skypen met hun nieuwe liefdes is niet mogelijk. Maar de belangrijkste overeenkomst is dat ze allebei continu aandringen op geld. Helaas voor Era en Danny zijn ze het slachtoffer van Nigeriaanse datingfraude. De fraudeurs speuren allerlei datingsites af naar potentiele slachtoffers. Ze doen zich voor als de liefde van je leven, maar achter deze levenspartner gaat een oplichter schuil.

  Zielige verhalen

  Met allerlei zielige verhalen weten ze hun geliefde te overtuigen om geld naar ze over te maken. Era gaat in eerste instantie overstag om 400 euro over te maken. Ondanks de waarschuwingen van het geldkantoor, stuurt ze toch geld naar Maleisië. Zo gaat het ook bij Danny. Zijn Kendra zou geld nodig hebben om een bevroren bankrekening te heropenen. Dan zouden al haar financiële zorgen tot het verleden behoren.

  Dure les

  Danny’s droom spat definitief uiteen als hij op Schiphol staat te wachten op Kendra. Ze komt nooit opdagen. Helaas is hij wel 30.000 euro lichter. Ook Era komt bedrogen uit haar relatie en heeft uiteindelijk circa 5.000 euro overgemaakt naar haar internetliefde. Voor beiden een hele dure les.

  Keurmerk

  Om deze vorm van fraude tegen te gaan hebben de negen grootste Nederlandse datingsites een keurmerk aan de lange lijst toegevoegd; het keurmerk veilig daten. Maar, zo erkent ook de consumentenbond, een keurmerk is leuk, het zal zeker niet alle fraude tegen kunnen houden.

  Gerelateerd

  Reageer

  Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

  cloud-comments Reageer op het forum
 • Ook interessant