Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Danielle V.

  Een echte huurpiraat. Zo omschrijven verhuurders Danielle V. Deze keurig verzorgde mevrouw weet in luttele maanden je huis te verwoesten. Ze laat in iedere kamer een hondendrol achter, zet bijlen in muren en vertrekt met de keukenkraan.

  Danielle V. is de schrik van een lange rij particuliere verhuurders. Al jarenlang trekt ze door Nederland zonder een cent huur te betalen. Ze doet zich meestal voor als een sympathieke alleenstaande moeder met tieners. Ze weet als geen ander hoe ze zich moet presenteren als keurige huurder. Maar achter deze façade schuilt een compleet ander persoon die chaos en vernieling met zich meebrengt. Deze verhuurders vertrouwden haar de sleutel van hun huis toe. Vaak nog vóórdat de borg gestort was.

  Al sinds 2008 vertrekt V. uit huurhuizen met een enorme schade aan onbetaalde rekeningen en achterstallige huur. In Eemnes loopt de lijst op tot boven de 10.000, in Wagenborgen tot 2700,-. En in Vriezenveen wordt óók weer een huis 'verbouwd'.  Daar zijn de eigenaren 8000,- armer.

  Smoesjes
  Ondernemer Piet kocht op zijn 21e zijn eerste koopwoning in Grootebroek. Tien jaar later zet hij zijn stekkie op internet te huur. Een loonstrookje of ander inkomstenbewijs vragen, lijkt overbodig bij de aardige Danielle. Maar als Danielle en haar vriend de borgsom voldoen, krijgt Piet al zijn twijfels. De overige huurpenningen laten op zich wachten. Na twee maanden wordt er door de puberdochter van Danielle een paar honderd euro gestort, maar verder blijft het stil. Piet wordt met smoesjes op afstand gehouden. Na vier maanden is hij het zat, hij achterhaalt een werkadres en belt met haar baas. Piet krijgt de schrik van zijn leven: alle sloten van zijn huis blijken vervangen te zijn. Hij klimt door een openstaand raampje naar binnen en herkent zijn eigen huis niet terug.

  Nieuwe sloten
  Piet zet als de wiedeweerga nieuwe sloten in zijn huis om verder vandalisme te voorkomen. Hij verwacht een boos telefoontje van een buitengesloten Danielle V., maar het blijft stil. Want huurder mag nooit worden buitengesloten, zelfs niet als ze een wanbetaler is. V. weet dat. Ze zet dezelfde nacht ijskoud wéér andere sloten op de deur. Piet wil koste wat kost zijn woning beschermen tegen de huurvandalen. Op een onbewaakt moment haalt hij de woning leeg. Danielle V. heeft al vijf maanden aan onbetaalde huur openstaan. Toch stapt ze onmiddellijk naar de rechtbank om haar huurbaas aan te klagen. Maar dát lukt haar niet. Na veel juridisch gesteggel geeft Piet de inboedel terug en verlaat V. het huis.

  Almere
  Danielle V. trekt na deze uitzetting met haar aanhang richting Almere. Van januari 2011 tot de dag van vandaag huurt ze daar maar liefst vijf verschillende woningen. V. gaat als een wervelwind door de levens van verhuurders.  Stuk voor stuk zijn het particuliere huiseigenaren die met hun handen in het haar zitten, omdat ze hun koophuis niet verkocht krijgen in deze crisistijd.

  Frustratie
  De laatste drie huurbazen van Danielle V. zitten met duizenden euro's schade en veel machteloze frustratie. De Britse James verhuurde in november 2011 zijn compleet gemeubileerde huis omdat hij ging samenwonen. De buren klagen al snel over de nieuwe bewoners. Ook hier volgt V. hetzelfde patroon: ze verwisselt de sloten van het huis en geeft niet thuis als mensen om geld komen vragen. Vijf maanden later is Ina aan de beurt. Zij betrok een andere huis omdat ze moeite heeft met traplopen. Danielle V. betaalde slechts de helft van de eerste maand huur voor deze woning. Na twee maanden spant Mevrouw Van der Zwaag al en kort geding aan. Ze wint. Later volgt een gedwongen uitzetting. V. vertrekt als een dief in de nacht. In augustus vorig jaar wipt V. naar haar huidige adres. Eigenaar Rob zit al jaren met een onverkoopbaar tweede huis. In plaats van een welverdiend pensioen te genieten, blijven hij en zijn vrouw werken om de lasten te kunnen betalen.

  Vervalst
  Danielle V. gaat geraffineerd om met de uitzettingsprocedure. Ook al heeft ze geen cent te makken. Maar daar komt iedere verhuurder pas achter als het te laat is. Danielle V. laat vaak loonstrookjes en bankafschriften zien die vervalst zijn. Zelfs een rechter trapt in V.'s verhalen als Rob haar voor het gerecht daagt. Hij wijst het uitzoekverzoek af. Gelukkig is de rechter in het volgende kort geding minder coulant voor Danielle en ze wordt uit huis gezet. Rob is eindelijk van de huurster af, maar de volgende gedupeerde laat waarschijnlijk niet lang op zich wachten.

  Reageer

  Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

  cloud-comments Reageer op het forum
 • Ook interessant