Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Dalfsen Auto's

  Dalfsen Auto's

  Jacqueline komt dit voorjaar met haar Audi TT met pech langs de weg te staan. Ze heeft de auto drie jaar eerder bij Autocentrum Dalfsen gekocht. De garagehouder bij wie ze haar auto brengt constateert een kapotte distributieriem. Ook doet hij een schokkende ontdekking: de kilometerteller van haar Audi is fors teruggedraaid, met als gevolg dat Jacqueline haar auto rijp voor de sloop is.

  Opgelicht?! start een onderzoek naar het aanbod van het autobedrijf uit Dalfsen, dat inmiddels handelt onder de naam Dalfsen Auto’s. Het bedrijf wordt geleid door Danny H. Hij biedt hoofdzakelijk via Marktplaats zijn auto’s aan waarvan het merendeel geïmporteerd is uit Duitsland. Ten opzichte van de concurrentie is hij veelvuldig de goedkoopste en de kilometerstanden zijn opvallend laag. Het aanbod is eigenlijk te mooi om waar te zijn. 

  Onder de loep

  Wij nemen enkele auto’s van Dalfsen Auto’s onder de loep. Ons oog valt onder meer op een zilvergrijze Audi TT Roadster uit 2001. Dalfsen Auto’s biedt de auto aan voor 6950 euro met 118.806 kilometer op de teller. In Duitsland kost de goedkoopste vergelijkbare auto vrijwel hetzelfde, maar dan moet je als handelaar nog BPM betalen als je de auto gaat invoeren. De prijs is opvallend laag en volgens de advertentie is de auto dealer onderhouden. We maken een proefrit, om te checken of de gegeven informatie klopt. In de auto liggen geen onderhoudsboekjes. Volgens Danny liggen de boekjes bij de bank en zullen ze doorgemaild worden. Al snel blijkt na het ontvangen van de scans dat het om vervalste onderhoudsboekjes gaat. Zo ontbreken de paginanummers en kloppen de stempels niet.

  Tijdens een proefrit noteren wij het chassisnummer van de auto en geven dit nummer door aan een willekeurige Audi-dealer. Audi houdt, net als Volkswagen, Skoda en Seat, de onderhoudshistorie bij van elke auto die bij hun merkdealers onderhouden wordt in vrijwel heel Europa. De Audi TT is netjes onderhouden bij de dealer maar uit de gegevens blijkt wel dat de auto in 2011 al ruim 263.000 kilometer heeft gereden. Oftewel ruim 150.000 kilometer meer dan waar Dalfsen Auto’s de cabrio aanbiedt.

  Geconstateerde feiten

  We confronteren Danny H. met de door ons geconstateerde feiten. Hij zegt van niets te weten, ontkent op de hoogte te zijn en zegt niemand met ondeugdelijke kilometerstanden de weg op te sturen. Wij besluiten de auto te blijven volgen aangezien de TT in het assortiment blijft van Dalfsen Auto’s. Kort daarna heeft Dalfsen Auto’s de Audi TT inclusief valse onderhoudsboekjes gewoon doorverkocht aan een nietsvermoedend stel. Wij brengen het stel op de hoogte en ze overwegen stappen te ondernemen. 

  Meer proefritten

  We hebben tijdens ons onderzoek nog enkele proefritten gemaakt en leggen dit vast met de verborgen camera. Omdat geen van de auto’s een Nederlands kenteken heeft, noteren we van de auto’s het chassisnummer. Ook doen we navraag bij de dealers van het desbetreffende merk. Tevens constateren we dat er flink gefraudeerd wordt met de kilometerstanden en vinden we valse onderhoudsboekjes. 

  Skoda Roomster

  We reden onder meer een blauwe Skoda Roomster uit 2008. De vraagprijs is 8250 euro met 55.682 kilometer op de teller. Het bijbehorende onderzoeksboekje in de auto geeft aan dat de auto in februari 2012 nog maar 33.882 kilometer heeft gereden. In werkelijkheid blijkt de auto in mei 2011 al 121.000 kilometer te hebben gereden.

  Volkswagen Polo

  Vrijwel hetzelfde constateren we bij een blauwe Volkswagen Polo uit 2006. De auto wordt door Dalfsen Auto’s aangeboden voor 5950 euro en met 79.349 kilometer op de teller. Deze keer is een telefoontje met een merkdealer niet eens nodig, want in het dashboardkastje liggen de originele Duitse papieren waaruit blijkt dat de auto in november 2012 al 133.471 kilometer heeft gereden. Na deze datum heeft de auto nog gereden op de Duitse wegen. De auto moet in werkelijkheid dus nóg meer gereden hebben voordat hij bij Dalfsen terechtkwam. 

  Klanten Dalfsen Auto's

  We komen tijdens ons onderzoek ook in contact met klanten van Dalfsen Auto’s. Frank Bogaard kocht recent een zilvergrijze Mercedes-Benz B200 turbo met ongeveer 75.000 kilometer op de klok. Na de aankoop vertrouwt Frank de auto niet en tijdens een controle bij een garagehouder vindt hij twee onderhoudsboekjes; een originele en een vervalst exemplaar. Op basis van de gegevens in het vervalste boekje heeft Frank de auto gekocht. Zijn auto blijkt in werkelijkheid ruim 100.000 kilometer meer gereden te hebben. Hij gaat de confrontatie aan met Danny van Dalfsen Auto’s. Danny laat weten dat er altijd een foute auto tussen kan zitten, maar hij gaat het oplossen. Frank wil zijn geld terug maar dit is volgens Danny geen optie. Hij zegt toe op zoek te gaan naar eenzelfde auto, maar dan met een eerlijke en controleerbare kilometerstand. Vervolgens blijft het stil en Dalfsen Auto’s komt hun belofte niet na. Frank voelt zich opgelicht en doet aangifte bij de politie. Die geven aan de zaak in onderzoek te hebben. 

  Ook meldt zich een stel uit het noorden van het land. Zij kochten een vergelijkbare Mercedes bij Danny r. Ook de kilometerteller bij deze wagen blijkt teruggedraaid. In de historie die een Mercedes-Benz dealer heeft uitgedraaid staat vermeld dat de auto met een kapotte distributieketting is gestrand met zo’n 145.000 kilometer op de teller. Een jaar later verkoopt Dalfsen Auto’s de wagen zonder schroom met 60.000 kilometer minder.  

  Potentiële koper 

  De dag voor onze uitzending meldde zich bij de redactie van Opgelicht?! opnieuw een potentiele koper. Anderhalve week geleden viel zijn oog op een BMW 118i bij Dalfsen Auto's. De auto, uit 2008 en met een kilometerstand van 63.234, wordt te koop aangeboden voor 9750 euro. Omdat de auto nog op een Nederlands kenteken gezet moet worden, wordt er 250 euro aanbetaald.

  Dalfsen Auto's belooft de auto op 11 of 12 november bij de koper thuis afleveren. Daar moet het restantbedrag voldaan worden. Na de betaling heeft de koper online naar meer informatie gezocht en kwam op ons forum terecht. Aan de hand van het chassisnummer van de auto kon worden achterhaald dat de auto, die hij heel graag wil kopen, ruim een jaar geleden al een geregistreerde kilometerstand had van 155.000 km

  De koper heeft verhaal gehaald bij Dalfsen Auto's. Hij kreeg een mail terug dat dit vaker gebeurt bij de import van Duitse auto's. Dalfsen wijst hiermee de verantwoordelijkheid af. Het bedrijf heeft aangeboden de aanbetaling terug te storten. 

  Doe zelf onderzoek!

  Het chassisnummer is de identiteit van een auto. Daarmee kun je bij diverse merkdealers achterhalen wat de historie van de auto is. Als je een tweedehands auto overweegt aan te schaffen, doe dan eerst navraag bij een dealer van het merk wat er over je auto bekend is. Uiteraard kun je de auto ook controleren bij de Nationale Auto Pas, maar als het een ingevoerde auto is zal er nooit een oordeel geveld worden. In het geval van importauto’s is extra onderzoek aan te raden. Bekijk het overige aanbod, wat vragen andere garages voor vergelijkbare auto’s, wat kost eenzelfde wagen in Duitsland? 

  En onthoud vooral: is iets te mooi om waar te zijn, dan is dat in dit geval ook zo.

  Update: na de uitzending

  Nadat Opgelicht?! in de uitzending aandacht besteedde aan de praktijken van Dalfsen auto's, meldden zich tientallen verontruste klanten van het bedrijf bij de redactie. 

  Buiten de gevallen die in onze uitzending te zien waren, bleek bij nog eens 14 auto's iets mis te zijn. Bij het merendeel hiervan was de kilometerstand aantoonbaar teruggedraaid. Andere auto-eigenaren bleken valse onderhoudsboekjes in handen te hebben of werden vroegtijdig met veel extra onkosten geconfronteerd, omdat de auto technische mankementen vertoonde.

  De website van Dalfsen Auto’s is inmiddels uit de lucht gehaald, het terrein is leeg en gedupeerden krijgen te horen dat het bedrijf niet meer bestaat of zelfs failliet zou zijn.

  Tips controle kilometerstand

  Voor 2,99 euro kunt u bij de RDW achterhalen of de kilometerstand logisch is of niet. Dit dient wel een auto zijn die origineel in Nederland geleverd is en hier op kenteken is gezet.

  De Volkswagen Audi Groep (VAG) heeft een database waarin al het dealeronderhoud Europees wordt bijgehouden. Op basis van het chassisnummer of het kenteken is via de dealer de historie inzichtelijk. Dit geldt voor alle auto’s die binnen de VAG-groep vallen, onder meer Audi, Volkswagen, Skoda, Seat en Porsche. Als de auto zowel qua prijs als qua kilometerstand opvallend gunstig is, zou je extra alert moeten zijn. Let hierbij op de onderhoudsboekjes, stempels en eventueel de aanwezigheid van facturen.

  Gerelateerd

  Reageer

  Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

  cloud-comments Reageer op het forum
 • Ook interessant