Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Dagbesteding voor verstandelijk beperkten opgelicht: Arjan Schipper laat overal een spoor van ellende achter

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  Is het Arjan Janssen, Pieter Janssen, Arjan Visser of Ad Bosveld? Geen van allen: dit zijn allemaal namen die hij gebruikt om mensen op een verkeerd spoor te zetten. Of op te lichten. Zoals een dagbesteding voor verstandelijk beperkten, of een moeder die door oplichting in zo'n diepe depressie raakte dat haar kinderen uit huis werden geplaatst. In werkelijkheid heet hij Arjan Schipper, en wie zijn echte naam intikt, stuit al snel op de waarschuwingen voor deze man.

  En die staan er niet voor niets, want ook toen hij zich nog gewoon voorstelde als Arjan Schipper dupeerde hij al een waslijst aan mensen.

  Dagbesteding voor verstandelijk beperkten opgelicht

  Eén van de meest schrijnende zaken die we tegenkomen is Stichting Florancia, die een dagbesteding biedt voor verstandelijk beperkten. Via sociale media komen ze in contact met Schipper. Arjan belooft een nieuwe blokhut te bouwen en Florence, oprichtster van de stichting, doet een aanbetaling voor de materialen.

  Die komen echter nooit, laat staan dat de blokhut wordt gebouwd. Arjan laat weten waarom: hij heeft iets aan zijn hand en zijn vader zou overleden zijn. Uiteindelijk spaart de stichting opnieuw voor een blokhut, maar van het geld dat zij aan Schipper hebben betaald zien ze geen cent terug.

  Kinderen uit huis geplaatst na diepe depressie

  Sonja komt met Schipper in contact als ze iemand zoekt om haar te helpen verhuizen. Uiteindelijk biedt hij aan haar te helpen het huis in orde te maken, zoals de vloeren leggen. Arjan weet Sonja ervan te overtuigen dat ze haar zorgen bij hem uit handen kan geven. Volgens Sonja zou hij het goedkoper kunnen regelen waar ze dat van plan was.

  Sonja geeft hem geld, van de kinderbijslag. Maar in het huis, waar hoognodig aan gewerkt moet worden, gebeurt niets door Arjan en dat heeft grote weerslag op Sonia. Zij raakt in een diepe depressie, waarna de kinderen uit huis worden gezet. In berichten tussen de twee belooft hij regelmatig het geld terug te komen brengen, maar dat gebeurt niet.

  Geen eigen huis? Dan maar hoteleigenaren belazeren door niet te betalen

  Een eigen huis heeft Schipper niet meer. Hij wordt uit huis gezet met zijn vriendin en kind en zou niet meer in Nederland verblijven. In werkelijkheid reist hij van onderkomen naar onderkomen, waarbij hij de hotels en Bed and Breakfasts waarin hij slaapt niet of zeer beperkt betaalt.

  Het verhaal waarmee hij binnenkomt is mooi: de verzekering betaalt zijn verblijf, want vanwege een verbouwing of brand hebben ze tijdelijk onderkomen nodig. Hij vertelt verschillende B&B-houders zelfs heel vrijgevig dat ze wel wat extra bij de prijs op kunnen doen: het loopt immers toch via de verzekering. Maar die verzekering keert nooit uit.

  Schipper begrijpt ook niet waarom, hij gaat erachter aan en belooft dezelfde dag nog geld te mee te nemen. Maar zover komt het nooit, want net als hij met cash geld aan zal komen, gaat het mis in de (schoon)familie. Hij wordt verwacht aan het ziekenhuisbed en erna claimt hij dat hij te maken heeft met een overlijden. Als de eigenaren uiteindelijk de gehuurde kamer ingaan, is de vogel al lang en breed gevlogen, met al zijn eigendommen.

  In sommige hotels waar Schipper verblijft, overigens zonder vrouw en kind, spreekt hij de gasten aan. Zonder enige schroom komt hij bij hen aan tafel zitten. Wellicht heeft hij gehoord waarover wordt gesproken, want bij gast Jenny haakt hij in op een gesprek over een overkapping. Ze doet niet alleen een aanbetaling voor zichzelf, maar ook voor haar schoonzus waar hij aan de slag zal gaan. Maar ook zij krijgen te maken met het smoezenboek van Schipper. Ziekenhuisopnames, kanker in de familie: Arjan zou het allemaal meemaken.

  Auto's 'lenen', maar dan wel zonder te betalen

  Ook vervoer weet Schipper te ritselen dankzij zijn smoezenboek. We spreken meerdere garagehouders die hem een auto uitlenen. Hij belt ze, zogenaamd uit het buitenland, met de mededeling dat zijn wagen gerepatrieerd wordt en of hij misschien een leenauto mag gebruiken. De garagehouders trappen erin en daarna zijn ze dagen hun auto kwijt. Tot deze plotseling weer op de stoep staat. Een betaling blijft echter uit.

  Schipper ziet overal kansen om een centje af te troggelen. Als hij via Facebook bij een wildvreemde t-shirts komt kopen, ziet hij ook daar een mogelijkheid. Hij doet zich voor als vrijgezel en houdt contact met de verkoopster. Zij laat weten op zoek te zijn naar een scooter en dat treft, Arjan heeft net zijn hand op een geschikt exemplaartje weten te leggen.

  Hij zegt de scooter al te hebben voorgeschoten en wil de aanbetaling terug. Een scooter komt er echter niet. Wel zit Schipper krap en leent hij nog een paar honderd euro voor eten. Hij betaalt tweemaal twintig euro terug, maar de gedupeerde laat weten dat zij opdraaide voor het betalen van het Videoland-abonnement van Schipper. Als de gedupeerde hem confronteert met de berichten over Arjan Schipper, laat hij weten dat dat niet om hem gaat, maar om zijn broer.

  Arjan Schipper reageert niet op vragen

  Op ons verzoek Schipper een aantal vragen te stellen, reageert hij niet. Omdat Schipper van de ene B&B naar de andere reist, schrijven wij er een groot aantal aan in Oost-Nederland. Op een vrijdagavond krijgen we telefoon. Hij verblijft daar. Opgelicht?! haast zich er naartoe, maar net te laat: kort na aankomst belt Arjan. Zijn schoonmoeder ligt in het ziekenhuis en hij komt die avond niet terug. Maar morgen komt hij betalen.

  Als Opgelicht?! hem daarna vraagt met wie ze te maken hebben, houdt hij zich eerst van de domme. Hij laat erna weten dat hij er niets mee te maken heeft dat Sonja haar kinderen is kwijtgeraakt en dat hij het met anderen in orde maakt. Met ons wil hij nog in discussie. Een dag voor de uitzending ontvangt Opgelicht nog een kort mailtje, maar op onze vragen krijgen we opnieuw geen antwoord. Schipper lijkt weer gevlogen.

  Zit Arjan Schipper bij jou in de Bed & Breakfast? Weet jij misschien waar hij is? Neem contact met ons op.

 • Ook interessant