Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Cybertip: Wat moet je doen als je Facebook-account is gehackt?

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  Je wilt inloggen op Facebook, maar opeens lukt dit niet meer. Vervolgens krijg je dreigberichten en telefoontjes van mensen die je niet kent. Blijkbaar zijn op jouw naam valse concertkaarten verkocht. Het overkomt onze gedupeerde.

  Haar Facebookaccount blijkt gehackt en op haar naam worden valse tickets verkocht. Er blijken meer dan dertig slachtoffers te zijn die voor bedragen tussen de 150 en 500 euro zijn opgelicht. Ze wordt op Facebook als oplichtster bestempeld. Zelfs haar kinderen krijgen dreigberichten van onbekenden die zeggen dat hun moeder een oplichtster is. Na herhaaldelijk contact met Facebook, wordt haar account na anderhalve maand verwijderd.

  Cybercrimespecialist Gina Doekhie zegt dat deze hack op verschillende manieren gebeurd kan zijn. Zo kan er sprake zijn van phishing, waarbij ze wellicht op een link heeft geklikt en haar inloggegevens heeft ingevoerd. Het kan ook zijn dat haar inloggegevens zijn gelekt doordat een database is gehackt waar haar inloggegevens in voorkomen. Via de website haveibeenpwned.com kun je checken of jouw inloggegevens gelekt zijn.

  Hoe kun je voorkomen dat je gehackt wordt?

  Je kunt het hackers extra moeilijk maken om toegang te krijgen tot je Facebookaccount door tweestapsverificatie in te stellen. Door het instellen van tweestapsverificatie voeg je een extra beveiligingslaag toe aan je account. Naast een wachtwoord om in te loggen, krijg je dan ook een code naar je telefoon gestuurd. Hackers hebben dan aan je gebruikersnaam en wachtwoord alleen niet meer genoeg om toegang tot je account te krijgen.

  Hoe stel je de tweestapsverificatie in op Facebook?

  1. Ga naar je beveiligings- en aanmeldinstellingen door in de rechterhoek van Facebook te klikken op het pijltje naar beneden en vervolgens te klikken op Instellingen -> Beveiliging -> Aanmelding.
  2. Scroll omlaag naar Tweestapsverificatie gebruiken en klik op Beheren.
  3. Kies de beveiligingsmethode die je wilt toevoegen en volg de instructies op het scherm.

  Wachtwoordmanager

  Als je voor je onlineactiviteiten hetzelfde wachtwoord gebruikt, is het risico groot dat hackers je gevoelige gegevens in handen krijgen. Zelfs een sterk wachtwoord helpt niet als je dit wachtwoord voor meerdere accounts gebruikt. Gebruik daarom nooit hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts. Word je ene account gehackt, komen ze ook meteen in het andere.

  Vind je het lastig om allemaal verschillende wachtwoorden te onthouden? Gebruik dan een wachtwoord manager. Dit is een digitale kluis waar je al je gebruikersnamen en wachtwoorden kunt opslaan. Je hoeft dan alleen het wachtwoord van je wachtwoordmanager te onthouden.

  Wat moet je doen als je toch gehackt bent?

  • Doe aangifte bij de politie.
  • Licht Facebook in.
  • Post via andere kanalen dat je bent gehackt, zodat vrienden en familie op de hoogte zijn.
  • Laat deze vrienden en familie vervolgens jouw account rapporteren.
  • Mocht je communicatie hebben met de opgelichte mensen, bewaar deze communicatie dan goed.
 • Ook interessant