Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Cybertip: 'Spoofing' van je telefoonnummer

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  Vermoedelijk heb je weleens van de term 'spoofing' gehoord. Spoofing kan ingrijpende gevolgen hebben, maar wat is het nou precies? In de studio spreken we André Vermeulen van de Fraudehelpdesk én een gedupeerde van wie het zakelijke telefoonnummer door oplichters is misbruikt.

  In het kort komt het erop neer dat iemand door spoofing de identiteit aan kan nemen van een andere partij of persoon. Dat kan bijvoorbeeld bij e-mails, waarbij je het doet voorkomen alsof een mail in werkelijkheid van een ander mailadres afkomstig is. Oplichters doen dat vaak bij phishingmails van banken: door de afzender te wijzigen in [email protected] in plaats van het daadwerkelijk gebruikte e-mailadres hoopt de afzender dat je wellicht eerder geneigd bent om de mail te vertrouwen.

  Spoofing kan ook plaatsvinden door een telefoonnummer te misbruiken van een onschuldige partij. Voorheen kwam dit vooral voor bij mobiele telefoonnummers. maar de laatste tijd worden ook steeds vaker vaste telefoonlijnen misbruikt. 

  Dat laatste overkwam Fokko. Hij heeft een eigen bedrijf en werd op een zeker ogenblik steeds vaker gebeld door mensen die vertelden dat ze een gemiste oproep van hem hadden, terwijl Fokko deze mensen helemaal niet had gebeld. Sommige bellers weten te vertellen dat ze gebeld zijn met een vaag verhaal over een energienota of over het vergelijken van energierekeningen. Op het hoogtepunt werd het bedrijf van Fokko zo'n 40 tot 50 keer per dag gebeld. 'Hoe kan dat?', vraagt Fokko zich af.

  Meer weten over spoofing? Volg onderstaande link

  Wat is spoofing en hoe kun je het herkennen?

  Wij leggen het verhaal van deze kijker voor aan André Vermeulen van de Fraudehelpdesk. André is al jaren bekend met spoofing. Elk jaar komen er bij de Fraudehelpdesk duizenden meldingen binnen over deze vorm van oplichting. 'Elk willekeurig telefoonnummer in Nederland kan gebruikt worden. Je kunt apps downloaden waarmee je je eigen telefoonnummer kunt vervangen door een telefoonnummer van iemand anders.'

  Voorbeeld van een website die voorziet in spoofing-tools

  André vermoedt dat Fokko's telefoonnummer is gebruikt door oplichters die bellers naar een fake website van een energiebedrijf willen lokken. Op die website moet je vervolgens al je gegevens invullen, ook je bankgegevens. Op die manier willen ze geld van je aftroggelen. ‘Vaak zijn deze oplichters al te herkennen doordat ze in gebrekkig Nederlands tegen je beginnen te praten. Als je dan al denkt "wat is dit nou?", doe je er slim aan om gelijk de verbinding te verbreken.'

  Voorbeelden van diensten waar de spoofingleverancier in voorziet

 • Ook interessant