Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Cybertip: smishing, wat is dat precies?

  Afgelopen maanden regende het bij de redactie klachten over valse sms-berichten die mensen ontvingen van onder meer banken, het CJIB, de Belastingdienst, creditcardmaatschappijen en diverse webwinkels. In werkelijkheid worden deze berichten niet namens deze instanties verzonden, maar door oplichters die zich toegang tot jouw rekening of persoonlijke informatie proberen te verschaffen. Deze variant van fraude is aan een stevige opmars bezig. In de studio is cyberexpert Jornt van der Wiel te gast om het fenomeen nader toe te lichten.

  De term 'smishing' is in zekere zin een porte-manteauwoord: het gaat om de combinatie van de begrippen 'sms' en 'phishing'. Het gaat er dus om dat via sms-berichten wordt gehengeld naar gevoelige betaalinformatie, jouw inloggegevens, of dat je er juist toe wordt verleid om via een valse betaallink een betaalopdracht te verzenden.

  Oplichters komen aan jouw telefoonnummer doordat je nummer bijvoorbeeld door een datalek op straat is beland of omdat je ooit hebt meegedaan aan een valse winactie. Op het internet is een levendige handel in dergelijke data, waar criminelen graag voor betalen. In de sms-berichten waar het om gaat, staat bijvoorbeeld dat je rekening geblokkeerd wordt of dat je direct een openstaande schuld moet voldoen. Via de link in het bericht wordt je naar een website geleid, waar je al je persoonlijke gegevens moet invullen.

  Alles opgelost, zou je denken. In werkelijkheid vangt de crimineel echter jouw gegevens af, om vervolgens je rekening te plunderen. 

  Wil je op de hoogte blijven van de meest actuele waarschuwingen op het gebied van smishing? Via onderstaande link kun je de Opgelicht?!-app downloaden.

  Download de Opgelicht?!-app

 • Ook interessant