Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Cybertip: pas op voor Facebookleningen

  Als je geld wil lenen maar niet meer bij de reguliere verstrekkers kunt aankloppen door een BKR-registratie, ga je al snel op zoek naar andere uitwegen. Als dan op Facebook een advertentie voorbij komt van iemand die jou wel die 20.000 euro wil lenen, lijkt de oplossing voorhanden...

  Bij Opgelicht?! krijgen we steeds meer berichten binnen van mensen die op Facebook zo’n aanbod zijn tegengekomen. Meerdere mensen besluiten ook om contact op te nemen met de aanbieder.

  Neem je contact op, dan wordt al snel duidelijk dat het bedrag dat je wil lenen geen probleem is. Alleen zijn er nog wat kosten aan verbonden. Zo moet je eerst een relatief klein bedrag betalen omdat er problemen zijn met geld overmaken naar jouw bank. Met de belofte dat als jij dat geld overmaakt, het leenbedrag binnen een paar uur op je rekening staat.

  Toch blijkt dat later niet het geval, en word je gevraagd nogmaals een bedrag over te maken, net iets meer dan vorige keer. Deze keer is het voor bijvoorbeeld notariskosten. Op deze slinkse manier weten de oplichters vaak honderden euro's los te maken bij de gedupeerden. Met als resultaat dat het bedrag dat je wilt lenen nooit op je rekening komt.

  Tips bij het afsluiten van een (online-)lening

  Bij Opgelicht?! is Jeroen Wolfsen van Moneywise te gast. Hij geeft online advies en is bekend met het fenomeen van leningen die de consument uiteindelijk meer geld kost dan het oplevert.

  Hier nog een aantal tips als het gaat om het afsluiten van een (online-)lening:

  • Gerenommeerde kredietverstrekkers zullen jou nooit zo direct opzoeken als deze personen doen, door bijvoorbeeld via Facebook Messenger een bericht te sturen.
  • Bij een persoonlijke lening is het nooit de bedoeling dat de ontvanger geld moet overmaken naar de verstrekker. Doe dit dan ook niet.
  • De leningen klinken vaak te mooi om waar te zijn, met een rente van soms maar 2%. Dit is geen gangbare rente in Nederland.
 • Ook interessant