Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Cybertip: Opgelicht door nep-helpdeskmedewerker

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  Je hebt een probleem met je virusscanner, social media of met je printer en komt er zelf niet uit. Daarom wil je graag iemand van de klantenservice spreken. Via Google ben je slechts één zoekopdracht verwijderd van een telefoonnummer, maar als je dat nummer belt, zit je nog verder in de problemen. Hoe zit dat precies? Cyberdeskundige Stan Hegt legt het uit.

  Bij Opgelicht?! komen vaak verhalen van mensen binnen die te maken hebben gehad met een zogeheten nep-klantenservice. Zo ook Martine, zij had een belafspraak staan met het softwarebedrijf McAfee, onder andere bekend van virusscanners. Zij zou gebeld worden, maar helaas: het bedrijf belde maar niet terug. Daarom ging ze zelf op zoek naar het nummer en kreeg ze niet veel later een op het eerste gezicht behulpzame medewerker aan de lijn.

  Nepmedewerker kijkt mee op de computer

  Om haar te kunnen helpen, moet de medewerker echter wel een programma op haar computer installeren waardoor hij kan meekijken op haar scherm. Wat zo mogelijk nog belangrijker is: de medewerker kan zelf handelingen uitvoeren op de computer van Martine. Martine zocht contact met bedrijf omdat haar abonnement verlengd moest worden en met behulp van het kladblok op haar computer maakt de medewerker een overzicht op: al met al een betrekkelijk amateuristisch gebeuren.

  Weten waarom je nooit de hulp van een nepklantenservice in moet schakelen? Lees meer.

  Hulp inschakelen van een nepklantenservice? Niet doen!

  Helpdeskfraude: Hoe herken je de signalen en hoe ga je ermee om?

  Betaling is zogenaamd mislukt

  Zodra Martine akkoord is met het nieuwe abonnementsbedrag gaat de medewerker snel over op het onderwerp betalen. De betaling voor de dienstverlening liep via een website om online tegoeden te kunnen kopen. Na de betaling, die gewoon via iDEAL ging, werd ze doorverbonden: de transactie was niet goed gegaan.

  Martine zou geld terugkrijgen. De tweede medewerker die ze te spreken krijgt, zorgt in een handomdraai voor een nieuwe transactie. Als Martine echter opmerkt dat er 'betalen' staat in plaats van 'terugstorten', verandert er wat in het scherm zodat de indruk wordt gewekt dat het wel degelijk om een terugbetaling gaat. Martine vult wederom haar gegevens in, en voor ze het weet is ze twee keer geld verloren aan de oplichters.

  Hoe gaan ze te werk?

  In plaats van dat Martine contact had met McAfee, hing zij aan de lijn met een nep-klantenservice. Als je hun website bekijkt, zie je dat ze bijna alle grote merken vertegenwoordigen. Maar in werkelijkheid zijn ze met geen enkel bedrijf verbonden en zijn deze oplichters er enkel op uit om mensen geld afhandig te maken. Door middel van het programma dat zij op jouw computer plaatsen, kunnen ze allerlei handelingen uitvoeren, zoals jou tegoeden laten kopen die zij uiteindelijk weer kunnen uitgeven. 

  Deze vorm van oplichting komt niet alleen in Nederland voor. De politie heeft geen harde cijfers, maar de FBI heeft die zeker wel. Ze geven aan deze vorm van oplichting vaak plaatsvindt en dat de oplichters hun slachtoffers er doorgaans veel geld mee afhandig weten te maken.

 • Ook interessant