Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Cybertip: nephelpdesks

  arrow-right-circle Bekijk complete uitzending

  Problemen met je computer, of nog erger: je computer, tablet of telefoon wordt gestolen. Je wilt zo snel mogelijk contact met de helpdesk van het besturingssysteem dat op jouw computer draait. Gelukkig vind je snel via internet de contactgegevens. Maar of je goed geholpen wordt, is nog maar de vraag.

  Het overkwam een kijker van ons programma. Tijdens zijn vakantie in Botswana werden zijn tablet en telefoon uit de auto gestolen. Hij zocht op internet naar het telefoonnummer van de klantenservice van Google om zijn account te blokkeren. Hij komt via via terecht bij de helpdesk in Amerika en krijgt een medewerker aan de lijn die hem flinke bedragen laat betalen voor het blokkeren van de account. Pas nadat hij opgehangen heeft, begint door te dringen dat het wel vreemd is dat er flink betaald moet worden om een account te blokkeren. De kijker gaat op onderzoek uit en ontdekt dat hij naar een nephelpdesk heeft gebeld. Een deel van het geld is naar het buitenland doorgesluisd.

  Veel valse helpdesks

  Wij leggen het verhaal van deze kijker voor aan onze deskundige Stan Hegt. Hij bevestigt dat er helaas veel valse websites zijn die je willen doen geloven dat ze je kunnen helpen met je computerprobleem, maar in werkelijkheid zijn ze uit op je geld of je creditcardgegevens.

  Het geld van onze kijker is nooit bij het echte Google terecht gekomen. De kans is groot dat de fraudeurs het geld voor heel andere doeleinden hebben gebruikt. Geld wat je waarschijnlijk nooit meer terug zal zien. Er zijn meerdere valse helpdesks actief. Als de ene website wegens fraude offline gehaald wordt, verschijnt snel weer een nieuwe online.

  Aantal aangiften stijgt

  Ook de politie ziet een stijging van het aantal aangiften van mensen die het slachtoffer werden van valse helpdesks. Het is daarom belangrijk om je eigen gezonde verstand te gebruiken als je contact opneemt. Er hoeft nooit betaald te worden om een account te blokkeren. Als een helpdesk contact met jou opneemt omdat ze zien dat er een probleem op je computer is, geef ze dan geen toegang tot jouw pc. Ze zullen er namelijk alles aan doen om je voor van alles te laten betalen of ze installeren schadelijke software. Kijk altijd goed of het internetadres klopt, maar kijk ook of het taalgebruik zonder fouten is.

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant